Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите

Според Огнян Минчев няма криза на институциите
Обновена: 2 сеп 2020 19:13 | 2 сеп 2020 19:12, Нели Христова
296
Радев не е в ролята на президент, оглави въстание срещу институциите
Снимка: БГНЕС

Ролята на президента Румен Радев е изцяло нетипична за неговата позиция. Той на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това мнение изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

„Той на практика оглавява въстание. Той няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.

Имаме сблъсък на институциите, но нямаме криза на институциите, нямаме блокиране на дейност на институциите, каза политологът.

Ако от ГЕРБ не съберат 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство, изтъкна Минчев.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, подчерта Огнян Минчев. Нова Конституция по думите му не е лекарство за изострените отношения в страната.

Нова Конституция се прави, когато обществото е в спокойно състояние и има перспективата да мисли дългосрочно, а в сегашната ситуация има игра с нулев резултат, отбеляза Минчев. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, посочи още анализаторът.

„Или ти падаш безусловно и те измитам от сцената и аз побеждавам, или обратното. В тази ситуация да се говори за Конституция е абсурдно.“

Огнян Минчев определи като неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

„Досега никой в България не е избегнал депесарския шут в условия на криза във властта. Ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият“, коментира още Минчев. Не е дошло обаче времето за подобен шут, смята той. Очевидно е, че в момента ДПС не може да се договори, допълни Огнян Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
4
 
3
 
! Отговори
До Кина преди 3 години
Ако обичаш, не ми казвай кой какъв е!Ние не сме нито ***,нито слепи!Президентът е единственият в цялата *** избран пряко от народа!Останалата *** е назначена от някой си лойко!Ако ти си го избрала лойко, аз не съм!
233
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
*** те тия институции ,работят ли изобщо?
232
3
 
5
 
! Отговори
Радев-подстрекател преди 3 години
Импийчмънт на Грипен Радев , съд и затвор за насаждане на омраза и подтикване към сблъсъци!
231
6
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Е, уважаеми политолог, как да няма криза на институциите ? Президентът говори в Народното събрание, а депутатите излизат от залата и не искат да *** чуят какво им казва. След което, председателката на ПГ на партията на Методиев Борисов заявява, че президентът не е обединител на нацията. Ами не е обединител, президент е. При това е избран с повече гласове, отколкото всичките депутати на Герберушката партия.
230
6
 
8
 
! Отговори
Хунтата на Тикквоча преди 3 години
ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ
229
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте мнението на Станишев,който очертава трите основни проблема на ГЕРБ и мнението му относно конституцията:https://youtube/watch?v=Gi3BOf1vNSU
228
10
 
8
 
! Отговори
СТЕЛА преди 3 години
Що дрънкаш глупости и фалшиви новини.Бойко простака се ***,а сега друг му е виновен.Като си *** и не знаеш как да се държиш и говориш ставаш за смях.
227
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 257Да бе, точно така става приключването. Сваляш някого и цветя е рози тутакси, мед и масло се лее, спранедливост и богатство за всички. Приказки от 1001 нощ.
226
5
 
12
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Щом не може да си "играе ролата" , т. е . да си върши работата - президент на Р България, да вземе да я напусне тая работа/да се откаже от тая роля !
225
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев оглави въстанието по поръчка на руското мекеpе Решетников.
224
1
 
12
 
! Отговори
911 преди 3 години
Спрете се!Българи срещу Българи?Заради пари и ВЛАСТ!Ще се самоизядете ГЛУПЦИ!
223
10
 
17
 
! Отговори
Руски слуга преди 3 години
Радеф, как да ти дадем да правиш служебно правителство като си на служба и в друга държава!
222
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изречението е непълно. То трябва да изглежда така: Радев обяви възстание срещу корумпираните институции. Това е добре. Те повече няма да бъдат търпяни. Няма да търпим корумпирани и зависими хора, само защото закона им дава някакъв статут. Това приключи.
221
13
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Тоя пък как си позволява публично да обижда президента?
220
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШИШО-2Тури си снимката да те видим теб какъв убавец си.
219
12
 
15
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 3 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
218
3
 
6
 
! Отговори
А преди 3 години
някои хора изобщо не знаят къде и защо се намират .
217
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АбеАбе какъв Гьобелс - онзи е бил гениален в пропагандата. Този (Просото ли беше, Простото ли беше?) е някакъвкъв дето две думи накръст не може да напише. Само пръска слюнки.
216
6
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
...която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт в България", коментира Минчев.Легитимният Бойко се явяваше заедно с американското посланиче по новините,за да бъден надзираван,как ще спре АЕЦ Белене и Южен поток!Според този на снимката,надзираването на държавните дела от чужд посланик,дава изключителна легитимност на всякакъв тип п.ре.да.те.ли?!
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155Е, че та са в шкафчето на секретарко-любовницата/съпруга Деса Общата. Всичко е уредено.