Спор в НС: Болниците трупат огромни дългове, кой е виновен?

Лечебните заведения ще получат 75 милиона лева
Обновена: 11 сеп 2020 11:24 | 11 сеп 2020 11:09, Камелия Цветанова
62
Спор в НС: Болниците трупат огромни дългове, кой е виновен?
Снимка: БГНЕС
Въпреки че одобриха промени в Закона за бюджета на Здравната каса, депутатите влязоха в спор кой носи вината за огромните дългове на болниците, които се трупат с години.
 
И леви, и десни бяха категорични, че лечебните заведения имат нужда от помощ.
 
Приетите от законотворците промени предвиждат НЗОК да плаща дейности за минали периоди, отчитани от болниците. Те дават възможност при неусвояване на бюджетните средства за тази година същите да могат да се използват за плащания на надлимитна дейност.
 
За 2015 г. Касата има задължения в размер на над 50 милиона лева, а за 2016 г. - те са 26 милиона лева. Така - болниците ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена  дейност за 2015-та, 2016-та и 2017-та година. 
 
Пари за това останаха, след като заради пандемията не бяха похарчени около 300 милиона лева. Благодарение на тях се увеличават с около 10 на сто цените на почти всички дейности, за които Касата плаща. Увеличение има и в клиничните пътеки, а тази за COVID-19 се повишава двойно.
Още по темата
От ДПС настояха да отпаднат лимитите за болниците, защото според депутатите от движението това стои в основата на проблема.
 
Нигяр Джафер от ДПС призова директорите на болниците да увеличават заплатите на медиците с допълнителните средства, който получават днес.
 
Георги Михайлов от БСП обаче обясни,че няма как това да се случи, защото директорите на болниците са длъжни при получаването на средства да плащат първо натрупаните дългове, които са огромни.
 
Хасан Адемов призна, че тези 75 милиона лева са капка в морето, защото дълговете са огромни. Той отново изложи позицията на ДПС, че лимитите трябва да отпаднат, за да не се стига до това положение.
 
Според Славчо Атанасов от ОП реално държавните и общинските болници са в затруднено финансово положение, защото частните могат и да връщат пациенти, ако поискат. Държавните обаче са длъжни да лекуват хората дори и когато не са здравноосигурени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо ли, според европейските институции в България имаме най-скъпото и при това най-некачественото здравеопазване в Европа?Някой от управниците замислил ли се е по този въпрос?Не, защото цялата тази работа те я организират, понеже им изнася.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят преглед на имотното състояние на главните лекари и семействата им, относно болниците, които трупат огромни дългове.Ще видят чудеса, които са възможни само заради вързаните очи на Темида.
54
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Фирмите у самоосигуряващите да спрат вноски за ЗО за 3 месеца и системата ще се дисциплинира сама
53
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НЯКОЙ КОЙТО Е БИЛ НА ПРЕГЛЕД ИЛИ ЛЕЧЕНИЕ ДА Е ПОЛУЧИЛ РАЗПИСКА ИЛИ КВИТАНЦИЯ ОТ КЪДЕТО ДА СЕ ВИДИ ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО ПАРИ ДОКТОРИТЕ ВЗЕМАТ ОТ КАСАТА ЗА НЕГОВОТО ЛЕЧЕНИЕТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ КОНТРОЛ И РАЗХОДИТЕ ЩЕ СЕ СВИЯТ С 70%ТОВА Е ГЛАВНОТО А ВСИЧКО ДРУГО Е БЛЯ БЛЯНО ОТ ТОВА И ДОКТОРИ И ПОЛИТИЦИ БЯГАТ КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лева Ръка - Десен Джоб :) Що е то ?
51
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До СестраНапълно съм съгласна, че трябва да има контрол, дори сега може би прокуратурата трябва да направи проверки във всяка болница! Щом директорът се назначава, той и болницата му трябва да бъдат под постоянен контрол от местния съвет или този който го назначава /от различни хора, за да няма корупция/. Тази корупция трябва да се спре, най-после! Трябва да има компетентно и справедливо управление, с много грижа и за работещите и за пациентите, а за това е нужен КОНТРОЛ! При корупция - вън!
50
0
 
4
 
! Отговори
Народна преди 3 години
В здравеопазването има много пари но без контрол не може едни да взимат хиляди други се утрепват от работа за жълти стотинки в интензивно отд на 2ра мбал София сестрите още мечтаят за обещаните 950 лв няма ли контрол
49
1
 
2
 
! Отговори
Народна преди 3 години
Една от мнооооогото причини е и че има адски много не осигурени няма санкции
48
0
 
