Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП

Ако няма избран на първия тур, вторият ще е идната седмица
12 сеп 2020 07:05, Елка Василева
208
Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП
Кадър: БНТ

Четирима са кандидатите, които се борят за лидерския пост в БСП - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Дни преди първия в историята на БСП пряк избор за лидер на партията стана ясно, че един от участниците се оттегля от надпреварата - Георги Тодоров.

Броят на социалистите, които имат право да участват във вота, са около 80 хиляди души, съобщиха от партийната Централна избирателна комисия.

Гласуването днес ще продължи от 7 сутринта до 19 вечерта в 1140 избирателни секции. Бюлетините имат сериозна защита и ще се събират в непрозрачни урни. Подготвени са и мобилни секции, които ще стигнат до най-отдалечените и трудно достъпни места, предаде БНТ.

Всеки от кандидатите има право на застъпници във всяка избирателна секция в цялата страна.

При броенето на бюлетините резултатите ще се нанасят в електронна таблица и още вечерта ще има предварителни резултати от вота.

Избран кандидат на първия тур ще има, ако поне половината от социалистите участват във вота и ако над 50% от тях гласуват за един кандидат.

Още по темата

До 48 часа след вота Централната комисия по избора ще трябва да обяви окончателните резултати. Ако няма избран на първия тур, вторият ще е следващата седмица.

Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов - кой от тях е най-достоен да оглави партията, ще решават социалистите днес.

През изминалия месец предизборната кампания беше съпроводена от напрежение и неуспешни опити на опозицията на Нинова да събере Националния съвет.

Преди дни Валери Жаблянов и Красимир Янков обявиха, че се оттеглят от предизборната кампания заради съмнения в честността на вота.

"Ние призовахме да не участват в този избор всички, които са готови да подкрепят мен и Валери Жаблянов, защото този избор не е гарантирано честен", смята Красимир Янков, кандидат за председател на БСП.

Призивите за бойкот не срещат подкрепа от редовите социалисти, контрира Корнелия Нинова.

"Моето впечатление от обиколките в последния месец е, че членовете на партията категорично и масово искат да упражнят правото си на глас в пряк избор. Не разбирам другите кандидати защо се страхуват от това народът да се произнесе", каза Нинова.

Красимир Янков атакува и Кирил Добрев, смята, че той не може да е алтернатива на Корнелия Нинова, защото доскоро беше част от екипа й. Добрев пък изрази съжаления, че предизборната кампания нажежи страстите и провокира удари под кръста.

"Моите приятели и Валери, и Краси се притесняват каква ще бъде подкрепата за тях и затова искат да се запазят за то-нататък. Аз нямам какво да губя. За мен е важна БСП. И че всички заедно можем да победим ГЕРБ", категоричен е Добрев.

От партийната ЦИК увериха, че цялата процедура по избора следва предварително одобрени правила и отхвърлиха обвиненията, че вотът може да бъде манипулиран.

"Цялата дейност на Централната комисията по прекия избор на председател е публична. Всяко наше решение е качено на сайта на БСП", заяви Вяра Емилова - секретар на ЦКПИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме си БСП обратно,достатъчно терор през последните 11 години преживя населението на България при управлението на ГЕРБ,стига!
147
3
 
11
 
! Отговори
М.В.Р. преди 3 години
Внимание, група ало-измамници !
146
6
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
БСП трябваше да се именува Българска социална партия.Думата социалистическа звучи нелогична във време когато социализма не съществува. Напомня за едни отминали времена , а ние трябва да работим в настоящето и да гледаме в бъдещето.Каквото било , било. Останало е в историята и няма да се върне.Та такива ми ти работи с великата партия БСП. Да им се неначуди човек.Само мътят водата на нормалните хора.
145
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимание ОПАСНИ КРАДЦИ И ДЖЕБЧИИ!!!
144
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глей,глей милите ми ,скъпите ми симпатяги най-корумпираните,най-крадливите,най-алчните без- моралните,без -мозъчните същества на вашият екран.Марш от палатката бе,всичките миришете на ***............и помия която 30г.сърбате
143
6
 
19
 
! Отговори
издирват ли се преди 3 години
Тези четиримата са обявени за общодържавно издирване, нали? Престъпници са, нали?
142
7
 
11
 
! Отговори
Хайде Курнелке,.. преди 3 години
Чао !
141
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние нормалните българи имаме нужда от нинова.Тя ще погребе комунизма и комунистите в България!Ще им каже последно сбогом и ще скочи от мъка от най-високият комин на марица- изток и ще ни отърве и от себе си!
140
7
 
16
 
! Отговори
смело краде преди 3 години
Тя цяло външнотърговско предприятие открадна, и БСП няма дя и се опре.
139
4
 
12
 
! Отговори
то се знеше преди 3 години
Цола Драгойчева няма да се даде на мъжете. Тя още вчера си опече работата. Преди малко председателя на избирателната комисия каза, че довечера ще има избран председател. това да ви говори нещо?
138
5
 
18
 
! Отговори
русофила преди 3 години
Тези мутри на снимката ги издирват.
137
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А шеф на ГЕРБ избират ли или там е до живот?
136
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП са опозиция и не са интересни. Интересното е кога ще свалим от власт управляващите мутри.
135
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петорката от РМС.Нинова-Добрев-Янков-Жаблянов-РадевТова са пет лъча от звездата на СССР
134
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Импексова ще ги натръшка сичките.Както другаря Тодор Живков едно време
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ли не ви е ясно, че БСП е най-дясната партия в България? Нищо ляво няма в действията на БСП. Вие се мислите за десни, а не харесвате БСП, значи харесвате лявото. Първо се разберете със себе си, после вижте коя партия какво прави, а не какво твърди, че е и после избирайте!
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142В България няма средна класа.
131
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който ида изберат резултата е един и същ. Всичките са че р ве ни но мен кла турни кадри,нямащи нищо общо с лявата идея е обикновенните хора.Крадливи ,лицемерни и корумпирани.
130
6
 
18
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Е, поне е ясно, че от мутрите на Герб по-лошо няма.......-------------Аааа.., има, имааа...!Тези които "родиха" Мутрите, тоест - БКП!!!
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименхвалил се че имал четиридесет фирми!--------Нека да има,но и останалите българи да имат,а не да бягат от страх или от безработица в чужбина и населеноието да се стопява!Сега Нинова ако дрънне прогресивния данък на хора с доходи под 5 000 евро,ще удари бедните и средната класа,т.е. българското население!А тя това обещава.И не говори за необлагаем минимум.Защитава и олигарсите,дерящи кожата на населението,които имат достатъчно и нямат нужда от защита или закрила.