76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие

Гледните точки на БСП, ГЕРБ и Обединените патриоти за преврата
Обновена: 9 сеп 2020 11:30 | 9 сеп 2020 10:22, Камелия Цветанова
655
 76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие
Снимка: БГНЕС
На 9 септември 1944 г. властта е сменена насилствено и комунистическата партия поема управлението на страната. Датата продължава да разделя българското общество, а и политиците.
 
От БСП смятат, че 9 септември е сложен край на фашисткия режим у нас, от ГЕРБ и Обединените патриоти обаче напомниха за насилието и репресиите продължили цели 45 години.
 
Пръв тон на спора даде Александър Симов от БСП, който прочете декларация от името на парламентарната група. Докато той говореше депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП напуснаха пленарната зала.
 
Според Симов днес хората обръщат към миналото меланхоличен поглед, защото провалът на прехода ги карал да се върнат към 9 септември, за да разберат неговите мечти.
 
"76 години от промяната на 9 септември се навършват днес. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем до тази истина, трябва да стигнем до псевдоисторическото шарлатанство и през лъжи“, скочи той.
 
Симов настоя, че има опити да се пренапишат учебниците по история, така че да се пренебрегне фашизма в България.
 
По думите му царска България не е била развита, а напротив изоставаща.
 
"Единият ми дядо е от село близо до Пловдив. Там е било кошмар да се живее, нито една асфалтирана улицата, а заради калта децата е трябвало да се движат на кокили. Властта е била немислима за хората, а и самата идея за власт изглеждало странно в едно село, което тъне в мизерия. Другият ми дядо е от село на 7 километра от Стара Загора, а в онази царска България 7 километра се намират на разстояние като до Луната", каза той.
 
Според него 9 септември е отговорът на големия проблем за несъстоялата се модернизация и на паразитните елити.
 
"Отричането на самата дата означава да отречем порива за социална държава, за една друга възможна държава. На 9 септември се случва едно огромно усилие, което се вижда и днес - във всяко село има читалище, училище, на десницата отне много повече време да ги унищожи, отколкото е било нужно да се построи", скочи още Симов.
 
Това Биков от ГЕРБ припомни, че в нощта на 8 срещу 9 септември е извършен преврат на правителството, което е свалено от власт с помощта на съветската армия.
 
"Властта на Отечествения фронт организира насилие, което се осъществява от държавата в продължение на 45 години. Тази дата трябва да се помни, защото има много измерения и трябва да ни напомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси", коментира той.
 
Според него 9 септември е урок за всички български политици, които трябва отстояват националния интерес.
 
"Няма извършена революция от страна българския народ, той не участва в преврата, който е организиран и извършен от чужди фактори. Българският народ не избра кой да го управлява, той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи", каза Биков.
 
Според Милен Михов от ОП декларацията на БСП е груба историческа фалшификация.
 
"Тезата за фашизма в България е решен от историческата наука още по времето на Тодор Живков. Още през 80-те години се доказа, че в България фашистки режим никога не е съществувал, имало е фашистки партии, но те никога не са упражнявали политическа власт“, коментира той.
 
Според нето социалистическата модернизация на България е катастрофирала заедно с катастрофата на икономическата система.
 
Михов припомни и за хилядите осъдени на смърт от Народния съд, което е било политическо отмъщения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


655
Още по темата: преврат9 септевмри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
533
0
 
1
 
! Отговори
БУДЕН преди 3 години
Девети септември е позор за България!!! КОМУНИСТИТЕ СА ФАШИСТИ И ФАШИСТИТЕ СА КОМУНИСТИ, НЯМА РАЗЛИКА! УБИЙЦИ !ПОЗОР!!!
532
0
 
1
 
! Отговори
БУДЕН преди 3 години
До Камелия Цветанова! Нали се говори, че в България не е имало фашизъм, но отговора е следния : " 9 септември - край на фашизма и започва фашиско-комунистическото държавно насилие, спрямо българския народ, цели 45г. 9 СЕПТЕМВРИ Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! 9 СЕПТЕМВРИ Е ПРАЗНИК НА БЕЗУМЦИТЕ ИЗБИЛИ НАД- 60 000 НЕВИННИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ! СЪЗДАЛИ ПРОСТАШКИЯ НАРОДЕН СЪД, 86 НА БРОЙ ЛАГЕРИ НА СМЪРТТА, ХРАНЕНЕ НА ПРАСЕТА С ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ И БЕЗБРОЙ ИЗДЕВАТЕЛСТВА! Г-це
531
0
 
