Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
3
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Отровното трио и Радев действат така, както е действал поп Гапон през януари 1905. Тогава той подмамва стотици граждани на Санкт Петербург да протестират, като предварително е имал информация, че полицията ще стреля. Убеждавал хората, че видите ли, царят е добър и ще ги чуе. В т. нар. Кървава неделя, загиват повече от 200 човека, защото са му повярвали.Ето това хората трябва да проумеят. Не вярвайте и дума на отровното трио!
271
2
 
18
 
! Отговори
Го4о преди 3 години
Оставка НЯМА ДА ИМА, как по - ясно да Ви го кажат! След 02.09 този разговор в ГЕРБ е затворен! Превратаджиите не могат да определят хода на развитие. Има закон и той е основата на демокрацията. А Вие си протестирайте след като не искате да работите. #Бъдете смели!.... и да върНите парите.
270
6
 
4
 
! Отговори
Рики преди 3 години
Да,но тази власт няма да подаде оставка без....и смята,че силата оправдава средствата ,а не обратното.
269
5
 
23
 
! Отговори
Радев-подстрекател преди 3 години
Кофти чувство е да знаеш, че след максимум 1 година ставаш подсъдим Фигурант.Времето изтича, а с него и свободата, която ще му липсва.
268
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Do nas sasedite ni sa pochti na praga na voyna,a tapanara ne svikva KSNS i tarsikak da zadalbochi politicheska kriza.Lumpenchetata li shte prati na granitsata sGartsiya i Turtsiya ili Dinko da spira migranti?
267
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30Само да не е внук на някоя номенклатура, коминтерновски кадър, дс или гру активист. Понеже всеки си има корените и далеч не може да избяга от тях. Справка: днешните "въстанници".
266
6
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Рестарт е партията на безпартийните и младия премиер с харема и депутати и министри млаи хора 20-40 годишни които не са бивши комунисти и агенти от ДС а обикнобени хора с уникални идеи,визия и ще променят тая държава
265
5
 
25
 
! Отговори
Радев е нагъл преди 3 години
Кризата беше породена от Р. Радев! Той започна открита война с правителството още когато не можа да пробута Грипените, продължи да работи с човек, който се беше снимал с хитлеристка униформа и друг, който открито лобираше за братя Бобокови.
264
11
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Един ден скоро премиер ще стане човек който е е на около 30 години и няма нищо общо с партиите трупове ГЕРБ БСП КОСТОВИСТИ ПАРТРИОТАРИ ДЕПЕСАРИ ЧАЛГАРИ И ТНТ и ще има нова партия на безпартийни
263
2
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Всичко е под контрол на ЕС и тях няма да можете да ги излъжите с държавни тайни!
262
1
 
8
 
! Отговори
339 преди 3 години
Няма интелектуалци,само *** при всяка власт;Имаме ли,примерно-Ерих Мария Ремарк,Юлиян Семьонов,Гор Видал.
261
4
 
21
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Тя една работа като се проточи не очаквай да свърши на добър край. Никъде улицата не управлява държавата,а може само да е корегира. Хубаво е да се знае какво искаме и още повече кой и защо го иска. Момента е да си кажем на изборите догодина.
260
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТрикПроверката на Хиполенд беше най-обикновена постановка на самия "потърпевщ", защото именно той е организатора и... Тия проверяващи са пратени там след "Анонимен сигнал".... който е от него или негов служител...
259
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари сега не е 9.09.1944 г. когато Сталин ви даде власта и каза, избийте интелигенцията, но вие избихте всички богати хора за да им вземете къщите и парите. Сега искате власта за да крадете и да си отмъщавате , но няма да ви се получи.
258
3
 
26
 
! Отговори
Трик преди 3 години
Многократното повтаряне на фразата "гафовете на властта" трябва да подейства на първосигналната система на хората. Бегло се споменаха само 2 "гафа" - проверката на вносителя на китайски играчки и "прекомерното насилие на полицията". Ако се разнищят подробно и двата са нереални. Полицаите проявиха стоицизъм под обстрела с бомбички павета буркани с урина... а триковете на търговеца са доста прозрачни. Говориме за цяла ДЪРЖАВА - това ли са ви големите "гафове"?
257
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой в целия свят, който е имал взимане даване с убиец не е завършил добре и не е могъл да си харчи парите , защото е два метра под земята. Др. Радев и пр.осташкото трио разбрахте ли. Сега ви е лесно къпете се в пари, но това е времено а после как беше два метра и т.н.
256
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриот е душа дава , ама душата на народа не неговата. Това е позицията на пРезидента Радев. А стиховете се сетете на кой са. Няма цял живот да уча неграмотни комунисти.
255
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е документирано за безчинствата!Ще отговаряте за действията си.
254
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата на Радеф пак искат смърт и погроми!Всичко се връща на този свят!Знаем кои сте и няма да ви се размине!
253
11
 
27
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Няма да има оставка и уличните протести затихват. Това вече е видно и ясно. Естествено агонията ще трае още няколко дни.Не можаха да постигнат дестабилизация и анархия в държавата. Подстрекалите са ясни,както и провокаторите.За пореден път се видя, че българския народ е мъдър.