Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България

В Запорожие ще бъде издигнат паметник на кан Аспарух
15 сеп 2020 23:00, Елка Василева
49
Орелът на Аспарух и други ценни експонати идват в България
Снимка: НФСБ

„Българският орел“ и ценните експонати, открити на във Вознесенския археологически комплекс, където се предполага, че е погребан кан Аспарух, на територията на днешния украински град Запорожие, ще бъдат показани за първи път в България. Това съобщи Валери Симеонов след завръщането си от Украйна.

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ заедно с парламентарна делегация бе там по покана на Асоциацията на българите в Украйна. Участието на народните представители на НФСБ в IX Събор на сънародниците ни е част от активната работа на НФСБ за подпомагане на нашата най-голяма диаспора в Украйна, съобщи пресцентърът на партията.

У нас ще бъдат показани изключително ценните експонати от предполагаемото погребение на кан Аспарух, открити във Вознесенския археологически комплекс.

„Българският орел“ е изработен от сребро и се определя като символ на канската власт на прабългарите. Части от воинското снаряжение и още ценни предмети, открити на мястото на предполагаемото погребение на основателя на българската държава, ще бъдат представени в експозицията.

В Запорожие, на метри от Областната управа ще бъде вдигнат паметник на кан Аспарух, стана ясно при посещението на народните представители от НФСБ при българската общност в Украйна. Сега там има паметна плоча.

Областният център, в който живее най-голямата българска общност, е силен икономически и индустриален център – живеят близо милион жители и работят едни от големите предприятия в областта на металургията, тежката индустрия, производството.

Валери Симеонов и почетният консул на България в Украйна Сергей Желев положиха послание към бъдните поколения при откриването на нов завод за производство на олио в Запорожие. 1000 литра на ден и износ в 35 държави е капацитетът на завода, посочи почетният консул, който е председател на Надзорния съвет.

Българи в народни носии посрещнаха с хляб и сол Валери Симеонов, колегата му народен представител Йордан Апостолов и Сергей Желев пред Почетното консулство на България, което се намира на историческия остров Хортица.

По време на срещите в Украйна народните представители поставиха проблемите около изучаването на български език в Запорожието и увеличаване броя на училищата с преподаване на български език, както и обучението на студенти от български произход от Украйна в университети у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
извенете, отдолу - Украински антрополози
4
8
 
21
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
Титлата на българските владетели е "канас", княз! Няма никакви документи , че сме имали ханове или канове. Не сме тюрско племе или иранско, а местен народ траки. Титлата "акенас" е документирана отпреди 3700 години, както и имената Борискос и Дулес/Дулос/.
3
15
 
5
 
! Отговори
антрополози преди 3 години
значи че кан аспарух е хохолът ,не е монголец!. Това е много радва българите.
2
18
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Отишъл в Украйна, напил се, наплюскал се, изхарчил една камара държавна пара, па от цялата работа уредил 2 експоната да дойдат, да ги сложат в ъгъла на някой музей, да ги видят трима човека! Къде са ти бизнес споразуменията от.о.стако!!! Нали за това ти плащаме миткането ***!!!Революция!! Тия трябва вече да ходят в Скравена и Пъстрогор, драги мои сънародници.
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Далавери, въртоглавите по въртоглаво време, а и след това не донесоха нищо от намерения гроб на хан Аспарух