Какво гласуване ни очаква - машинно или хартиено?

Евгения Алексиева от ГЕРБ и Филип Попов от БСП пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 16 сеп 2020 16:43 | 16 сеп 2020 10:57, Анисия Иванова
0

Много хора не искат да гласуват с машина, защото се притесняват. Предложили сме опростяване на протоколите, за да може работата да върви по-лесно, заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ в ефира на "България сутрин".

В НС депутатите готвят смяна на изборните правила. Между двете четения в парламента всички партии внесоха своите корекции. Какво целят предложенията им?

Филип Попов от БСП подчерта, че социалистите категорично са за машинното гласуване.

"Задачата ни е да защитим сегашния модел, който е предвиден в Изборния кодекс. Това нещо беше прието преди 1 година - през 2019 г. - с гласовете и на ГЕРБ. Сега очевидно те отстъпват от тази идея - искат да се въведе и машинно, и хартиено гласуване", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Попов изтъкна, че от ГЕРБ не желаят машинно гласуване, затова искат тези промени.

"Това е тежък порок на изборния процес, с който България се бори от известно време. Представете си около 200 хил. гласа да бъдат недействителни. Изпълнителната власт трябва да си организира наемането на машини", категоричен бе той.

Алексиева пък обясни, че управляващите са предложили ЦИК да отговаря за машините.
"Ние сме заложили това да става съвместно с други институции, няма да е само ЦИК. Има вече доста години, в които пробвахме с експериментално машинно гласуване", каза тя.

Според Попов ЦИК не е органът, който би могъл да се справи с логистиката.

"Това е отговорна задача, подлежаща на изпълнение от изпълнителната власт. ЦИК не е такъв орган според нас. Очевидно от управляващото мнозинство не желае да се случи машинното гласуване", каза социалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари