Жените наравно с мъжете в армията - защитават честта на пагона

Извоювали са мястото си благодарение на своя професионализъм
45
Жените наравно с мъжете в армията - защитават честта на пагона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост. С действията си са доказали, че защитават наравно с мъжете честта на пагона“. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред участниците в дискусия, посветена на ролята на жените в сферата на сигурността, цитирна от БГНЕС.

Форумът е озаглавен „20 години – жените, мирът и сигурността“, а в него участват представителки от Министерството на вътрешните работи, на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на Българската армия, Сдружението на жените военнослужещи и висшите военни училища.
 
Дискусията цели да покаже ролята на нежния пол в системата на сигурността и отбраната, както и да обори онези, които оспорват приноса им и омаловажават участието им в мироопазващи мисии.

„За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима. Това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира“, заяви председателят на парламента пред участниците.

Караянчева припомни, че през 2016 г. българският законодателен орган прие Закон за равнопоставеността между жените и мъжете, а през 2020 г. България разработи национален план за прилагане на Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН.

„Искрено съм убедена, че във ваше лице стремежът за по-широко участие и стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерение. За мен вие сте не само позитивен пример за следващите поколения, но и гарант, че усилията, които полага държавата в тази посока, не са епизодични, а става дума за един структуриран процес за дългосрочни политики и обществен консенсус за запазване на мира и сигурността в страната“, обърна се Караянчева към жените в униформа.

Председателят на Народното събрание съжали, че все още има хора, които да мислят, че увеличаването на броя на жените в армията води до негативен ефект и до повече социални разходи.

Караянчева подчерта още, че всички жени там са извоювали мястото си благодарение на своята воля и професионализъм.

Във финала на изказването си председателят на парламента припомни думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
31
 
! Отговори
Джо преди 3 години
А агент Иван тлъстак коги войник? Или меката китка Джамбазки?
4
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо хабят държавни средства за жени в армията? Реално всички са наясно, че това не са реални бройки бойци, а фиктивни на заплата.
3
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ВОЙНИК?! Нито жена, нито войник.
2
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм бивш офицер от армията. Ролята на жените в армията е да получават сигурна заплата, да ползват щедри отпуски и болнични...с две думи - да имат сигурна държавна работа. Това е основната им мотивация. За останалото, нито са третирани наравно с мъжете, ното някога ще бъдат.На всички е ясно, че при евентуален военен конфликт, жените ще минат на сигурно в тила и мъжете ще поемат кланницата. Дано не става война, че с тази политкоректност и полово равноправие, ще ни изядат с парцалите.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само *** се е "разаботила" от гербаджиите .Няма спирка с разходките и изхождания по всички въпроси.