Присъдата на Марешки: Удар върху и без това ниския рейтинг на НС

БСП иска да бъде отстранен от зам.-шефското място на парламента
150
Присъдата на Марешки: Удар върху и без това ниския рейтинг на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
След като лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше осъден на 4 години години затвор за рекет и изнудване, БСП настоя той да бъде отстранен от поста заместник-председател на НС.
 
Според Правилника за дейността на парламента парламентарната група на "Воля" може да предложи друг на неговото място или по предложение на шефката на НС той да бъде отстранен от поста.
 
"Парламентът е най-представителната изборна институция. Има централна роля. Често и сами не осъзнаваме огромната институционална власт, която е концентрирана в ръцете ни, но това означава и огромна отговорност", посочи левият Кристиан Вигенин.
Още по темата
Според него през годините на управление на ГЕРБ и коалиционните им партньори са нанасяни удари срещу парламентаризма, за да стигне дотам, че днес зам.-председател на НС поучава ефективна присъда за рекет.
 
"Присъдата подлежи на обжалване, но този факт само по себе си хвърля тежко петно върху и без това ниския рейтинг на НС. Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното потвърждение за политическа кома, в която това НС е изпаднало, тази присъда обаче е и петно върху парламентаризма", посочи социалистът.
 
Той добави, че явно въпросът е политически чувствителен, защото може да засегне партийни сметки.
 
"Без "Воля" нямаше да има нов проект на Конституцията, а и днешно заседание нямаше да се състои. Вие обаче си позволихте да отнемете заместническото място на Валери Жаблянов заради изразено лично мнение, но въпросът сега е ефективната присъда съвместима ли е с този пост", риторично попита Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари