Почина финансистът Стоян Александров

Той беше министър на финансите в кабинета на Любен Беров
24 авг 2020 18:06, Анисия Иванова
114
Почина финансистът Стоян Александров
Снимка: БГНЕС

Почина министърът на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, съобщи БНР.

Александров е роден на 14 юни 1949 г. в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт „Д. А. Ценов“ в Свищов. Работи в клона на Българска народна банка в Кюстендил, след което е преподавател във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София. През периода 1993–1995 г. е служител в управление „Финанси“ в Окръжния народен съвет в Кюстендил.

В началото на 90-те години Александров оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става министър на финансите в правителството на Любен Беров.

По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 година. Направена е важна стъпка в модернизирането на данъчната система с въвеждането на данък добавена стойност от 1 април 1994 година.

След падането на кабинета на Беров през 1994 година Стоян Александров е директор на Централна кооперативна банка, по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от Българската социалистическа партия за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До ШирханНе само това е казал. Има още.
62
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да го прости! Преподаваше ми Финанси и кредит в УНСС и беше по-известен с прякора "Малката секира". Мен "секирата" не ме посече. Изкарах 4.Искаше да се знае човека. Ако имаше повече като него може би България нямаше да е на тоя хал!
61
3
 
18
 
! Отговори
Бицалиш ли? преди 3 години
А, какво му отне демокрацията на Гечев, че е още е между живите?
60
6
 
18
 
! Отговори
Гост преди 3 години
И още нещо, покойният бивш министър на финансите - Стоян Александров издигнат от БСП.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е добре само за удобните!
58
3
 
17
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Бог да го прости човека. Да почива в мир. Починал е точно в Тази Специална Седмица на Божествения Месец Август, няколко дни преди Празника на 28 Август - Успение на Пресвета Богородица и Дева Мария ( Голяма Богородица по стар стил). Като човек, който определено не мрази, но и не симпатизира на ГЕРБ мога само да кажа Съболезнования и за близките му.
57
3
 
26
 
! Отговори
RD преди 3 години
До RadiТочно затова Гeшев му повдигна обвинение за стопански престъпления. Май някои се уплашиха да не си отвори устата за старите времена
56
6
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
До АнонименА да си чувал за Сорос???
55
27
 
7
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Един по един герберите си отиват .......
54
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В първата десетдневска на януари 97-***, във "Всяка неделя", г-нът се изтъпани "Не бих си държал депозитите в левове" На другия ден левът полудя - опашки пред банките и обменните бюра. Един от играчите, барабар с Ал. Томов, Костов и т.н., които сътвориха чудото "Виденова зима".И на Оня свят не искам да го знам.
53
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше умен човек, няма вече такива.
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мре народа, комунизма - не!
51
1
 
12
 
! Отговори
А преди 3 години
И какво ще вземе утре в гроба си.???
50
8
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
БСП му видяха сметката.Прекалено много знаеше за далаверите им!
49
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ му видяха сметката.Прекалено много знаеше за далаверите им.
48
1
 
15
 
! Отговори
Ширхан преди 3 години
Когато Сюлейман Кануни се рязболява, заповядал: Като умра ми изкарайте ръката отвън, да види народа, че владетел като мен си тръгва с празни ръце. Кефенът (платът с който покриваме покойника) няма джобове.
47
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Явно си отскоро. Не си чувал че твоят кумир, (намам нищо против да си харесваш когото си искаш, стига да не натрапваш избора си) кат спортист и част от спртната масовка е ходил да принуждава хората с дребен бизнес да си плащат за да не ги закачат. Това го знам от братовчед ми, който имаше кулинарна фирма (приготвяше храна за офиси
46
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е вервал че ще умре.Щото тия от върхушката не вярват че ще умрат и крадат като за последно!Па и чекмеджетата с пари за какво са им?
45
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче имаше акъл ... лека му пръст!
44
0
 
6
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Не ,че нещо,ама като копирате грешна информация от Уикипедия и става грозно. Какви народни комитети е имало 93г. и как е бил хем в тях хем Министър а ?