Парите за военна техника трябвало да отидат за социални разходи

Обикновено бюджетът до август е на плюс, става трудно от септември
26
Парите за военна техника трябвало да отидат за социални разходи
Снимка: Dnes.bg, архив

Българското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики. Това каза пред БНР бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него политически нещата у нас изглеждат в патова ситуация.

Още по темата

В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира, чакаме докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано, смята Дянков.

„И парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки“, призова той.

В Румъния тази седмица също имаше политическа криза, това обаче не им пречи да имат фокусирана програма – и върху региони, и върху сектори, и върху определени домакинства, посочи като пример Симеон Дянков.
Исторически нашите бюджети, докъм август, дори в тежки години са на плюс. Става трудно септември, октомври и ноември, коментира финансистът.

Дянков не вижда нищо лошо в това тогава да се мине към дефицит, както е предвидено. По-интересно по думите му е това, че ако се гледат последните данни за бюджета от юли и август, „не спадат само приходите, а спадат доста рязко и разходите“.

Спад бележат инфраструктурните проекти, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър съветва в следващия бюджет за догодина да се заложи на по-силна социална политика, за запазване и създаване на нови работни места.

„Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите 6 до 9 месеца – те ще са трудни месеци“, обясни той.

Във връзка с по-големите разходи за военна техника през последните години Дянков заяви, че „тази техника не ни помага в кризата, тя спокойно може да изчака една-две години“.

„Тук става въпрос за милиарди, това не са малки разходи. Разход, който спокойно може от 2021 година да мине в 2022-а. Това само по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато говорим за допълнителна социална политика“, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
до Чукундур преди 3 години
личи че си ***
21
3
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Кой ви бръсне за хора вас раята бре.Важното е оръжие да са купува за да сме на власт! Еиий аретлик не ви увряха празните тикви.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари има достатъчно,но ако се изчистят всички които са на заплата и пенсия едновременно,това го няма никъде по света,и едновременно ще се освободят толкова много работи места в МО.
19
1
 
2
 
! Отговори
8888 преди 3 години
Дянков не направи никаква социална политика! Напротив, водеше антисоциална политика!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за отбрана не трябва да се пипат.А тези социакно слаби, които са гласували за ГЕРБ и Бокаса I, да си ядат ушите.
17
2
 
7
 
! Отговори
Дянков не ни учи преди 3 години
Забелязали ли сте че тези които най-малко допринасят за обществото имат най-голям апетит да вземат? Аз затова страня от всякакви соц било социални, социалистически и всички исти. Защото те само знаят да лапат, но никога не дават.
16
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Леля Сталинка го е побутнала и тоя излиза от пещерата да говори! Дано е внимавал какво говори!
15
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Постната пица -вместо да е в ЗАТВОРЪТ- Където му е мястото- Той говори за Постни Пици и още по Постни Пици!!
14
1
 
10
 
! Отговори
BGN преди 3 години
Постната пица за социални разходи говори, Тия всичките са шизофриници, що не го направи докато беше министър ???
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да дянков, ако миже и армията да не получава заплати а буркани със зарзават
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянков, проруско ***...
11
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Да отидат за социални разходи??? За кой месец бе, Дянков? Защото там такива пари потъват като в пясък и на другия месец пак трябват. Нещо да си чул за приказката за рибата и рибарлъка?
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянков, ти дето ни хранеше с постна пица още тогава отлагаше тези разходи за превъоръжаване и те за това станаха вече накуп милиарди. Хайде мълчи си, видяхме те колко си социален. Сега пак обслуцваш нечии интереси
9
4
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
Моля, да ме поздравите. Вече съм ТЕЛК пенсионер. Не бе пичове, 20 години съм си плащал яко осигуровки и задължения. Ама нещата се прецакаха в бизнеса. Дограми съм слагал. Вече хората обедняха. Пак си бачкам, ама що да не ми падат едни 320 кинта отгоре. Че и няма да изхранвам безполезна полиция. Само се хваля. Идея си нямам каква е темата.
8
2
 
7
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 3 години
Чувствам се дискриминиран ...
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Парите за военна техника трябвало да отидат за социални разходи"Е, те точно за социални разходи ще отидат, но на американците. Пък тука гладната тълпа ще се бие с полицията с колове и павета. Това му се казва далновидна политика. Има и бонус - тая политика продължава.
6
3
 
18
 
! Отговори
Аха преди 3 години
А във военно време ще ни спасяват социално-слабите !
5
1
 
14
 
! Отговори
Криско преди 3 години
Тая *** "Постната пица" нали беше голям и ценен специалиств Америка, защо не се маха там !Ами отново се върти около нас "главанаците", за да може да вземе някоя тлъста служба пролетта . . .след изборите !?
4
11
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Не сме забравили, че отиде на работа в руска банка. И сега пуска руски хибриди, че военната техника можела да почака. Русофилите винаги са били българофоби и национални предатели.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постната пица търси отново служба? Да вземе още от резерва на касата? Компрометирани политици ум раздават