Окончателно: Гласуваме с машини, но и хартиената бюлетина остава

Запазват се и номерата на партиите, агитацията само на български
Обновена: 16 сеп 2020 18:07 | 16 сеп 2020 16:18, Камелия Цветанова
68
Окончателно: Гласуваме с машини, но и хартиената бюлетина остава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В остър спор и нападки преминават дебатите по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

Стигна се дори до размяна на гневни реплики.

Още по темата

„Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващите избори“, директно обвини от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ му отговори: „Много се надявам, да имате сериозни доказателства за това, което казахте“.

От БСП категорично настояваха да отпаднат бюлетините и да има само машинно гласуване.

Левият Филип Попов отсече, че това е гаранция, че няма да има манипулации на вота.

„Когато честни хора правят избори няма проблем, но има хиляди действителни бюлетини на последните избори, 9 от всеки 10 протокола са сгрешени, ето го тук колегата от ГЕРБ, който беше нарамил чувала и го носеше и заради това искаме машинно гласуване, за да не се повтаря тази ситуация“, скочи той.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък нападна червената шефка Корнелия Нинова, въпреки че не беше в пленарната зала.

„Колкото по-нависоко се изкачва, толкова по-малко чува какво се говори в структурите на БСП, в нейните структури я наричат Лукашенко с пола и от БСП да говорите за честни избори това е просто извратено“, отсече той.  

Смиляна Нитова от левицата пък му отговори с репликата: „Крадецът вика дръжте крадеца“.  

Георги Свиленски обвини Будинов, че явно поради коронакризата използва парламентарната трибуна, за да разказва неща, които иначе би трябвало да разказва в някоя зала.

Според ГЕРБ обаче целта на смесения начин на гласуване е до урните да отидат повече избиратели.

Шефката на НС Цвета Караянчава обясни, че ако в коя малка секция се развали машината няма кой да я смени и така ще бъдат лишени хората от възможността да избират.

Освен това възрастните хора срещат трудности при използването на технологии.

В крайна сметка въпреки критиките на опозицията мнозинството реши, че всеки гражданин сам ще избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Не беше прието предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите.

От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

Не мина и искането на ДПС по време на предизборните кампании да може да се агитира и на език различен от българския като бъде осигурен и превод на български.

Още за днешния пленарен ден вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
отдавна казано преди 3 години
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."---------------------------------------------------------------------------------------------------До болка познато, чак до днес !!
35
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма да се разделят с хартиените бюлетини техният електорат няма да се справипак ще има купен и корпоративен вот спрете изборния туризъм и откриване на секциив турция
34
3
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Скоро в новата година,ще гласуваме с машини,но утеха една има -книжна бюлетина.Пак предизборно парички,ще се харчат - не за всички,най-големи тарикати,пак ще се нaлaпaт.
33
3
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Машинно гласуване може да искат хора, които понятие си нямат от IT проект...Жалко за Демокрацията.
32
2
 
5
 
! Отговори
Лъжата Демокрация Бг преди 3 години
В страна превзета от ДС мафията, НИЩО не е наред.Но пък който оцелее, продължава с мъките напред.
31
6
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До истина ... Най парадоксалното е че Радев освен с хартиени бюлетини беше избран и с гласовете на ДПС, същото ДПС което се сатанизира в момента, както от Радев, така и от тези които предлагаха Пеевски за Шеф на ДАНС в правителството на Олигарски, а техните предишни коалиционни правителства легитимираха ДПС в българската политика заедно с обръчите от фирми на Доган ... !!!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ може да си говори каквото си иска и да обвинява без доказателства, абе това само тука го има. Като били фалшифицирани ами къде са ви доказателствата питам? Примерно в Беларус го хванаха с разликите от екзит пола, тука какво сте хванали - на баба си хвърчилото.
29
3
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До Анонимен 15 Сега БСП ще кажат че тези машини са манипулирани и отчитат гласовете за ГЕРБ.Гаранция.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко АлекоКадъно, ти имаш ли личен живот, просто питам от любопитство :)) Ти направо ще се пенсионираш в този умрял сайт...хахаха :)
27
8
 
