Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват

Пет сигурни партии в следващият парламент, две са по въпрос
671
Слави Трифонов би Борисов и Нинова по рейтинг, 30% му вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете основни формации остават изравнени.  Идеята за нова Конституция обърква, но голяма част от обсъжданите конкретни предложения са автоматично харесани.

Още по темата
Това са част от изводите от националното изследване на „Галъп“, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни българи.

29,4% от всички имащи право на глас твърдят, че няма да гласуват,а квадратчето „Не подкрепям никого“ ще зачеркнат общо 6,8%.

Според социолозите обаче голяма част от „Не подкрепям никого“ в самия изборен ден най-вероятно ще се превърне в отказ от гласуване.

ДПС традиционно се мобилизира в месеци преди избори (7,6%), а ОП (2,7%) частично са преодолели шока от пика на протестите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в следващо НС.

ДБ (5,2%) и формацията на Мая Манолова (2,2%) остават на високите нива, постигнати в пика преди месец, но засега не продължават „нагоре“. Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, докато ДБ изглежда сигурен участник в НС.

Така изгледи да бъдат в следващо Народно събрание отново имат 7 формации, като пет от тях на този етап изглеждат сигурни.

Новото обстоятелство е, че БСП (13,5% от имащите право на глас) като че ли изглежда малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) –  в социологически план двете числа на практика значат едно и също, но проверка сред най-твърдо решилите да гласуват показва по-ниска увереност при ГЕРБ.

„Воля“ (1,8%) е близо до основния пакет. С чувствителни резултати, макар и под 1%, са и формации като „Движение 21“, „Атака“, „Възраждане“ и др.
 
Над две трети подкрепят протестите. Конкретното искане за оставка на правителството и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората – 36% подкрепят, а 43% не подкрепят.

Мнозинство от 57% не подкрепя блокадите, докато 34% ги подкрепят.

Контрапротестите намират подкрепа сред 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги подкрепят.

Няма съществена промяна в доверието към институциите спрямо изследването от предходния месец.

Спадът при правителство и парламент не е продължил, макар те да остават на достигнатите в миналия месец ниски нива на доверие – този месец съответно 21% и 15%.

Президентската институция донякъде възстановява нивата си на доверие от предходни периоди, след като изглеждаше застрашена преди месец, и сега е с доверие от 52%. Толкова е и личното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и така е на традиционните нива на Корнелия Нинова и двамата вече имат еднакво одобрение сред обществото.

Слави Трифонов има 30% доверие.

Хората от „Отровното трио“ все още имат сравнително ниска разпознаваемост, макар че тя расте. На ниската разпознаваемост се дължат и наглед не толкова високите нива на лично доверие за тримата – в диапазона между 11 и 16%.

Идеята за Велико народно събрание като че ли по-скоро среща малко повече инстинктивно одобрение, в сравнение с неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на онези, които не могат да преценят). Премахването на института на ВНС, например, среща по-ясно неодобрение. Последното означава, че ВНС по навик се възприема като нещо важно. Съвсем друг въпрос е доколко респондентите са наясно с конкретни измерения на темата.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните идеи, наред с т.нар. образователен ценз, увеличаване на президентските правомощия, военна служба и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави, колко ти горчеше паницата с леща?
498
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След простата, дебела, алчна, психопатска мутра от СИК, който и да дойде, няма как да съсипе повече България!От това дъно по-дъно няма!
497
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помислете докъде сме я докарали! Онова студентче, дето се дърляше с Вачкова и другите студентчета. Което спечели войната щото се продаде за пари, в първите години след 1989, сега иска власт! Боже, пази България!
496
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за този, който дойде с програма за пълна лустрация на гербавите престъпници!Ако излъже-отново протести и да идва следващият!
495
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е Слави Трифонов да има 30% подкрепа. В България е пълно с неадекватни хора. Същото е и с Корнелия Нинова. 100% от гласоподавателите на БСП са против приватизацията от 90-те години, същевременно обаче точно Нинова е един от обогатилите се от приватизацията на държавните предприятия, а те пак гласуват за нея. .
494
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се на много реваншизъм и жестоки гонения срещу гербавите!
493
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще е черешката на сладоледа "българска история след 10.11. 89 или 09.09.44.?"Е това ако се случи си вадя чужд паспорт. Честно!
492
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И все пакТой иска да му повярват, ама вече е късно. PR и "сценаристите" му са аут, вече никой не гледа платения му 7/'8 "канал", който се свърза директно с тоалетната му чиния.
491
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е отровната гербава змия да умре окончателно този път!
490
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Операция Шменти капелиидва от репликата на министър-председателя Бойко Борисов Преди нас са крали, а сега се правят на шменти капели
489
0
 
0
 
! Отговори
Тепърва преди 3 години
Ще излязат
488
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Операция Шменти Капели Скалъп:D колко трябва да си наивен да вярваш в едно ферари с цвят червен - едно за теб - едно за ментова е на Дес-а хита-тя ще прави със Слави партия-вие си вярвайте в: Има такъв народ и има ли почва у нас чалгатроника?Колкото успя парфюма му "Подушвам, че сме от една порода" - толкова и партията ще успее. Ама нали го изритаха от всички телевизии и да се пробва да точи субсидийки.
487
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 506Отговорът на твоя въпрос е в заглавието на темата, дето пишеш. Никой след Лукашенко не вярва на платени проучвания и на пул изследвания. Някой си е решил, че Слави е много важен с платения му вече телевизионен канал 7/8. За да направиш платена медия в този момент е катастрофа, айде да видим кво ще стане...
486
0
 
2
 
! Отговори
Бог преди 3 години
Да пази емигрантите, Тарикатите пари си имат. Ще си отимат и още.
485
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от 20 години съм извън България. Не значи че не съм българин. Работя си занаята и се справям добре, хората ме уважават.Винаги споменавам че съм българин.Но ако тази пародия се случи ... чалга, простотия, власт!?? Ще ме е срам! Не забравяйте че България не съществува само в границите си. Кой си ти Слави извън България? Извън ТВ екрана за шепа културно ограничени? Господин Никой!
484
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, моля Ви не казвайте, че МаяМа е с (2,2%) Ще получи отново нервна криза и ще барикадира тоа.летните на НС не с една, а с по 2 кофи в двете си ръце!След това ще направи мармалад от сливи с тръшкане на пода пред деловодството на НС, ще забърка омлет по стените на МС, ще свари компот от сълзите си в казана на нейните авери, където изобщо не варят ракия... а само малко.Не споменавайте името и в проучванията, че психиатрите са изпаднали в шок от диагнозата и!
483
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време някой си комунист попитал Ванга кой ще оправи България през 2020. Всъщност питащият е настоящ фейк председател. Тя му казала - ти ще бъдеш фейк министър, защото си фейк пожарникар, макар да не е знаела какво е "фейк".
482
4
 
13
 
! Отговори
Ванга преди 3 години
Булгариа ке катастрофира с Радювия самолет... Територията се освобождава
481
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе... може ли да сте такива ц.ървули и да вярвате в шменди капели прогнози?
480
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли са закъсали Скалъп, че правят проучване само от 807 пълнолетни българи?Колкото по-малко хора питат, толкова по-голяма е грешката на прогнозата.Тази прогноза е една огромна статистическа грешка и ще се уверите в това много скоро.Нали са безплатни допитванията?Защо се прави с такъв малък процент от общото население пълнолетни българи? Можеше да попитат 78 човека от чалготеката xD и Слави щеше да получи 78% подкрепа.Абе... може ли да сте такива ц.ървули и да вярвате в шменд капели?