Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват

Пет сигурни партии в следващият парламент, две са по въпрос
671
Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени.  Идеята за нова Конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани.

Още по темата
Това са част от изводите от националното изследване на „Галъп“, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

29,4% от всички имащи право на глас твърдят, че няма да гласуват,а квадратчето „Не подкрепям никого“ ще зачеркнат общо 6,8%.

Според социолозите обаче голяма част от „Не подкрепям никого“ в самия изборен ден най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване.

ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС.

ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС.

Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) –  в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

„Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др.
 
Над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец.

Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото.

Слави Трифонов има 30% доверие.

Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
8
 
9
 
! Отговори
М.Константинов преди 3 години
Пилците ще ги броя на пролет 28'03'2021гПо мое скромно мнение и опита ми през годините,очертава се,кабинет Борисов4,с много категорична преднина след разгромна победа над врякащите,крякащите и тем подобни метили
538
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евяла и коментари ... Единия предлага поп да наемем за премиер.
537
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави ако влезе в парламента, ще е същия като Радев, пръкнал се от нищото, олигарсите ще го налазят и ще почне и той да вдига юмрук, помислил, че света се върти около него. Това е политика, не театър. Трябват ни специлисти, трябват ни хора с икономическо образование, не чалгари. Последната песен на Слави "***", пак бележи слава на гърба на Борисов, чудя се като слезе от полит.сцена, тия около него какво ще правят, какво ще създават, като говорят само за Борисов?
536
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това се реални тенденции:"е, няма такъв народ"! После да не реват. Всички забравиха, че се опита да застрои градинка в София. И след като "корумпирания""еднокнижник"ББ като кмет му отказа, от сутрин до вечер го плюеше от предаването си. И за разлика от ментора на сегашните площадни"демократи" Хр.Иванов и ген.Атанасов, не го е преследвал по телевизии и заведения. А за мутренското му поведение с охрана, демонстрации на пистолети, тежки ланци и джипове.."мутри вън"?? !!Да бе да! Ама найсе!
535
1
 
12
 
! Отговори
Радеф преди 3 години
Стъкмистика.
534
2
 
13
 
! Отговори
до 562 преди 3 години
Ха чалгар, ха Тиква.
533
2
 
15
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ПРОУЧВАНЕТО Е ПРАВЕНО В ФАКУЛТЕТО И ФИЛИПОПУЛИС ,БЕЕЕЕЕЕ....ТИЯ СТЪКМИСТИ , ПО-ДАЛЕЧЕ НЕ ХОДЯТ....!!!ПОЗНАВАМЕ ГИ!!!!ТАКА СЕ СТАВА МИЛИОНЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!
532
5
 
2
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
Политическите гурута отново нахъсаха агитшарлатаните да ви обясняват за кой ще гласувате. Типично като за партията Майка и гробарите. Отново розови очилца, амброзия и големи баданарки.
531
6
 
6
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 3 години
ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ , ДО НОВА ГОДИНА!ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!!
530
4
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Според мен Трифонов е чист сатанист, служи на нечисти сили. Излъчва отрицателна енергия и простащина.
529
3
 
11
 
! Отговори
Да не правим преди 3 години
прибързани изводи.Чия е Галъп?От нея,като ти кажат "добър ден",погледни какво свети на небето,може да е Луната."Възходът"на БСП етипична поръчкова информация,призвана да бетонира мястото на КНпреди конгреса,да убеди мравките,че не са сбъркали.Червените влъхви,чийто е Галъп,са "мотивирани"какво да пишат и кога да го демонстрират.Те знаят кого да питат и как да зададат въпросите,за да може отговоритеда обслужат тезите им.Другите,освен ТВ,не им се впрягат,знаят за какъвпасквил става дума.
528
1
 
6
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 3 години
ЩЕ КАЖЕ НАРОДА---НЕ АЛИГАТОРИТЕ ЛЕЖАЩИ НА УЛИЧНИЯ ПАВАЖ!ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!!!!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!
527
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с Трифонов е също част от тупкането на топката и удължаване на времето на умрелия ГЕРБ, много интензивно рушкан да живее от НФСБ, който няма нищо общо нито с България, нито с патриотизма. Има общо само с краденето на пари. За последно.
526
2
 
10
 
! Отговори
НЯМА ТАКОВА НЕЩО преди 3 години
СТЪКМИСТИКА НА ПЛАТЕНИ СОЦИОЛОЗИ!ИСТИНАТА Е ВЪВ ВСЕНАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА !!!!
525
3
 
16
 
! Отговори
ОТЧЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! преди 3 години
Несъмнено стриганият дэмон Трифонов- най-гнустият представинел на кич-комунизма у нас, е опростачил голямо множество българи с нисък интелект, което пък при едни избори пак ще доведе останалите българи до нова нищета и мизерия, но не бива да се забравя, че в Европейка България има и честни и грамотни хора. Бог да пази България от чалгарите на комунизма!
524
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А ако питат Червeн Колю БСП е поне с 50-60 % преднина :))))))))))))))))))))))))))))))
523
15
 
3
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Не знам, кое е по-позорно за мутрата от Банкя - дали това, че един чалгар е далеч пред него по рейтинг, или това, че Радев е непоклатим! Или това, че над 70% от гласоподавателите нямат доверие на това корумпирано правителсво! И още: 69% подкрепят категорично протестите, а 59% искат незабавни предсрочни избори!ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР!
522
1
 
15
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Рейтинг в Галъп по скоро е за срам, а не за радост и гордост.
521
14
 
1
 
! Отговори
Айде Славии преди 3 години
С бенда направо в парламента да има размазване.
520
2
 
19
 
! Отговори
пророк преди 3 години
БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!