Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП

Ако няма избран на първия тур, вторият ще е идната седмица
12 сеп 2020 07:05, Елка Василева
208
Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП
Кадър: БНТ

Четирима са кандидатите, които се борят за лидерския пост в БСП - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Дни преди първия в историята на БСП пряк избор за лидер на партията стана ясно, че един от участниците се оттегля от надпреварата - Георги Тодоров.

Броят на социалистите, които имат право да участват във вота, са около 80 хиляди души, съобщиха от партийната Централна избирателна комисия.

Гласуването днес ще продължи от 7 сутринта до 19 вечерта в 1140 избирателни секции. Бюлетините имат сериозна защита и ще се събират в непрозрачни урни. Подготвени са и мобилни секции, които ще стигнат до най-отдалечените и трудно достъпни места, предаде БНТ.

Всеки от кандидатите има право на застъпници във всяка избирателна секция в цялата страна.

При броенето на бюлетините резултатите ще се нанасят в електронна таблица и още вечерта ще има предварителни резултати от вота.

Избран кандидат на първия тур ще има, ако поне половината от социалистите участват във вота и ако над 50% от тях гласуват за един кандидат.

Още по темата

До 48 часа след вота Централната комисия по избора ще трябва да обяви окончателните резултати. Ако няма избран на първия тур, вторият ще е следващата седмица.

Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов - кой от тях е най-достоен да оглави партията, ще решават социалистите днес.

През изминалия месец предизборната кампания беше съпроводена от напрежение и неуспешни опити на опозицията на Нинова да събере Националния съвет.

Преди дни Валери Жаблянов и Красимир Янков обявиха, че се оттеглят от предизборната кампания заради съмнения в честността на вота.

"Ние призовахме да не участват в този избор всички, които са готови да подкрепят мен и Валери Жаблянов, защото този избор не е гарантирано честен", смята Красимир Янков, кандидат за председател на БСП.

Призивите за бойкот не срещат подкрепа от редовите социалисти, контрира Корнелия Нинова.

"Моето впечатление от обиколките в последния месец е, че членовете на партията категорично и масово искат да упражнят правото си на глас в пряк избор. Не разбирам другите кандидати защо се страхуват от това народът да се произнесе", каза Нинова.

Красимир Янков атакува и Кирил Добрев, смята, че той не може да е алтернатива на Корнелия Нинова, защото доскоро беше част от екипа й. Добрев пък изрази съжаления, че предизборната кампания нажежи страстите и провокира удари под кръста.

"Моите приятели и Валери, и Краси се притесняват каква ще бъде подкрепата за тях и затова искат да се запазят за то-нататък. Аз нямам какво да губя. За мен е важна БСП. И че всички заедно можем да победим ГЕРБ", категоричен е Добрев.

От партийната ЦИК увериха, че цялата процедура по избора следва предварително одобрени правила и отхвърлиха обвиненията, че вотът може да бъде манипулиран.

"Цялата дейност на Централната комисията по прекия избор на председател е публична. Всяко наше решение е качено на сайта на БСП", заяви Вяра Емилова - секретар на ЦКПИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
3
 
! Отговори
ТЕНДЕНЦИЯТА В БСП: преди 3 години
"КОНТРАБАНДИСТИТЕ" СИ ОТИВАТ--ОСТАВАТ САМО "ПРИВАТИЗАТОРИТЕ".... И ДОСТАВЧИЦИТЕ НА СКРАП!!!!
167
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тия са едно котило като котилото ГЕРБ.
166
1
 
7
 
! Отговори
Гръбнакът на Мафията преди 3 години
Терористичната партия бесепе,лакома за власт.Никога повече Мафията на власт!Никога повече БСП.Стига ми веднъж да бъда милионер по бесепарски-жанвиденовски.Един хляб 5000 лв.Никога повече милионерска мизерия с бесепарите.
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В филмът на В.Карамфилов/Въргала/ ,,Шменти Капели'',точно ей тези им викаха ,,Хайлазите'' които обираха мандрите и жандарите ги търсеха за золуми по селата,а после след 9-ти,станаха министри и генерали.
164
0
 
8
 
! Отговори
Анти-либераст преди 3 години
Комунистите СА терористи!
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само мазни комунистиески изчадия на снимките. България не е виждала по-голям срам от комунизма и тези простовати сел...яндури, синчета/щерки на обирачи на мандри.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 173 Пази Боже!Без БСП,ГЕРП, ДСП - само нови партии без стари комунисти!
161
0
 
4
 
! Отговори
аде Цецо от кои е преди 3 години
след като Борката загуби битката с Народа,на БСП се пада ужасно тежката задача не само да изрита от редиците си капиталистрите с червена книжка,но и да надделее над капиталистите със зелено, защото през последните 10-15години парите дадени от Унията директно бяха вляни в избрани фирми,структури и личности.Трудно ще бъде със Сърп и Чук да се разбият позициите на офшвористите.Ако в БСП има работещи в полицейските и прокурорски структури донякъде нещатата ще грейнат иначе след 8-10 месеца ГЕРБ ???
160
2
 
2
 
! Отговори
го гоу гоу КН преди 3 години
не само се наложи. Нинова има огромния шанс да оглави националната левица и да бъде издигната за Премиер на Република България.
159
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нинова направи първа тренировка за "честни избори" .ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ( НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ) ПАРТИИ !!!ИМПИЙЧМЪНТ ЗА РАДЕВ!!!НОВА КОНСТИТУЦИЯ - ЗА ДА НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ДА ЗАСТАВАТ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА!
158
2
 
4
 
! Отговори
Нинова се наложи! преди 3 години
БСП постави Точка Първа от Новата Конституция.Т.1. Мажоритарно избиране от Президент до Парламент.и друго Те декларират Мажоритарното си мнозинство в тяхната партия.Те официялизират редовните си членове.Те показват на всички партии с с колко гласа ще разполагат в следващите избори за премахване на ГЕРБТова е. Толкоз за Корнелия. Може да е логично някак си по женски - ама е вярно. Нинова се наложи!
157
2
 
11
 
! Отговори
Деса Простакеса преди 3 години
Курнелчето ще спечели. След 2 мин. чакам резултата.
156
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах как ни липсва Гешев- Никола Гешев!
155
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бесепари,застанете зад Нинова или който и да е председател,обединете се с останалите леви,зелени и центриски партии и бъдете задружни!Дано Господ да ви е на помощ,защото май устроиха капан за България и БСП е единсвената останала светлинка в тунела.
154
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е най-българската партия,останалите никога не са мислили за България и населението,а за търбусите си!
153
5
 
10
 
! Отговори
урни, бюлетини, преди 3 години
Кой плаща тоя масраф?Кога гътнаха Станишката пак така ли беше?
152
16
 
11
 
! Отговори
Светло бъдеще преди 3 години
Големи злобари пишат тука, но нищо, защото е като ден ясно, че именно Нинова е бъдещият достоен и честен ръководител на БСП и Премиер! Скоро ще има Оставка на бандитите, а след това ще се устремим към нов живот, най-сетне!
151
7
 
9
 
! Отговори
ехх мечти преди 3 години
Така както гледам са снимани на един фон, представям си ги пред енда сиво-бяла стена наредени четиримата. Само да има как да сменим на фотографа апарата с един калашпник и много проблеми в тая държава щяха да се решат за 2-3 сек.
150
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кандидатите имат ли извън брачни връзки както президента в момента? Ако нямат извънбрачни връзки с жена пилот както Радев -много са закъсали xD
149
6
 
6
 
! Отговори
Кучкар преди 3 години
Изберете Кирцата, само той може да довърши тази квази соц партия хахахахах.