Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон

Задавала се парламентарна агония, институционален хаос
351
Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.

"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той.

Още по темата

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Махайте се! Мутри, вън!“.

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков.

 ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков.

„Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя“, коментира той.

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат", отбеляза още Марков.

Според него за първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите.

Той смята, че има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“, смята депутатът от ГЕРБ.

Марков е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. С това шега не бива, така да се внасят проекти. То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция“, каза бившият конституционен съдия.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен", посочи той.

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, прогнозира Георги Марков. Няма нужда от експертен кабинет, смята още той.
България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

„Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
prezidenta na istambul, luleburgaz, diarbekir, bursa i ankara...:-)
211
4
 
13
 
! Отговори
- преди 3 години
ДПС уважава ГМ. Много го уважава - по няколко пъти и ГМ ходи постоянно уважен!
210
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От резултатите от нападките срещу полиция на протестите и закриване на палатковия лагер се вижда явно че подстрекателите са от Герб и свързаните с тях партии чрез конфликт на интереси подкупи и други далавери партии и няма никакво съмнение и че поръчителят е Борисов който разпорежда и на гл.прокурор и на полицаи и жандармерия дори уволнява министрите си аккто му хрумне беззаконно като в терористична група и опит за преврат е на Герб с ДПС Воля и ВМОО като Ердоганн срешу бг народ и президента
209
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Георги Марков проваля всеки с когото се хване или просто има усет да се хваща с тези, които се провалят.
208
10
 
13
 
! Отговори
Не проумявам преди 3 години
До Доло Радев!защо феновете на статуквото масово до един допускат не само мисловни, но и правописни грешки...
207
12
 
4
 
! Отговори
хХх преди 3 години
Какви са им мотивите, не е ясно, но от ДПС са прави. Оставка и на Радев, и на Борисов.
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нямало алтернтива, другите не можели това, не можели онова...приказки без аргументи! Защо да не могат?
205
19
 
16
 
! Отговори
кастрон преди 3 години
Този *** - РАДЕВ ТРЯБВА ДА СЕ МАХА ЧАС ПО СКОРО.ТАЗИ ПРАЗНА КОФА Е СРАМ И ПОЗОР.В НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА БА БЪДЕ ЗАПИСАНО ,ЧЕ ВОЕНЕН НЕ ТРЯБВА ДА ЗАЕМА ВИШ ДЪРЖАВЕН ПОСТ.В ПРАЗНАТА МУ КОФА САМО ПРЕВРАТИ И ТЪПОТИИ.ШАПКИ ВЪН !!!!
204
7
 
21
 
! Отговори
Завършен синтез преди 3 години
Агент Николай да ми обясни в коя държава в Европа е разрешено униформената полиция да прилича на черкизки башибизук - ислямистки бради,татуировки на маори,сатанински емблеми и надписиупиърсинги,боксове.... Завършен синтез на мафия и държава.
203
3
 
8
 
! Отговори
проф. Пл. Киров преди 3 години
ГЕРБ много искат Илияна Йотова да стане президент!
202
17
 
15
 
! Отговори
Радефф-импичмънт преди 3 години
Първо Радев в затвора за държавна измяна по сегашната Конституция и тогава ВНС !
201
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един зелен чорап
200
8
 
13
 
! Отговори
Гробаря преди 3 години
Ще ме оставят айляк, ГЕПП сам си копа гроба с голямата лопата.
199
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агент Николай! Това е достатъчно за да не прочета и ред от словесните *** на този деградирал индивид!Десар беше навремето, доносник долен, изпълни си задачата да отврати много хора от СДС, получи за награда място в КС и завършва кариерата си като апологет на сикаджийската мутра! Позор!
198
2
 
7
 
! Отговори
Агент ДС преди 3 години
Ами нали искате да върнете казармата, свиквайте.....Устройва ви да има *** граждани, но няма да ви се получи.
197
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Радев, направо ги разцепи. Един човек на честа летец от Българската армия застана срещу олигарсите с милиарди. Много ревът защото им дойде края.
196
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС си показа на тях си червен картон. Комунистите не действат с интелект а със страх. Страхът е до време. Чао БСП, ДПС и тем подобни.
195
0
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Извинявам се:):):)
194
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големите мутри са мръсните червени комунисти. Когато комунист каже - дръжте крадеца, най-напред гледайте в ръцете на комуниста.
193
3
 
5
 
! Отговори
До предателството преди 3 години
Много глупаво заключение. Явно мозъкът на този е закоравял от четене на руска порнография.Може ли българин да предаде някой Руснак например. Той просто не е вътрешен човек че да има какво да предаде.