Константинов: В Европа такова нещо като машинно гласуване няма

Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни!
1 сеп 2020 18:00, Елка Василева
185
Константинов: В Европа такова нещо като машинно гласуване няма
Снимка: архив, БГНЕС

Възможно ли е да има машинно гласуване на следващите избори и какви са правилата при такъв тип вот - това коментира изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Според сегашния закон във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, обясни проф. Константинов.

По думите му в исканията на протестиращите има противоречие - от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга - веднага избори. За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът.

Още по темата

Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни - просто защото те не могат да попълнят документ, обясни експертът. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така.

„В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време“, каза експертът.

„Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват“, обясни проф. Константинов.

Според него обаче дистанционно гласуване ще има, светът върви натам, въпросът е, че не може да стане веднага.

Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, така че, когато видите някой с чувал, той носи боклук, допълни още проф. Константинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
2
 
! Отговори
Силва Голд преди 3 години
Да се забрани на неграмотните да гласуват и всички ще са доволни. Не може разни ********** да определят държавните работи. Няма машина/компютър който да не бъде хакнат .
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според сегашния закон във всички секции с над 300 избиратели трябва да има САМО машинно гласуване, обясни проф. Константинов."Защо? Кому е нужно това ? Спомнете си предишните избори, когато машините не заработиха.
165
0
 
3
 
! Отговори
един преди 3 години
Докато Главният преброител и Велик математик управлява Информационно обслужване и "брои" резултатите от гласуването, честни избори и малък брой недействителни хартиени бюлетини СА НЕВЪЗМОЖНИ-Един бивш кмет от герП във видеоклип дава указания за компрометиране на бюлетини, а Републиканският преброител брой надраскани, коригирани и фалшифицирани протоколи.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
константинов, в Европа много неща ги няма!
163
0
 
6
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 3 години
Константинов, винаги има Първи път!
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 170Проф. Константинов отговаря за провеждането на изборите. Мнозинството в парламента определя правилата. Както стана ясно правилата пак ще се променят преди изборите и затова ще има забавяне с машините. Дори самото решението за машинно гласуване може да се отмени
161
5
 
7
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
Крайно време е този дискредитиран човечец да спре да повтаря като папагал една и съща мантра!БЪЛГАРИЯ не е колония на Европа! Тя е суверенна държава и сама взема своите решения! Парламентът е гласувал закон,според който е въведено задължително машинно гласуване!Точка по въпроса!Ако някои от гербавите калинки умишлено или по заповед на шефа си не са си свършили работата,да си понесат съответната отговорност!А шефа им да си ходи!Мишо нагаждача също!ОСТАВКА на ФАШИСТКАТА ХУНТА!!!
160
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този тип обслужва Бойко и за това той винаги печели.
159
3
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 3 години
И пожарникари няма в Европа министър-председатели, ама ние си имаме
158
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
То и такова недоразумение като Информационно обслужване АД няма, ама цоцаш заплата 100 години
157
3
 
5
 
! Отговори
до162 преди 3 години
според протрестерите всички лъжат и европейските набюдатели и после като броят европа фалшифицира резултатите и изкарва бойко попедителтова мислят 90% от тия тъппанариможе би другаря ви лукашенко трябва да ни прави изборитенезнам
156
1
 
4
 
! Отговори
и в америка има преди 3 години
значи е идеално за БГ тия на протестите са повечето неграмотнизатова и не гласуватсега искат да си избеарат някой нормално е
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на крива партия, броенето й пречело. Че то преди броенето има екзит пол. И той показва кой печели изборите далеко преди да докарат чувалите. И те ли лъжат? Я марш да искате оставка и на социолозите.
154
3
 
7
 
! Отговори
няма машинно преди 3 години
щото има върховенство на закона и няма фалшифициране на резултати
153
0
 
3
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
До 155. Ама като лъжете имайте някаква мяра бе, олигоффрени. Шефката на ЕК не е била там (казва се Урсула фон дер Лайен) и в цивилизована Европа никой няма да използва такъв език. Ама то как текезесарски *** като теб да го знае това.
152
2
 
6
 
! Отговори
Joro преди 3 години
Аборигените искат машина. То се видя, кой какво иска. Костовите бо*клуци на манипулации разчитат. Друг начин да хванат повече от 4% няма :D
151
4
 
7
 
! Отговори
До Мишо тулупа преди 3 години
Машинното гласуване е прието със закон! Ти вършиш противоазконни действия и ще идеш в затвора! Това е!
150
4
 
7
 
! Отговори
спор няма преди 3 години
НАЙ ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРА РЕЗУЛТАТА ОТ МАШИНА!/всеки червен бутон отчита син или обратното/.
149
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другарю професор, то в Европа няма и такъв абориген премиер - цитирам точно шефката на Еврокомисията оня ден, водила разпита на Захариева!
148
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,псевдопрофесоре,в Европа и такива мишоци като тебе няма.Иде и твоят край,фалшификатор долен.Бесней,псе краставо.