2
 
! Отговори
Комунисти на съд преди 3 години
До днес ни управляват децата на комустите те си направиха преврата на 10 ноември и до днес ни мачкат само облъчените с комунизъм-болшевизъм не могат да го разберът
530
0
 
1
 
! Отговори
до 591 преди 3 години
Иначе да много е удобно на съвременните политици да не харесват тази дата и изопачават, какво е за тях няколко милиона българи жертвали живота си за родината, дори и в днешно време милиони българи са жертвани за благоденствието на шепа от тях, така че от тяхна гледна точка това може да се каже че е приемлива жертва , но от страна на народа не е приемлива жертва.Все пак аз представлявам интереса на народа а не на политиците.Политиците имат друг интерес.
529
0
 
1
 
! Отговори
до 589 преди 3 години
Казах минимални жертви а не без жертви сме се измънкали от войната.Ок поне кажи как сме могли да се измъкнем без никакви жертви.Все пак не забравяй че България се намира в Европа а не от другия край на океана.И не сме разполагали с армия която да победи нито немската, нито руската, нито американската армия.Така че реално сме се измъкнали с много малко жертви но не без жертви.
528
0
 
1
 
! Отговори
братската Русия преди 3 години
Ето докъде ни докара - на светлинни години от Европата! Днес сме ДИВИЯ ЗАПАД!
527
0
 
3
 
! Отговори
курбан преди 3 години
До Анонимен588Ами жертвите през Отечествената на чужда територия и народния съд - същото99-те концлагера за храна на прасетата и това ли е нищо? Ами желязната завесеЕкспроприация, национализация,коопериране, конфискация, съветизация? - МЪКА!!!
526
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 септември 1944 е перфектната дата да се премине между *** и наковалнята и България го прави , ако по рано сме го направили немската армия е щяла да ни помете , ако сме го направили по късно руската армия е щяла да ни помете , ако пък сме инати първата атомна бомба нямаше да е в Хирошима а в София от страна на американците.Това е датата в която България се измъква с минимални жертви от най тежката война.Всички други варианти водят до милиони българи в жертва.
525
0
 
1
 
! Отговори
какъв Фашизъм? преди 3 години
До Край на фашизма ли!-По-скоро БОЛШЕВИЗЪМ и крепосническво! Никакво робство а благоденствие!
524
2
 
4
 
! Отговори
Няма да се отучат... преди 3 години
До Край на фашизма ли!-Да лъжат народа за фашизъм в България!!!-характерна черта на БКП да лъже и краде...
523
0
 
2
 
! Отговори
Петканов преди 3 години
Странно защо от герб и останалите не напомниха, че те са били част от тези репресии и насилие. Странно също как обществото не повдига въпроса. Всъщност, сетих се. То просто е унищожено веднага след преврата и сега има само блуждаещи сенки напомнящи за съществуването някога на народ.
522
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се оптвайте да реабилитирате фашизма,виждате,че в държавите в Европа се пазят от фашизма като дявол от тамян,защото това е антидържавна и антиевропейска идеология, дори е подсъдимо и затварят нацистите в затвори,видяхте и *** как "просперира" от наложения насила нацизъм!
521
3
 
8
 
! Отговори
Край на фашизма ли!- преди 3 години
Всеки, който е враг на болшевиките в миналото, а и сега, бе обявяван за фашист от болшевиките, макар че фашизъм е имало единствено в света в Италия на Мусолини. Според твърденията на комунистите, те били антифашисти, а това значи, че са били в Италия и са воювали срещу Дуче, нещо, което е абсурдно и против всякаква логика.По същото време, обявено тук за фашистка диктатура, България е парламентарна монархия с множество политически партии, представен в Парламент, без комунистите- терористи...
520
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧУМАТА ГЕРБПараван за БКП-ДС.
519
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От турско по-хубаво не е имало и няма да има! Знаем се добре.
518
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГЕРБ-БКПГотови са и турци, руснаци да се преименуват за да останат на власт
517
2
 
2
 
! Отговори
партии-близнаци преди 3 години
До ГЕРБ-БКПДе да бяха докарали турците! Точо обратното . Възродителен процес - кого лъжете?
516
2
 
3
 
! Отговори
да живее Турция! преди 3 години
До ЕПМОт влает днес по-хубаво няма да има!
515
6
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Комунистите и сега биха разстрелвали и безчинствали. На президента много му се иска да оглави такъв режим. Ама няма как да стане - 21 век сме все пак...
514
6
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Вината на прадядо ми била, че след смъртта на Сталин ударил калпак в земята и казал: Най после се отървахме от един тиранин! Близо до него имало милиционер, който го застрелял в главата.