Здравният министър настоява за скок на заплатите в системата

Предстоят разговори, за да се намери нужният финансов ресурс
32
Здравният министър настоява за скок на заплатите в системата

"Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансовия ресурс да бъде осигурен“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Като основен проблем в сектор „Здравеопазване“ председателят на асоциацията Милка Василева посочи кадровият дефицит сред професионалистите по здравни грижи.

"В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция", допълни Василева.

По време на разговорите бяха обсъдени и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото обучение, условията на труд, правомощията и задълженията на професионалистите по здравни грижи.

В рамките на срещата здравният министър припомни предложението си БАПЗГ да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор. В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си докато учат, посочи проф. Ангелов.

Министър Ангелов предложи Министерството на здравеопазването да излъчи свои представители, които, заедно с представители на асоциацията, да работят за решаване проблемите на професионалистите по здравни грижи, в оперативен порядък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинчо Ангелов излезе и каза Ние евентуално ще ви вдигнем по някое време заплатите, *** нема да е тая година.Вервайте му, докато той си драпа милиони към чекмедженцето, хаха.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще вдигат ли на оня доктор от Русчук, дето оня ден го оплаквахте-към 1200000лв заплата?
27
1
 
0
 
! Отговори
Да не забрави преди 3 години
Затваряй училищата и не се ослушвай!!! Няма време! Стига експерименти! Много е рисково.
26
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Стига с тия глупости за търговските дружества, чугунена тикво. при добро управление, може да се постигнат нормални заплати. Хайде с вашите безстопанствени искания.Ще ви се да разсипвате държавното без контрол.Живеете в 20 ти век, а сега сме 21 ви век. Разсънете се малко. тя Мая хубаво ви бие със звънчето по ръждивите тикви, ама напразно.
25
1
 
1
 
! Отговори
до12 преди 3 години
г-не ти не си НЕКОЙ, ти си никой
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БравоТова е много добро изказване. Давай г-н Министър. Добре разсъждаваш.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв лицеизраз, какъв поглед... Това ако го видиш, като излизаш от упойка, от ужас пак ще изпаднеш в несвяст.
22
2
 
5
 
! Отговори
Не го нападайте преди 3 години
Той е мъжка калинка, повече не може.
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме да се оправят пътищата водата тръбите кои подменя ремонти два месеца една тръба срам бе съветници жици дървета кабели искри хвърчат из бурите жалки сте какво правите
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И наи мие интересно като знае че не кои хора не го вълнува политика що ли пита. С тоя кръг след като се разсипа всичко тогава дори и асвалтирана улица нямаше мине заплюе дупките и чао това ремонт ли бе кога ще асвалтира пътищата за селата дупки до дупки и пак дупки на винетки искат нали всички села са в окаяно състояние да ги изброявам ли между тях също какво е това да се присмиваме можем
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някои казаха че герб крадат.Бсп назад ли са понеже сега не могат да ясни при кои нямаше работа при кои в малките градове затвориха половината заводи при кои изгониха хората навън ще ви кажа.Давам пример словеч господин кмет бивши Минчо Казанджиев колко завода и фабрики изяде а кажете ми колко народ е без работа само заради него или работим от немаи къде си.Кмете доволен ли си да ни виждаш по центъра да супер
18
0
 
5
 
! Отговори
Джон преди 3 години
,,Да се борим за мир",,,.трябва да спасим гладуващите по света,,Не на войната!,,Хубави пожелания с нулеви ангажименти.То и заварчици търсят с по 2000 лв.месечна заплата,ама няма.Оставихте медиците да мизерстват и да са принудени да работят по на 2-3 места за оцеляване,без достойнство,настройвате обществото срещу тях дори и в условия на епидемия,но постоянно се споменават ,,клетва,,и,,дълг,,.А дългът на обществото и работодателите?
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя надписа от 100 на200 и хоп ,удължаване ,продажни докторя,кви заплати бря)
16
1
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Нали няма да ги плаща ГЕРБ...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименновозагорски
14
6
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Няма кинти, селинджър. Вие сте търговци на смърт и адски алчни люде.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само му вижте зурлата, груух груух настоявам груух груух
12
4
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Не е за вярване, че селинджър с такава муцуна може да стане лекар.
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за вас, но аз и едни мои приятели бихме застанали, при всяко едно положение плътно зад нашия здравен министър, ама много плътно, който както иска да го разбира
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте на мед.сестри,докторите си имат и частни кабинети,тези които имат частни кабинети не трябва да работят в държавни болници и без това направиха милиони ,използват ги като техни и луди пари под масата за наша сметка,оправете сградния фонд,само частни фирми са там,..и там се краде яко