Окончателно: Гласуваме с машини, но и хартиената бюлетина остава

Запазват се и номерата на партиите, агитацията само на български
Обновена: 16 сеп 2020 18:07 | 16 сеп 2020 16:18, Камелия Цветанова
68
Окончателно: Гласуваме с машини, но и хартиената бюлетина остава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В остър спор и нападки преминават дебатите по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

Стигна се дори до размяна на гневни реплики.

Още по темата

„Бойко Борисов си подготвя фалшификация на следващите избори“, директно обвини от парламентарната трибуна Хамид Хамид от ДПС.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ му отговори: „Много се надявам, да имате сериозни доказателства за това, което казахте“.

От БСП категорично настояваха да отпаднат бюлетините и да има само машинно гласуване.

Левият Филип Попов отсече, че това е гаранция, че няма да има манипулации на вота.

„Когато честни хора правят избори няма проблем, но има хиляди действителни бюлетини на последните избори, 9 от всеки 10 протокола са сгрешени, ето го тук колегата от ГЕРБ, който беше нарамил чувала и го носеше и заради това искаме машинно гласуване, за да не се повтаря тази ситуация“, скочи той.

Евгени Будинов от ГЕРБ пък нападна червената шефка Корнелия Нинова, въпреки че не беше в пленарната зала.

„Колкото по-нависоко се изкачва, толкова по-малко чува какво се говори в структурите на БСП, в нейните структури я наричат Лукашенко с пола и от БСП да говорите за честни избори това е просто извратено“, отсече той.  

Смиляна Нитова от левицата пък му отговори с репликата: „Крадецът вика дръжте крадеца“.  

Георги Свиленски обвини Будинов, че явно поради коронакризата използва парламентарната трибуна, за да разказва неща, които иначе би трябвало да разказва в някоя зала.

Според ГЕРБ обаче целта на смесения начин на гласуване е до урните да отидат повече избиратели.

Шефката на НС Цвета Караянчава обясни, че ако в коя малка секция се развали машината няма кой да я смени и така ще бъдат лишени хората от възможността да избират.

Освен това възрастните хора срещат трудности при използването на технологии.

В крайна сметка въпреки критиките на опозицията мнозинството реши, че всеки гражданин сам ще избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Не беше прието предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите.

От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини.

Не мина и искането на ДПС по време на предизборните кампании да може да се агитира и на език различен от българския като бъде осигурен и превод на български.

Още за днешния пленарен ден вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Баце президенттът отдавна не носи шапка.Откакто кака му Илиана му скръцна със зъби и каза,че и най малкото движение против БСП няма да му бъде простено никаква шапка не е слагал на главата си.Ако Илиана каже нещо и той не чуе-опази боже.....Под какъв стрес е той,под какво напрежение!Да му дава Господ здраве и най вече добър слух.И послушание,защото само слухът без послушанието е нищо!
55
0
 
1
 
! Отговори
до к.58 преди 3 години
До АнонименМоже гласуване и по пощата. В САШ такова гласуване се използва от 25-30% от хората, особено в северните щати. Ама Боце и сие това не ги устройва. Калпав човек, с поведение на сикаджия. Разбирай - ganger....
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази боже от протестъри които нямат мозък. Президента шапкар много му здраве.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора не желаят да ползват машинно гласуване! Защо се опитват да им го налагат? И какво отношение има това към протестите?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По важно е електроното гласуване от машиното.Идеята е това ще обвхане в чужбина или гьбарите даже и рибарите. Просто се регистрираш и си топ. А за да се регистрираш те карат да пишеш на електроно пред адмистратора и тогава ключ.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При анти ДПС гласуване проблем е прозрачната хартия или плик от който прозира мастилото. За подпечатване е поставен обучен човек , при нас специално силен картоиграч и следи се специално сьмнителните.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От ,какъв зор другарката Нинова и другаря Радев, ще ми казват ,как да гласувам. Аз ще гласувам с хартиена бюлетина ,защото така искам. Кому ня ги те да си гласуват по тяхно желание.
49
0
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
И на мишо константинов умрелите в листите също остават
48
0
 
2
 
! Отговори
Идиоти за машини преди 3 години
Машини се използват само от държави с тотално неграмотни, за да може да гласуват като виждат снимки!! Каква е тая мания и откъде тази безумна мисъл, че машините не могат да се манипулират?! То даже е по- лесно!! Ама простотията по хорта ходи и защо да не се изхарчат едни пари, които можеха да се препратят към електроно правителство?!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остават хартиените бюлетини, остават и номерата по тях. Т.е. бъдещето ни ще продължава да бъде решавано от най-неграмотното население. Това е положението. Радвайте се на управляващите, които не искате да свалите.
46
1
 
1
 
! Отговори
Машинката преди 3 години
Екстра, честита ви диктатура до 9то коляно.Лично познавам хората разработваши софтуера. 100% ще ви извъртят, нагласена ще е работата.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе този Свиленски по-гнусен и от фигуранта, какво ги прави тази Деса *** ума не ми го побира?
44
2
 
2
 
! Отговори
ТЕКУМЗЕ преди 3 години
Гласуваме с машини, но инеграмотната бюлетина остава , ЕЛЕКТОРАТА НА ГЛАВНАТА ТИКВА ОСТАВА ТОЛКОВА ГРАМОТЕНКОЛКОТО ***
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа , сега разбрах защо такъв т..пак е президент , изборите са били фалшифицирани.ОСТАВКА радев !!! и за портиер не ставаш
42
0
 
1
 
! Отговори
до избирател48 преди 3 години
къв ти е проблемът, гласувай машинно, ама да знаеш тогИвЪ нЕма оспрване на протокли, кво Шъ праите, защото за кмет на София във всяка комисия имаше по един или двама от БСП
41
3
 
4
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Аааа,разбрах!!!Те сега ,ще направите БАТАКА ,пълен!!!Разбираемо ,така още по лесно ще фалшифицирате...
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е просто да се направи такава система, незнам дори дали се и продава, защото ще стане като с НАП ама 1000%. И пак някакви дето чели от фейса пишат как електронното не можело да се фалшифицира, абсолютни глупости. Освен това аз пък не искам да ме задължават да си плащам за електронен подпис, моля моля.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие за high-availability чували ли сте? Естествено, че като забие тъпата машина трябва да може да се гласува и на хартия, а не като системата на КАТ примерно - не била работила, ами като не работи ще пишете на ръка, какво ми седите там, аз ви плащам.
38
0
 
3
 
! Отговори
ДО БАБА МАРА преди 3 години
ТИ ЯВНО НЕ МОЖЕШ ДАЧЕТЕШ можеш само да пишеш, точно ДПС искат машинно гласуване, а не се коси турч-лята са обучени и могат да гласуват всякак, мисли му за пенЦионерите от БСП тях няма КОЙ да ги обучи
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До EmigrantАко пак поставят някакви измислени машинки и кажат ето ви, твърдо против съм, но ако е електронно гласуването, с 2 ръце съм :) Проблема е, че трябват ИТ експерти, а те са кът в нашата родина, плюс това ако се намерят такива, ще е проблем за управляващите да манипулират изборите :) Всъщност ако контролират интернет вота, ще им бъде по лесно, но всички знаем че са от старата вълна и предпочитат да изнасят с чувалите хартийките :)))