8
 
! Отговори
истина преди 3 години
Избирането на Радев за президент с хартиени бюлетини е най голямата изборна измама организирана от БСП и Кремъл.Радев е нелигитимен президент, избран с измама. Партизанското му име е ФИГУРАНТА.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ся има да се събират да обясняват на баба ти Вуна бекапарката и на Хасан кое копче да натиснат
25
5
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Пука им на тези които предизвикаха няколко национални катастрофи и отрашиха дори и партийната си каса, че тези машини ще се закупят с грешните пари на българският данъкоплатец...Те и без това могат само да изпразват държавната хазна, а и след всеки изборен провал търсят причината в ланшиня сняг със злостни нападки към спечелилите, като по този начин ерозират съвсем доверието на българските граждани в институциите и подронват авторитета на Държавата, подобно на фигурантите които и обявиха и война
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия грипен да не произвеждат и машини за гласуване? Иначе много яко, бабичките няма да могат да гласуват за БСП, нито другите за ДПС. Направо да го направят само през интернет.
23
6
 
2
 
! Отговори
ъ преди 3 години
АМИ ТЕ НЕЩАТА СИ СЕ РЕШАВАТ ГОРЕ НА ЧЕТИРИ ОЧИ И С МНОГО ПАРИ ТЪЙ ЧЕ ОТ ГЛАСУВАНЕ НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА САМО ДЕТО ЩЕ СЕ ПОХАРЧАТ-ОТКРАДНАТ-ЕДНИ НАРОДНИ ПАРИ ! ПЪК И ВСИЧКО ПРЕДВАРИТЕЛНО СИ СЕ ДОГОВАРЯ С ЕДНИ ДИПЛОМОТИЧЕСКИ ПОСОЛСТВА И МИСИЙ И КАКТО ОБЩО ВЗЕТО КОЛЕКТИВНО СЕ РЕШИ-ТОВА И СТАВА ! А ЗА НАС-ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА !!!
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много точно - хвърлени пари на вятъра, ама нали туй искал фигуранта и червената му банда, трудно му било да печати бюлетини, а така щял диррктно да хакне системата
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой дума не казва че ни водят 6135000 имащи право на глас, след като вече и по официална статистика сме под 7 милиона, а ~1350000 са деца!! За поне 700 хилки мъртви души говорим, за какви реални резултати говорим .. трагедия ..
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-големите манипулиции стават извън изборните секции. Там се ловят много по-трудно.
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще се хвърлят едни пари на вятъра.Тотална измама е това с машините. Навсякъде ги изхвърляха.. Те отмъкнаха базата данни на цялата държава-та едни чипове ли няма да скрият в тези измислени кутии? Достатъчно е да се вградят микро чипове на места - където има най- голям брой гласуващи.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаше едни машини навремето, парите отидоха в някой джоб :))Нищо не пише в статията, какво аджеба е това машинно гласуване, като в Латвия и Литва ли ще е, тоест хората гласуват от домашните си пс-та и телефони или отново това е за парлама :))) Турчетата модчета да не се оплакват, вижте че използвах турски думи - аджеба и парлама, надявам се че сте доволни :)))
17
8
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Искането за машинно гласуване го подхвана Импексова, след като слънцето не я огря на предишните избори и си намери оправдание за изборния провал, въпреки че същата тази система проработи на Президентските избори, когато беше избран нейният кандидат, след срещата и с ген.Решетников...От нея тръгнаха и виковете "Мафия", "Задкулисие" и "Оставка", които предизвикваха смях както в Парламента, така и извън него, посе ги повтори и Беквокалиста и, а когато ги потрети и Черепа, дойде ред и на тълпата му