Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се реши с оставката на Радев
291
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ромите и *** са за Слави Чалгата.
290
9
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 318Радев иска да е като Хитлер или Сталин, ама не става за диктатор, завалията. То за да си диктатор, се искат качества. Той дори Деса не може да командва... Така че - историята ще го отмие и ще бъде запомнен като слаб президент с болни амбиции.
289
21
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Борисов и Гешев имат пълното право веднага да подадат оставка и нещата да си дойдат на мястото си.
288
2
 
1
 
! Отговори
ГИГАНТА преди 3 години
До АнонименЦЪРВУ.
287
9
 
23
 
! Отговори
нормално е... преди 3 години
ГЕРБ--създава блага и облагородява Държавата!ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И РАДЕВ---РУШАТ ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА!ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!!!!
286
9
 
22
 
! Отговори
ЖЕСТОКАТА ИСТИНА преди 3 години
РАДЕВ Е БЕСЕН ЗАРАДИ ПРОВАЛА СИ В ПЛОВДИВ!ОКАЗА СЕ , ЧЕ НИКОЙ НЕ ОБИЧА РАЗДЕЛИТЕЛЯ НА НАРОДА В БЪЛГАРИЯ!ДОБРА НОВИНА ЗА "БЪЛГАРСКОТО ЕДИНСТВО"!БЪЛГАРИНА ВИНАГИ Е БИЛ УМЕН И РАЗУМЕН ЧОВЕК!"СЪЕДИНЕНИЕТО" ----СЕ ОКАЗА ПОЛЕЗНО НАЧИНАНИЕ ЗА НАРОДА!ДОЛУ--РАЗДЕЛИТЕЛИТЕ НА НАЦИЯТА!!!!!!!!!
285
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да спечелите всички роми и турци сме за герб
284
6
 
26
 
! Отговори
РАДЕВ ИСКА ДИКТАТУРА преди 3 години
ЩЕ СВЪРШИ КАТО ПОП ГАПОН!НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПОДСТЕКАТЕЛИТЕ И ПОДПАЛВАЧИТЕ НА РАЗМИРИЦИ И ВОЙНИ!НАРОДА ИСКА СПОКОЕН ЖИВОТ И ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТРУДА СИ!
283
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб са изпята песен вече...
282
11
 
22
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 3 години
Клепоухият Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
281
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка няма да има.Изборите са март месец.Който иска да управлява да се яви на избори и да ги спечели.
280
7
 
22
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 3 години
ВЛАСТТА НЯМА ПРОБЛЕМИ С НИКАКВА КРИЗА!В ПЛОВДИВ , ПРОТЕСТИРАЩИ , ОСВИРКАХА И ВИКАХА "ОСТАВКА" И НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ--РАЗДЕЛИТЕЛЯ НА БЪЛГАРСИЯ НАРОД!ХОРАТА НЕ ЧУХА И ДУМА ОТ НЕГОВОТО СЛОВО!ВЛАСТТА СЕ БЕТОНИРА И ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО МАРТ!НЯМА ДРУГ НАЧИН!!!!!!!!!!!!!!
279
8
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Кризата ще се реши с мутри вън. Няма мутри във властта, няма и криза.
278
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази демонстрация от януари 1905 година дава началото на Първата руска революция (1905-1907) и извоюването на много граждански и трудови права и свободи. Доста неудачен пример даваш. Гапон е убит от есери по други причини.
277
1
 
5
 
! Отговори
До случаен минувач преди 3 години
Разликата в изторията с поп Гатон е, че тогава е нямало избори, а това е много съществена разлика.
276
1
 
18
 
! Отговори
Я,червен Кольо преди 3 години
Като го погледна и ме обхваща умиление-върти,сучи,едно и също казва,агенцията му все вещае катастрофи за опонентите му,а те не вземат поукаи все си печелят я избори,я каквото там има.Е,причинно-следственатавръзка не е скъсана при него-почтен е,за каквото му е платено,това иговори,а и не забравя кой го е издигнал,чия ръка да целува.На когото нему харесват Кольовите приказки-да си плати и той на друга агенция да гооспорват.И журнаглистите така-едни и същи въпроси и клишета.
275
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ОСТАВКА.
274
5
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Радев, и ти ще свършиш като поп Гапон!
273
1
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Само че никой не обича подстрекателите. Само след година, на 28 март 1906, поп Гапон е обесен на една гара близо до Санкт Петербург от трима мъже, роднини на избитите хора. Всеки си получава заслуженото!