ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за исканията на Каракачанов

Депутатите на Борисов са дали съгласие за някои от предложенията
Обновена: 2 сеп 2020 15:53 | 2 сеп 2020 15:52, Камелия Цветанова
33
ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за исканията на Каракачанов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от ВМРО търсят подкрепата на ГЕРБ за идеята на воеводите за провеждане на референдум относно предложенията на лидера на формацията Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция.

Сред тях са въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право, разширяване на правомощията на президента, въвеждане на задължителна военна служба.

Още по темата
След вчерашните преговори между двете партии бе постигнато споразумение и ГЕРБ приемат предложенията ВМРО за допълване на проекта за нова Конституция по няколко теми, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Сред тях са да са включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата -  вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност; съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България.

ВМРО настоява в Конституцията да се опише подробно герба  основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

Воеводите настояват да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

Освен това те искат Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба, както и да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

ВМРО настоява още за обвързване на задължението за училищно образование до навършване на 16 години с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължителна военна служба е пълен популизъм! Държавата нито има средства,нито има базата,нито има наличното въоръжение,нито има нужния персонал нужен за обучението на донаборниците!Другите предложения на "патриотите" просто нямат нужда от коментар!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Воеводите искат ...Какви воеводи - тези са ***, ахранени шопари, национални предатели
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия преговори не са лесни - става дума за проценти, пачки, нощни шкафчета и прочее... В резултат на преговорите, шкембе то на Шкембе войвода ще стане още по голямо, а Валерко ще направи още някоя ограда по границата
24
0
 
5
 
! Отговори
Те ти и референдум преди 3 години
Към кьорфишек проекта за конституция защо да нр добавим и един референдум?Оставка и предсрочни избори, това ни трябва.
23
0
 
7
 
! Отговори
исканията на Каракач преди 3 години
1 тон суджук, 1 тон луканка, 1тон пастърма и палет бЕло вино.
22
0
 
6
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Тези от ВМРО найстина са изпуснали козите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за образователния ценз чупи ***,дори в тъпоглава партия като ВМРО.1.Къде по света има такъв ценз в 21 век?2.В България и образованите са доказали ниска политическа култура и гласуват за откровени тарикати.Нали затова сме до това дередже.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва за казармата е пълна глупост, половината деца са от етноса, ако ги затвориш с малцинство що годе интелигентни ... не ми се мисли. Съвсем ще се обезкърви и видиоти нацията ако тая глупост се приеме.
19
0
 
5
 
! Отговори
Дневен ред преди 3 години
Не става въпрос за Дневен Ред. Обществото няма дневен ред.Просто няма общество!Но и няма надежда да се появи.
18
1
 
12
 
! Отговори
Референдум преди 3 години
Не можеш да предлагаш на българина референдум за образователен ценз и за казарма - трябва да си изключително скудоумен
17
2
 
6
 
! Отговори
Самоубийство преди 3 години
ГЕРБ ще извърши самоубийство, ако преговаря с Каракачанката и другата *** българска, за техните жалки идейки.Казарма, ценз и други такива удивителни неща - не трябва изобщо да се обсъждат!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закон за лустрацията на кадрите от бившата власт.Без лустрация не може да има ново начало.
15
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 3 години
Тъй като изискване за образователен ценз е трудно изпълнимо и недемократично, то е добре ДА СЕ ВДИГНЕ ВЪЗРАСТТА ЗА ГЛАСУВАНЕ ПОНЕ НА 21 ГОДИНИ И Е ПО- ЛЕСНО ИЗПЪЛНИМО!!!!!!! ЩЕ ИМА ЖЕЛАНИЯ ЕФЕКТ!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
тези въпроси не са на дневен ред на обществото как така се сетихте сега зареферендум оставка нови избори и ново нс чак тогава ще мислим за новаконституция и референдуми
13
0
 
4
 
! Отговори
Национална държава преди 3 години
Ако някой си мисли че след 20 години българите ще са мнозинство, много му е бедна мисълта.Няма да има и студенти зад граница които да протестират.Може да се намира някой и друг човек, говорещ бегейски.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необходима е лустрация на кадрите на ГЕРБ в общинската и държавна администрация. Забрана за заемане на длъжност за 10 години. Това е Рестартът и Промяната.
11
0
 
10
 
! Отговори
Не на казармата преди 3 години
Не на казармата! Не на хрантутниците дебелоизхождащи се.Не на своеволията в нещото наречено Армия - сбирщина от смет и мръсотия.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се изземат списъците от централите на ГРОБ и всички членове, да бъдат изключени от държавни длъжности!!!Не ни трябват преоблечени антибългари отново.Този филм сме го гледали!
9
0
 
3
 
! Отговори
Образователен ценз преди 3 години
Око някой си помисли че може да преговаря за въвеждане на образователен зенз и да ме връща в Османската империя- да вентилира супата! Да вървят по тази която ги е родили и ВМРО и Патриоти и всякакви такива.
8
2
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА И ЗАТВОР!!! преди 3 години
Вещицата от Запада Дариткова ли ще води или кърджалийската... ?!?!