Томислав Дончев: Смяна на караула не би отговорила напълно на исканията на хората

От партийна гледна точка оставането на кабинета носи само щети, смята той
31 авг 2020 10:31, Александър Попов
283
Томислав Дончев: Смяна на караула не би отговорила напълно на исканията на хората
Снимка: БГНЕС

Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска, заяви Томислав Дончев пред БНР и допълни, че безкрайното разширяване на темата "промени в Конституцията" ще направи процедурата фактически невъзможна.

Според Дончев като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бил предложен, отговарял на очакванията на хората по площадите.

"Ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание", припомни той.

Още по темата
Голямата тема "отвъд конюнктурните политически страсти" според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите.

Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката - повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции.

"Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури. Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова. За ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета", допълни той.

Вицепремиерът загатна, че тази седмица ще има новини.

"Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба, заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. Все още има достатъчно кандидати за министри", допълни той.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като "основния дефект".

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

Според него, от гледна точка на партийната логика, оставането на правителството носи само щети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
0
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Този плешивец трябва да бъде изритан веднага от управлението ! Много вредни хора се навъдиха в тази коалиция - Шкембе воевода си е съратник на Фигуранта , стана вече ясно ! В следващия парламент няма да го има ! Доста *** има за чистене в ГЕРБ !
219
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюНе щерю. Няма да забравим.
218
0
 
11
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН преди 3 години
ОСТАВКА БЕ ГЕРБАВИ ,КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ , ДАЛАВЕРАДЖИИ ТАКИВА. ОСТАВКА ОСТАВКА
217
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя мазен продажник що не се скрие някъде - напълни габрово с цветнимотаят се по пазара и главната цял ден
216
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за водата е верно но виж как се сече последните 30 години и няма грам залесяванедемокрация баджанак- крадация до последно
215
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ако не валят дъждове, а зимата сняг, само след 5 години българите ще забравим за боричкане на партии и политици. Проблем 1 е, че почти повсеместно няма да имаме достатъчно вода за пиене и за елементарни битови нужди...
214
5
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Общи приказки на изперкал Гр.обар.Абе,Дончев,не ми се прави на интересен.От Габрово само тарикати излизат.Дълбокомисленоста ти напоследък изразява идейно терзание.Това е моето мнение за теб.*** си с мир!
213
3
 
16
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Дончев и ти си в кюпа.И теб ще разследваме за милиони лева кражби
212
14
 
7
 
! Отговори
555 преди 3 години
Един от най-свестните хора от цялата политическа класа .
211
5
 
15
 
! Отговори
sorry преди 3 години
Томиславе,Томиславе,тази работа не е,като да ядеш хляб,да мажеш филии с маргарин,да градиш електронно правителство,да точиш данни на корем и да строяваш караула!В Габрово,караула те очаква,ама първо през бай Ставри в ЦЕНТРАЛЕН СОФИЙСКИ!
210
5
 
8
 
! Отговори
Само припомням преди 3 години
През 2014 г. омразното комунистическо правителство на Орешарски беше свалено на 404-ия ден от непрекъснатите ежедневни протести...
209
3
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Аз друго се ЧУДЯ? Понеже съм Невеж влазох в НОИ и на статистиката за Пенсии 2019г -ВИЖДАМ ЧЕ 2015Г СА БИЛИ 2,6 МИЛ ПЕНСИОНЕРИ -А КРАЯТ НА 2019Г СА БИЛИ 2,1 МИЛ ПЕНСИОНЕРИ ТА ПИТАМ СЕ АЗ- КЪДЕ СА ПОЛОВИН МИЛИОН ПЕНСИОНЕРИ ?? ЗА 5 ГОДИНИ НЯМА ПОЛОВИН МИЛИОН?? И В РЕДЪТ НА НЕЩАТА СЕ ЧУДЯ? ЗАЩО ХОРАТА ИМАЩИ ПРАВО НА ИЗБОРЕН ГЛАС-НЕ СА НАМАЛЕЛИ С ПОЛОВИН МИЛИОН?? БЪЛГАРИЯ ПОЛОВИНАТА УМРЯ А ГЛАСУВАЩИТЕ СА ВСЕ 7 МИЛ?
208
8
 
17
 
! Отговори
серена преди 3 години
Смяната на караула,вече не е актуална!Застъпилите наряд се сменяват на 24.00 часа!До 01.09. оставките са в сила за Борисов,Гешев и сие!От 02.09. без дупетати и правителство на ГРОБ!Съд и затвор за цялата крадлива хунта!
207
4
 
13
 
! Отговори
rado преди 3 години
"Ако министър Дончев иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба", заяви *** по повод очакваната оставка на Дончев. По думите му "все още има достатъчно кандидати за министри".
206
4
 
9
 
! Отговори
tonka преди 3 години
"Ако министър Дончев иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба", заяви *** по повод "оставката" на правосъдния министър. По думите му "все още има достатъчно кандидати за министри".
205
17
 
11
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Никаква оставка . Не искам правителство на национални предатели .
204
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА Е ВЕЧЕ СЪВСЕМ ЯСНО КОЙ ДАВА СЪВЕТИ НА БОРИСОВ ЗА НЕАДЕКВАТНИТЕ МУ ЩЕНИЯ ЗА ОСТАВКАВИНАГИ ГОТОВ,Е ТОЯ *** И НЕОЛИБЕРАЛ!!Думи нямам,по БНР станало трибуна на деснитеДончев одобрява ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ пореден при това!Хоратаотново са триста човека,мнението на милиони е без значение!Да отива при БКП,***,маяма,главчо,Боец,Копиейкин!Точно обратното БЕ СМОТАН ДЪРВЕН ФИЛОСОФ,оставките свалят рейтинга на ГЕРБ!Такива като тояседесариунищожиха СДС,такива гербери ще унищожат ГЕРБ!
203
10
 
20
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 3 години
"оставка-съд-затвор"- Това е бъдещето на наглия габровски даскал Дончев ,калпавия пожарникар Боку и алчния милиционер Гешефтарски!!!Конфискация на всички пари и имоти на Хунтата Герб.
202
1
 
18
 
! Отговори
............ преди 3 години
До Анонимен 217Точно Г.Гергов е скритата подводница на ББ в БСП. Този крадец на стария Пловдив (с услужливото съдействие на шефа на Пловдивския съд- Цацата) искаше да прави коалиция с Герб, а сега действа с всякакви мръсни методи да свали Нинова- с помощта на контрабандиста К. Добрев! Не че К.Нинова ми е симпатична, но поне има някакви принципи...
201
3
 
14
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Този го ползват като мюре. Да пусне някоя лакардия- за ПРОБА и да действат както са си решили ,или с лек нюанс, или 1 стъпка назад, според реакциите на хората. ТД се прави на демократа в ГЕРБ- мъдрец и титан на мисълта! Абе, скрийте се вече! Омръзнахте ни!