Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон

Задавала се парламентарна агония, институционален хаос
351
Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.

"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той.

Още по темата

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Махайте се! Мутри, вън!“.

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков.

 ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков.

„Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя“, коментира той.

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат", отбеляза още Марков.

Според него за първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите.

Той смята, че има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“, смята депутатът от ГЕРБ.

Марков е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. С това шега не бива, така да се внасят проекти. То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция“, каза бившият конституционен съдия.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен", посочи той.

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, прогнозира Георги Марков. Няма нужда от експертен кабинет, смята още той.
България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

„Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
6
 
14
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
НЕ СЕ БЕЗПОКОЯ А БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО РОНАЛД РЕЙГЪН С РАЗРУШАВАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ОПРЕДЕЛИ БЪДЕЩЕТО НЕ САМО НА БЪЛГАРИЯ, НО И БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА. ВРЕМЕТО ЩЕ ОТВЕЕ НЕ САМО РАДЕВЦИТЕ, НО И ЦЯЛАТА ЧЕРВЕНА ***, КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА ВЪРНЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВРЕМЕТО НА КРЕПОСТНИЯ КОМУНИЗЪМ, НЕКА САМО ПЕНТАГОНА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА, ЗАЩОТО КОСМИЧЕСКАТА БИТКА ПРИ АРМАГЕДОН Е СКОРО...
231
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния платен партиен функционер, който нещо се мъчи да каля Президента. След като Мутрата яко се покри и го е страх да се покаже, той изпраща напред слугите си, на които хората така и не им запомниха имената. Те трябва да изнасят битката. Иначе няма да си получат заплатката. Същия този *** беше казал за съдия Марковска когато Плевнелиев я бламира, че била вече в КС и трябвало да съди България и т.н. Той тогава зае нейната страна. Толкова разбира той от право- пълен ***.
230
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото е прав за Цветанов. Не трябваше да го гонят. Повечето министри който смениха не трябваше да ги сменят, това бяха едни измислени компромати с цел дестабилизиране.
229
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента иска власт без избори.Чакай малко, ми той с какво е заслужил това.С 4 годишно плюене само няма да стане.
228
3
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Георги Марков е много противоречива личност.Когато говори казва истини, но някои от вижданията му са на коренно противоположният полюс. Хвалбите му относно Орбан, сега определя изгонването на Цветанов като грешка. Вижданията му са в скрит конфликт.
227
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам официално да го прекръстим на Че Ге Радев. Това име много му отива.
226
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
А агент николай ни мисли всички за герберски калинки... Впрочем той пише на един адресат - онова нещо от банкя...
225
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все съм си мислел че всички летци са интелигентни, ама Радев категорично доказва обратното.
224
9
 
9
 
! Отговори
умрук преди 3 години
умрука го избраха ДПС, имат право да го отлъчат
223
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме си БСП,АБВ и ДПС,веееееее,може и ОП,през тяхното управление България беше най-добре и най-спокойна,ЕНП ни донесе национална катастрофаааааа в България!
222
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента заслужава импийчмънт.Държанието му е недостойно и крайно недопостимо.Не е нормално да насърчаваха платените агитки да чупят и палят.
221
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Радев речите са писани сякаш преди 1990 година. Неадекватен е спор няма.и като го гледам по зле ще става.
220
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС са една незаконна мафиотска и етническа партия............наследник на една терористична организация.................тия имали искания.............ей, самозабравиха се тия гадини...................да внимават в картинката!!!!
219
4
 
16
 
! Отговори
Бау, разкрит си! преди 3 години
Агент Николай да не се обажда!Ченге обвинява президентът че бил генерал (ама пенсиониран)!
218
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България си има добра конституция..................хората не искат нова конституция и ВНС.................те искат оставки, съд и затвор за крадливите политици от ГЕРБ и ДПС!!
217
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев дърпа страната към хаос. Не се интересува нито от гражданите, за него те са просто средство за постигане на целта.Не му се връзвайте на евтините номера.
216
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са една крадлива и лъжлива шайка бандити...................да се махат веднага, но само оставки не стигат...............искаме съд и затвор и да връщат всичко крадено.............злато, апартаменти, пари, имоти, къщи, вили и т.н.
215
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той е афектиран, не е на себе си.--------Пхаааххаа:))Самите гербери му викат Фигуранта и Бавния. Ако Радев е афектиран, какво да кажем за Бокаса, който изглеждаше като натровен с кураре, докато анонсираше проекта за конституция. Или самият Марков, който бърбори като маниак, хиперболизира и очите му святкат :)))Последните двама са за усмирителни ризи.
214
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Георги Марков, 70-годишен ненормалник с налудничав поглед е за освидетелстване, а не Радев.
213
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хХх ДПС е етническа антибългарска партия и както Герб противозаконно неоснователно и в нарушение на Конституцията си позволява да искат безпричинно оставка на президента,с лъжливи клевети и абсурдни обвинения се правят на съдии и нагло е управляващите да погазват Конституцията, да нарушават законните права дори на президента и правовия ред както престъпна група командвана от турския диктатор срещу правата на бг народ И е крайно неморално и нагло такива хора да променят Конституцията