Криза, протести... Какъв ще е новият политически сезон?

Цветозар Томов и Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
31 авг 2020 09:58, Анисия Иванова
27

Тази седмица поставяме началото на новия политически сезон. Депутатите се връщат на работа, при това в нова сграда и с дебат - да се се свика ли Велико народно събрание. Протестиращите се заканват да блокират Партийния дом с призив за незабавна оставка. Готови ли сме за избори - предсрочни или редовни?

"Моите очаквания са, че на 2 септември наистина ще видим дали потенциално недоволство, изразено чрез този протест, ще се окаже по-голямо от това, което наблюдаваме. Има известно намаляване на хората, които протестират всеки ден. При всички положения в България има доста мощна вълна на недоволство срещу сегашната изпълнителна власт и най-нормалният изход е да се произведат час по-скоро избори", каза бившият член на ЦИК Цветозар Томов в "България сутрин".

Според политолога Димитър Димитров в последните дни протестиращите не създават усещане за масовост, нито за силна мотивация.

"Повтарят едни и същи лозунги от самото начало, но те нямат съответствие с реалността. Няколко пъти съм казвал, че те се държат като палестинци, които отричат Израел и продължават да го отричат", допълни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Томов смята, че криза в доверието в ГЕРБ има.

"Доколко ще се задълбочи тази криза в една предизборна обстановка - ще видим. По същественото е, че изследванията от общественото мнение показват, че съществена загуба на легитимност на действащия парламент", коментира бившият член на ЦИК.

Политологът пък допълни, че ситуацията е по-сложна.

"Моето очакване е, че когато заработи парламентът, ще се върнем към дневния ред на реалността и е свързан с мерките против коронакризата, плащанията, увеличаване на субсидиите за различни дейности", категоричен е Димитър Димитров.

"Повечето въпроси, които изискват конституционна промяна, не изискват свикване на Велико народно събрание, за да бъдат решени. Това ясно ще проличи в дебата относно евентуален проект за нова Конституция, който да бъде обсъждан в парламента. На нас ни предстои двойна криза, свързана както със здравната обстановка в страната, така и на икономическите последици. Уместно е да излезем от политическата криза преди да настъпят тези две кризи с цялата си мощ", каза още Цветозар Томов.

Димитър Димитров пък не смята, че ще се стигне до оставка на премиера, тъй това ще е като знак за поражение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До old s: Бойко напълнил делвичката? Напълнил си е чекмеджето. По времето на Станишев бяхме на едно ниво с Румъния, даже не искахме да ни пакетират с тях, защото сме били по-напред.Вече трети мандат на Бойко сме все на опашката, най-бедната държава в ЕС. Изоставаме и от предпоследните. Добре че Албания няма скоро да влезе в съюза, иначе щяхме да останем и след неяТова са "големите" успехи. Само когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка, тогава ще се отлепим от дъното
18
0
 
2
 
! Отговори
Добра новина преди 3 години
ДПС е против кьорфишек конституцията и ВНС.Схемата на Бойко беше проста: Ако се съберат 2/3 (160) гласа се правят избори за Велико Народно събрание. Когато се приеме конституция (след половин или даже след една година) се правят избори за обикновено Народно събрание.И през всичкото това време щеше да управлява (и провежда изборите) настоящото гербаджийско правителство. Дори и Бойко да подаде оставка, правителството щеше да управлява като правителство в оставка.Но няма да мине. Оставка!
17
4
 
1
 
! Отговори
old s преди 3 години
До emigrant прав си, когато дойдат ноа власт комунделите не се краде - просто се омита хамбара и не можеш да познаеш, че нещо е имало, аз съм го изпитал на гърба си, а сега баце е понапълнил делвичката с мед и осите жужат ли жужат, е много време мина от 1997 г и тези които сега са навън няма как да са били обрани и съответно са позалъгани, но ако им се вържат - ще го усетят на гърба си
16
2
 
2
 
! Отговори
old преди 3 години
До Анонимен мой анонимни приятелю - всичките ли социолози са купени от ГЕРБ - защото и най комунделските дават преимущество на ГЕРБ , а такива като теб мислят -като всеки *** - че каквото е в главата им е в главата на всички
15
2
 
0
 
! Отговори
old stupid retard преди 3 години
До Анонимен исканата от хората оставка, здравей анонимен, а на изборите хората избират ГЕРБ, или изборите са фалшифицирани, не бяха фалшифицирани само когато твоите хора ги печелеха с 99.9% или просто всички социологически агенции са собственост на ГЕРБ - защото и най комунделските дават мнозинство на ГЕРБ
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кражбите чрез властта се усладиха на мутрите и те не подават исканата от хората оставка.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ново под слънцето. Вместо да подадат оставка, мутрите се опитват да печелят време с опита си да изместят фокуса от оставката към нова Конституция. Тъжното е, че има достатъчно много платени политолози, социолози и журналисти, които срещу жълти стотинки подкрепят мутрите.
12
3
 
5
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Как угодно медиите сменят нормалните възприятия и нормалната обстановка,с фалшиви понятия,фалшиви изрази и опорни точки,знаем на кой!!Криза има само в главите на крадците на ДДС и други милиарди,които са си поставили за цел на всяка цена да съборят законното правителство на България,за да настанят временното на фигуранта за да заметат следите и да окрадат де що има.Така,че криза няма
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветозар Т. пак иска в ЦИК. Отново се прави на голям критик и опозиционер на властта, докато властта не му запуши отново устата с държавен пост в ЦИК.Прилага стария си номер отново. За втори път стари номера за изнудване за пост и заплата.
10
9
 
19
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Мутри вън е пред пълен провал ! Следва по добре е танковете да дойдат ! Следващото е изриване на палатките и Радев в ареста за държавна измяна !
9
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на гербаджиите...................после да връщат крадените пари................и затвор!!!
8
4
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Цветозар Томов, докато беше в ЦИК най-роболепно лижеше *** на Баце а сега е по-голям революционер и от фигуранта.
7
16
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Безкрайна агония на Герб.Обаче натискът(макар и слаб) дава резултати-правят грешка след грешка.
6
17
 
7
 
! Отговори
Ще има ли оставка? преди 3 години
Преди Бойко успяваше навреме да подаде оставка за да спечели следващите избори. И сега щеше да го направи, но президентът Радев го заклещи в ъгъла като му поиска оставката. Няма как да я подаде и пак да се прави на баш бабаит.Идва икономическа криза, която той и некадърната му дружинка са приготвили. Но Бойко знае, че няма да спечели избори с машинно гласуване, организирани от временно правителство. Вече не, и това ще му е краят. Затова шикалкави.
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Радев !Съд и Затвор за антиправителствен Заговор !
4
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Окупаторите на кръстовищата - палестинци !
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА на фигуранта!!!
2
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да си говорим Борисов и Гешев навряха БСП в миша дупка , а техните олигарси са в затворите или избягаха по чужбина. Това е истината , а другите интерпретации са според ситуацията и политическите пристрастия.
1
19
 
7
 
! Отговори
Ме преди 3 години
#ОСТАВКА!