ВМРО застана зад ГЕРБ за новата Конституция и свикването на ВНС

Било нужно основният закон да е по-гъвкав
Обновена: 25 авг 2020 13:06 | 25 авг 2020 12:19, Камелия Цветанова
307
ВМРО застана зад ГЕРБ за новата Конституция и свикването на ВНС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ стартира консултациите за търсене на подкрепа за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституцията.

Първата среща на управляващите беше с партньорите им от ВМРО.

Още по темата
След края й шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че има принципната подкрепа от ВМРО за ВНС и процедура по изработване на нова Конституция на България.

"След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", каза тя.

По думите й разговорите и дискусиите ще продължат.

"Ние искаме да се справим в срока, който сме си поставили, да стартираме процедурата, която предполага двумесечно обсъждане на този проект“, посочи Дариткова.

Искрен Веселинов от ВМРО припомни, че воеводите отдавна настояват за свикване на ВНС.

"Това е нужно, нужно е сериозно изменение или нова Конституция,  която да заличи липсата на гъвкавост между институциите и да направи Конституцията по-адекватна на новите обществени реалности", настоя той.

По думите му в Конституцията трябва да намерят място много от вижданията на ВМРО.

Според него националните ценности трябва да залегнат в новата Конституция.

ВМРО настоява да залегне в основния закон и подкрепата за грамотната и отговорна раждаемост.
Другите предложения на воеводите са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България.

Освен това те искат да се запише, че правота на гласуване ще имат само тези, които са завършили задължителното училищно образование.

"Бракът като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ГЕРБ. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати", допълни още Веселинов.

От ВМРО предлагат още да се възстанови стария текст и да се даде възможност за задължителна военна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Каракачанов го знаем сам изявил желание да участва в структурите на - дс срещу противниците на комунистическата идеология
270
0
 
0
 
! Отговори
ДРУГАРЯ ГЕШЕВ преди 3 години
ОНЯ ДЕН ГЛОБИХ ЕДИН С 40лв ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ.НАПРАВЕТЕ МЕ КАТАДЖИЯ И ЩЕ СМЕНЯ КАСКЕТА С ФУРАЖКА...
269
0
 
3
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 години
Всички участвали във властта през последните 30 да бъдат лишени от граждански права и имущество. Конфискация. Въдворяване в трудови лагери, където да обсъждат политическите си виждания. Забрана да заемат обществени длъжности.------------ЛЕЛЕ ДОЖИВЯХ ДА ВИДЯ ВТОРИ КАТО МЕН.ПОДКРЕПЯМ(ДА СЕ ОПАНДИЗЯТ СЪЩО ТРЯБВА , ИНАЧЕ ПАК ЩЕ КРАДАТ НЕЩО)
268
0
 
2
 
! Отговори
Член Втори преди 3 години
Новите депутати на общ брой 100 работят за България без заплата и участието в комисии също безплатно.
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Било нужно основният закон да е по-гъвкав-----4 МАНДАТА ОСНОВНИЯ ЗАКОН СИ БЕШЕ ДОБРЕ , НАЛИ БЕ КРАТУНА,И ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА И ТОЙ СИ БЕШЕ ДОБРЕ...
266
0
 
1
 
! Отговори
ШУТ ОТ БАКНКЯ преди 3 години
ПРЕПИСАХ СТАРАТА КОНСТУТОЦИЯ (КАТО СЕ ОПРАВЯ С ПЪРВИ КЛАС НЕМА ДА ПРАА ПРАВОГОВОРНИ ГРЕШКИ)ХВЪРЛЯМ ПРАХ В ОЧИТЕ НА НАИВНИЦИТЕ ЩОТО МИ НАМАЛЯВАТ ЕВРАТА
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАВАРИЩ БОРИСОВ,В ЦЯЛА ЕВРОПА СТАНА СМЕШЕНИ В ХОЛАНДИЯ ВЕЧЕ ИМАШ КАРИКАТУРИ..
264
0
 
2
 
! Отговори
Член Първи преди 3 години
Всички участвали във властта през последните 30 да бъдат лишени от граждански права и имущество. Конфискация. Въдворяване в трудови лагери, където да обсъждат политическите си виждания. Забрана да заемат обществени длъжности.
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия безкрайно нагли "патриоти" искали казарма и още нещо си за браковете! Знаят че нема повече да допрат до парламента и властта и с техните подпорки от ГРОБ се мъчат да вкарат една ксенофобска идеология в конституцията. Оставка!
262
0
 
3
 
! Отговори
Никой не иска ВНС преди 3 години
Най малко ШАЙКАТА и бай *** искат ВНС и таралежа у гащите нова конституция...целта е ясна: трупане на топката и печелене на време, щото това е отговорно мероприятие и утре историята ще ги съди, а и те немат капацитет и здрави *** за това, камо ли пък и повече от 2/3 съгласие!!!!
261
0
 
3
 
! Отговори
ЧЕКМЕДЖИЯ преди 3 години
С парите от чекмеджето, трите влъхви, ще му купуват 120 дУпетата и конституция!!!!!!!!!https://segabg/touche/tush-08-25-2020
260
0
 
10
 
! Отговори
джо преди 3 години
Те тука вече я вапсахме. Тез калинки гербавите от неграмотност не знаят с какво се захващат. Вижте им творенията, толова система , две години не могат я подкара, Електронно правителство, за него вече даже не се споменава. Магистрали...... демек широко шосе, до никъде и постоянни ремонти.Напишете за нещо дето са го направили и е читаво.Аз помислих и съм ужасен по - добре да закриваме държавата.
259
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
другари и другарки,от герб-комунисти,как няма да имате принципна подкрепа от мвро,и патреотарите на балевски,не драги ми принципно подкрелапащи,защо със свалени га...щи отивате на срещата,вашия човек го може и през гащ....и те.
258
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Това със задължителната военна служба може, но със заплата. Не можеш да караш пълнолетни лица да очакват издръжка от родителите си. И трябва да има възрастов ограничение, така че да не се окаже някой баща на две деца да ходи в казарма
257
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси цирка правосъдния министър бивш общински на бсп прави конституция
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква е тая метаморфоза ...... Не е за хубаво щом когато мнозина от нас искаха такава дискусия а те ни пренебрегнаха
255
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Маджо подкрепям овикването на внс. Заставам зад герб мноо плътно, чак съм им вътре. И никва устафка, никви 5 лв. Искаме си лотарията, с Черепчето ше сме мноо послушни тоя път
254
2
 
0
 
! Отговори
Начи преди 3 години
Разбирш уи ме, начи според мене требва убразователен ценс с серетификът за грумотнос и хАнтилигентнуст дет се вика, разбиръш уи ме значи
253
1
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
До Анонимен 262: За това, какво искат тези, които не са на улицата, можем да съдим само от социологическите проучвания. А те показват, че мнозинството подкрепя протестите.Народа масово иска ГЕРБ да се махат, не да ни залъгват с нова конституция.Бойко докара България до най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-бързо намаляващо население. Сега Велико Народно събрание му се приискало.При Станишев бяхме на едно ниво с Румъния, сега те са с два пъти по-голяма минимална заплата от нас.
252
0
 
7
 
! Отговори
Подкрепят? преди 3 години
"Патриотите" имали предложения, който ГЕРБ не приемат, но никой не го е грижа за това. Подкрепят и нищо друго не ги интересува. Важното е да се прокара проекта, да се топка топката и да останат на власт колкото се може по-дълго. Че това, както изглежда, ще им е и за последно