Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според Радеф лум...пените били парламента на България!?!Това е нашия надпартиен президент!
251
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно защо честния бизнесмен Божков-черепа има бронирани стъкла в офиса си и къщата си. Сигурно е алергичен към пчели. Абе другари, че сте необразовани и наивни е ясно, но да подкрепяте поръчков убиец е диагноза. За пРезидента на чуждо разузнаване е ясно, той защитава пет милиона евро рушвет , за което вече има доказателства и бяга от затвора.
250
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се съюзяваш с поръчков убиец е много вероятно след поръчката да станеш жертва. Др. Радев и другари от прос..ташкото трио анадъмно.
249
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълка козината си мени но нрава си НИКОГА.Така и Борисов, снишаваше се 10 години но сега си показа рогцата.Само бесилка за тоя ГАД !!!Екзекуция!!Никакви "ама" и "но".
248
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомнете си как започна Хитлер в Германия. С кристалната нощ, в която чупеше магазини на евреи и на всички , които не са с тях. След това знаете резултата. Сега човек, който уби мъжа на Весела Лечева от БСП и много други търси лична вендета. Големия му приятел е пРезидента на чуждо разузнаване др. Радев.
247
2
 
12
 
! Отговори
оставка - следващите преди 3 години
До ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕвинаги са на власт!
246
2
 
7
 
! Отговори
комунягите преди 3 години
До след оставкатаотново след оставката
245
2
 
7
 
! Отговори
след оставката преди 3 години
пак същите ***!
244
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ пак ще спечели изборите,на пук на черепните усилия от Дубай.
243
11
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Протеста троши обръчите от фирми на партиите. Разрушава използването на законодателната и съдебната власт за партийни интереси. Премахва тоталитарните остатъци от българското общество.
242
8
 
9
 
! Отговори
баце преди 3 години
До emigrantПлати си на социолозите и ще ти докарат какъвто рейтинг пожелаеш, сгада да е в мерките на разумното. Новините за това, че на някой се бил дигнал рейтинга , а на друг бил паднал са абсолютно недостоверни откъм числа. За рейтинг можеш да съдиш качествено сам. ББ се срива сам и няма намерение да се спре..
241
6
 
15
 
! Отговори
Simvola преди 3 години
Чудя се защо са толкова рехави протестите а то защото с парите от черепа са отишли на море.
240
16
 
14
 
! Отговори
баце преди 3 години
Ако Борисов иска да остане в управлението, трябва да фалшифицира изборите за пореден път. *** ще стане причина за безредици и икономически срив само защото не ще да ходи в пандиза. Тука въпроса не опира до каквато и да било политика. Предложенията за промени в конституцията целят само едно - постигане на неприкосновеност на лицата ББ и Иван Гешев.
239
10
 
16
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Аве като гледам червените крадци на ДДС колко са си повярвали,че рейтингът на Борисов падал та се чудя да се смея ли да рева ли?!Вие за туй ли драпате да го свалите от власт,щото се претеснявате че ще му падне много рейтингът ли?!Ми то ако е така,седнете си на охранените червени з,адници,изчакайте законните избори и го победете?!Ама май послъгвате?Май червената пропаганта инжектирана от черепа и татуираните агитки толкова преиграхте,че хората се отвратиха от вас и ще има БОРИСОВ 4!!
238
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е от какво толкова се притеснявате ,че му падал рейтинга това даже е по добре за вас ще дойдат по лесно на власт червените
237
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, да, така се сваля държавна власт оглавявана от тиранин - с подписки и протести! Какъвто и да е мирен протест, може да доведе единствено до подмяна, а не до промяна. За промяна обаче трябват топки, а не плакатчета и постери. За това най-добре се прибирайте по къщите и не се занимавайте с неща, за които не сте дорасли. Или както казват китайците: "Го хард, ор го хоум!
236
13
 
17
 
! Отговори
Руски слуга преди 3 години
Доверието в Грипен Решетников Радеф е напълно загубено още с безкористните му мераци по Грипените и услужливото му поведение към Москва.
235
15
 
9
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Червена мафия ...кои? Агент Буда, завършил с мъка Симеоново и член на БКП? Треторазреден физкултурник, който никога не е мечтал че като лапне шнура на американският посланик ще стане Премиер? Червената мафия в момента е ГЕРБ!!!
234
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев:политиците са виновни за протеста.Поне си признава!
233
7
 
20
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИТЕ ГАДОВЕ преди 3 години
ЛЯТОТО НА 1989 Г ЧЕРВЕНИТЕ СПРЕТНАХА НА ЕДНА ЧАСТ ОТ БГ НАСЕЛЕНИЕ ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ 360 000 ДУШИ БЯХА ПОДКАРАНИ ДОБРОЗОРНО КЪМ ТУРЦИЯ- А ИМОТИТЕ ИМ ПРОДАДЕНИ НА БЕЗЦЕНИЦА НА МЕСТНИТЕ ЧЕРВЕНИ ВЕЛИЧИЯ- НА 2 СЕПТЕМВРИ МИЛИОНЕРИТЕ СОЦИАЛИСТИ И РЕЗИЛ ГАДЕВ СПРЕТНАХА ВЕЛИКО ВЪСТАНИЕ, А НА 4/5 СЕПТЕМВРИ 250 000 БЪЛГАРИ СИ СПРЕТНАХА ЕЛКСКУРЗИЯ ЗА ПЛАЖ ДО ГЪРЦИЯ- ...ПАЗЕТЕ СИ ЖИВОТА...ВЗИМАЙТЕ ПАРИТЕ НА ЧЕРЕПА, И ПОСЛЕ НА МОРЕ...И ТАКА ДО РЕДОВНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ МАРТ