Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП

Ако няма избран на първия тур, вторият ще е идната седмица
12 сеп 2020 07:05, Елка Василева
208
Четирима кандидати в прекия избор на лидер на БСП
Кадър: БНТ

Четирима са кандидатите, които се борят за лидерския пост в БСП - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Дни преди първия в историята на БСП пряк избор за лидер на партията стана ясно, че един от участниците се оттегля от надпреварата - Георги Тодоров.

Броят на социалистите, които имат право да участват във вота, са около 80 хиляди души, съобщиха от партийната Централна избирателна комисия.

Гласуването днес ще продължи от 7 сутринта до 19 вечерта в 1140 избирателни секции. Бюлетините имат сериозна защита и ще се събират в непрозрачни урни. Подготвени са и мобилни секции, които ще стигнат до най-отдалечените и трудно достъпни места, предаде БНТ.

Всеки от кандидатите има право на застъпници във всяка избирателна секция в цялата страна.

При броенето на бюлетините резултатите ще се нанасят в електронна таблица и още вечерта ще има предварителни резултати от вота.

Избран кандидат на първия тур ще има, ако поне половината от социалистите участват във вота и ако над 50% от тях гласуват за един кандидат.

Още по темата

До 48 часа след вота Централната комисия по избора ще трябва да обяви окончателните резултати. Ако няма избран на първия тур, вторият ще е следващата седмица.

Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков и Валери Жаблянов - кой от тях е най-достоен да оглави партията, ще решават социалистите днес.

През изминалия месец предизборната кампания беше съпроводена от напрежение и неуспешни опити на опозицията на Нинова да събере Националния съвет.

Преди дни Валери Жаблянов и Красимир Янков обявиха, че се оттеглят от предизборната кампания заради съмнения в честността на вота.

"Ние призовахме да не участват в този избор всички, които са готови да подкрепят мен и Валери Жаблянов, защото този избор не е гарантирано честен", смята Красимир Янков, кандидат за председател на БСП.

Призивите за бойкот не срещат подкрепа от редовите социалисти, контрира Корнелия Нинова.

"Моето впечатление от обиколките в последния месец е, че членовете на партията категорично и масово искат да упражнят правото си на глас в пряк избор. Не разбирам другите кандидати защо се страхуват от това народът да се произнесе", каза Нинова.

Красимир Янков атакува и Кирил Добрев, смята, че той не може да е алтернатива на Корнелия Нинова, защото доскоро беше част от екипа й. Добрев пък изрази съжаления, че предизборната кампания нажежи страстите и провокира удари под кръста.

"Моите приятели и Валери, и Краси се притесняват каква ще бъде подкрепата за тях и затова искат да се запазят за то-нататък. Аз нямам какво да губя. За мен е важна БСП. И че всички заедно можем да победим ГЕРБ", категоричен е Добрев.

От партийната ЦИК увериха, че цялата процедура по избора следва предварително одобрени правила и отхвърлиха обвиненията, че вотът може да бъде манипулиран.

"Цялата дейност на Централната комисията по прекия избор на председател е публична. Всяко наше решение е качено на сайта на БСП", заяви Вяра Емилова - секретар на ЦКПИ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви избори с баби и дядовци, които нито виждат нито чуват добре. Явно Нинова си е опекла работата с доверени хора, които да помагат при гласуването.
107
1
 
6
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
Бившият премиер Димитър Попов/За Бога, братя! Не купувайте!/ каза преди години, относно появата на ДПС - ,,За 15 минути английският посланик ми каза поне 3 пъти - Вие трябва да ги регистрирате!" А комунистите правиха възродителен процес!
106
5
 
1
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
И въпреки това са по-интригуващи от "изборите" за главен прокурор.
105
4
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Оо-ооффххххх! Първо помислих, че са некролози...! Ужаст!
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканСтига си писал глупости,ДПС е създадено под натиск от Европа,натиснали са България,като европейците са казали,че няма да ни приемат в ЕС,ако не се създаде ДПС(либерали),но добре,че ги има ДПС да балансират,че иначе леви и десни ще се изпотрепят.
103
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията майка вече е със три бастуна и вде патерици.Няма спасение за тях.Те са морално остарели.
102
1
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Другарите от БСП все се коалират с ДПС. Самите ДПС са създадени от някогъшното БКП след свалянето на Живков.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко трябва да си говорим истината,България я съсипаха десните,Румъния,която беше доста по-назад от България и даже не искахме да се сравняваме с тях,сега са по-напред, там са управлявали леви и ПЕС, най-напред е и Чехия,в която десни никога не са управлявали,а само ПЕС!Въпроса не е дали леви или десни,а съзнанието на управляващите,докато ги интересува лапачката,а не България и населението да е добре,все ще е така.
100
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и тези не ми харесват да вадят нови лица Необременени с мислене на21 век
99
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГА България е била добре при управлевние на социалисти?45 години глад ДО 89 и празни магазини и чакане с години за всичко - кола апартамент и пр.глад и купони при Лукановглад и 3000 лв за долар при Виденовглад и плосък данък, който сосъсипа бедните при Станишев.СТИГА ВЕЧЕ!
98
2
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Четирима или двама? Още преди дни се отказаха всички освен Добрев.
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да се въведе данък богатство,какъвто въведоха в САЩ,след кризата през 2008 година,така ще има средства,които да се влагат в човешкия ресурс,в образование,в общински жилища или в създаване на дребен бизнес,за да не бягат хората от България.
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея се карат и обвиняват в манипулиране на избори още на партийно ниво, а тръгнали държавата да оправят. Крадат от проскубаната им партийна каса, а не ми се мисли с държавата какво ще се случи. Винаги след тях е потоп. Ама такива са си мандраджии и кокошкари. И като им позатвориха спонсорите и тотално им лъснаха солниците.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стари муцуни сте и четиримата.Имате млади хора ,на тях им дайте път.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо щях да напиша -удари единия...гледам долу колегата вече го е казал. Те не разбират, че не лидерът им е проблем.Тия проблеми си ги носят вече 70 години. Много грехове има БКП към българския народ и не става без промяна и покаяние да се буташ да управляваш и да даваш акъл Хилядите избити, съсипаната държава, глада, телените ограда по границата и стрелбите срещу невинни ВИКАТ ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ.Нито възмездие имаше нито промяна, сал една смяна на името.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова предлага по-нисък данък за лекарствата,това е добре за населението,но тя го прави не заради населението,а заради олигарха им,който е във фармацията.Нинова предлага прогресивен данък,но не казва дали ще има необлагаем минимум и над колко лева ще започва прогресивния данък,ако сложи прогресивен данък на хора с доходи под 5000 евро,ще одерат кожата на по-бедните на що-годе средната класа,за да ги доубие,а свръхбогатите ще си приемат специални закони,за да плащат по-нисък данък,както е сега
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заловеният с куфарче пари на границата Кирил Добрев, който никога не е работил държавна работа, не може да управлява партия,камо ли държава, да бори корупцията още по-малко.
91
5
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
Мда, действат в услуга на толупа от Банкя
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удари единият, да падне другия.БСП е в дълбока летаргия, само с атаки, без гради на опозиция, не става.Власта за комунистите от БСП е само цел, а не решение, следва е на опорните точки на Решетников.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички кандидати ли са от с. Крушовица?