4
 
! Отговори
Сестра преди 3 години
Проблемите са толкова много но преди всичко докато са търговски дружества пари няма да има защото директорите си правят каквото си искат назначават свои хора с тлъсти заплати те са ите взимат много бордове на директори с тлъсти пачки и накрая до доктори и сестри нищо не остава и още мн неща
47
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен45Смешка е, че директорите идват от ГЕРБ - виж колко добре е информиран Михайлов, значи! Колкото до заплатите на здравните работници - те биха могли да се увеличават, но това трябва да се решава на място, не в Парламента! Това, че трябва да се изплащат стари дългове е друго перо от бюджета на болниците и то не е задължително да се плаща от допълнителните средства. Дълговете би могло да се опростят за последен път срещу план за съкращаване на разходите и промяна на организацията
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болниците трупат огромни дългове, кой е виновен? Крадливите директори и тези които ги назначават. Дерибеите директори и борда на директорите не се избират а се назначават от партийните велможи с които съвместно ограбват целия медицински състав.Единственото условие да станеш директор е да си безкрупулен и корумпиран човек на управляващата хунта. Крайно време е всеки директор да носи персонална отговорност.
45
1
 
3
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Кой е виновен ли? Болниците са виновни, разбира се! Защото чакат да им падне от небето! Може да търсят спонсори, може да променят организация, може да търсят по-гъвкави решения със здравеопазването на населението и какво ли още не, но НЕ! Те си седят и си чакат да се върне "комунизма", значи! Та нали целта е хората изобщо да нямат нужда от болници, да са здрави - какво ще правят тогава болниците? Или искат да лежат на издръжка? Толкова профилактика, толкова рехабилитация, курсове могат да правят
44
2
 
1
 
! Отговори
P.S. Тайна преди 3 години
Трябваха ми пет години Господин Премиер да събера парченце по парченце пъзела на свинщината и причинно следствените взаимовръзки довели до настоящото състояние на Държавата.Онези хора отвън нямат работа с вас,аз лично смятам, че в цялата свинщина някой неща започват да идват на местата си и ходовете ви са много правилни. Обаче сега пред вас има три врати,три избора: 1. Велико народно събрание2. Лустрация на хората на Симеон и отмяна на "реформите му"3. Черната врата - да се поправят щетите
43
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 1 - преди 3 години
А и не трябва да се отказва болнично лечение на нуждаещ се. Болничната услуга трябва да се покрива от ДДС-то което всички така или иначе плащаме. И да има контрол, че сега е куче влачи рейс.
42
0
 
1
 
! Отговори
Пст тайна: преди 3 години
Много *** тайничко ще ви кажа Господин Премиер - принципно Кардам трябваше да очисти Марков - поръча го убиха го, Симеон трябваше да изрита Живков някак, обаче ако го беше убил директно - Хага и въжето. Той затова по правилата на шаха уби царицата. Интересното идва после: Кардам искаше да очисти баща си, обаче другите трима сина разбраха и очистиха брат си! Толкова за великия цар!
41
0
 
0
 
! Отговори
Историята: преди 3 години
Много е спорно Господин Премиер дали тези 1000 в лагерите и другите 9 000 000 милиона българи имат място място за сравнение при условие, че условията в България сега за огромна част от населението са като в Белене и имаме най-голяма смъртност и функционална неграмотност в света. Каква демокрация, какъв цар, какви реформи!Държа да вметна, че по време на така нареченото етническо прочистване, а иначе казване на съседите да си гледат тях си нямаше жертви! Нито една!
40
0
 
0
 
! Отговори
Историята: преди 3 години
Аз не отричам Господин Премиер, че в Белене и други места се случваха много неприятни неща, някой от надзирателите много бяха прескочили границата, обачеееее и Белене и другите места бяха по-добре от огромния нацистки концентрационен лагер построен от Сакскобурга в цяла държава и пак казвам този човек и родът му според Хага са военнопрестъпници също както и изпуснали те нервите си надзиратели. 1000 в лагерите - един милион мъртви от Сакскобурга! И две знакови убийства
39
0
 
0
 
! Отговори
виновни са преди 3 години
Некадърните гербери разбирачи от всичко начело с ултра компетентния си вожд ,който от себе си не виждал по- умен , че да му дадял властта .
38
0
 
0
 
! Отговори
Историята: преди 3 години
Сакскобургите искаха много време да си върнат колонията - пречките бяха три - С.С.С.Р - американците се погрижиха за тази пречка. Режимът на Живков - беше железен, стоманен, директно нямаше начин - подривна саботьорска дейност и убийство на дъщерята за да бъде отслабен режима. Трето-някакъв гаден журналист, който мрази режима избяга от него,но ДС по заповед на Живков им беше забранено да убиват Марков. Марков обаче в UK научи много интересни неща за Сакси и искаше да избяга от там,от чадъра му
37
0
 
0
 
! Отговори
Пето: преди 3 години
Георги Марков в своето заточение знаеше твърде много и беше научил твърде много за династията Харконен - позната като Сакскобурготи. Той мразеше до дъното на душата си на социалистическия режим, но не режима го уби. Сакскобургите го убиха, защото щеше да има до наши дни Задочни репортажи за нацисткия Харконски елит. Марков разбра какво ще направят тук и беше убит за да не каже, но не от Живков! Знаете ли какво е черен флаг господин Премиер?