Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението

Нужна била дълбока реформа в отношенията между държавата и обществото
255
Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност. Това е един от изводите в анализ на Стратегическия съвет към държавния глава, изготвен на базата на общественото обсъждане при подготовката на Национален стратегически документ на България, представено на 6 август тази година от президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата

Изводите са фокусирани върху причините за незадоволителните резултати в общественото развитие у нас.
 
И Втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът” https://e-narod.bg/, както и в платформата на инициативата във фейсбук. След обществения дебат Стратегическият съвет ще предложи визия и необходими действия за успешното развитие на България.
 
Според анализа, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица. „Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщават от Стратегическия съвет.
 
„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва в документа на Стратегическият съвет, базиран на анализ на състоянието на държавата. В текста се посочва, че в изготвените досега Национални програми за развитие дори и добре написаните политики остават неосъществени. „Причините трябва да търсим най-вече в порочния начин на управление, който се отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност“, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.
 
Като дефекти при функционирането на институциите и органите на публичната власт, които трябва да се променят, от Стратегическия съвет посочват взимането на управленски решения, които не се обосновават предварително с публично оповестени аргументи. Пример за това е влошаващият се с години законодателен процес, който пренебрегва изрично записани изисквания в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и дейността на Народното събрание. „Не се спазва базисното демократично изискване всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се отчита пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати“, пише още в проекта на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики.
 
„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише в изводите на Стратегическия съвет. Като проблеми са набелязани липсата на ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него; политическото влияние в управлението на съдебната власт; затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата; липсата на видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите, актуализиране на съдебната карта, преодоляване на кадровите дефицити в съдилищата и съдебната администрация и отстояването на обществения интерес.
 
Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство. „Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушения“, се посочва в анализа. Като порочна практика се посочва кадровият подбор в органите на властта и институциите, подчинен на партийни квоти, който води до тежки последици за компетентността на администрацията.
 
Анализът показва, че най-тежките ни проблеми са свързани преди всичко със състоянието и перспективите на човешкото богатство (човешкия потенциал, човешкия и социалния капитал) на нацията. „Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са сериозни, а почти всички се отличават с тенденция на влошаване и се подсилват взаимно“, пише в текста на Стратегическия съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Използва президентската институция за лични и партийни интереси.
144
3
 
36
 
! Отговори
ист преди 3 години
вицът на деня - фигурант акъл дава.
143
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен екипа му няма думата. Никой не е делегирал права, да дават оценка на структурата и управлението на държавата. Поне стана пределно ясно, че се сформирал не легитимен кръг от президентски консултанти, и за това имат нужда от служебно правителство.За мен президента макар и легитимен, не може да легитимира тези кръгове, които да ми спускат тезите си. За мен легитимността на управление минава през избори. Кръжока консултанти на президента са негови такива.
142
2
 
24
 
! Отговори
Проблеми в съдебната преди 3 години
система виждат главно в прокуратурата(ясно,тя наруши рахата на Радев).Не съмчлен или фен на Воля,но останах потресен от мотивите за присъда над Марешкипо дело срещу Валя Ахчиева.За свободата на словото СРС и СГС(соф.рай.и соф.гр.съд)приемат,че "журналистическата свобода обхваща също така и възможноприбягване до определена степен на преувеличение или дори провокация".Значиедна кална журналистка може да те клевети,но това е свобода на словото споредСРС и СГС?Нямам думи,без коментар!
141
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писанията на кремълският шпионин Малинов се появиха като оновополагащ документ в тайната завера на Фигуранта като "стратегически дефекти на управлинието", където "моделът е сбъркан" и чака своето откритие някъде в архива на Кремъл, ама не сега, а след немедлена оставка на всичко и всички.След това "Гуруто" на червената русофилска Мафия - познато на широката българска общественост с търговското наименование Фигуранта - ще го обяви, че Мутрите не са Мутри и Кражбата не е Кражба.Легенда: Радев =
140
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Радев XDEeeх, тоя пусти Ефект на Дънинг-Крюгер - порази ни президентчето и лекуване няма.Илюзиите на превъзходство явно са захранени от калпавия му стратегически съвет. До един провалени. До един опорочени и опозорени. Когато си толкова некомпетентен, че не можеш да видиш своята компетентност на помощ ти идват още по-некомпетентни съветници. С болни амбиции за власт и титли. Череп-прибери си вересиите!Смени си сценаристите!!!
139
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно нещо има което ме потресе при сегашния опит за преврат РОЛЯТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА ОГРОМНОТО МНОЗИНСТВО ОТ ПСЕВДОНОВИНАРИ РАБОТЕЩИ В БНТ,БТВ И НОВА!Няма да цитирам имена,гледайте поне веднъж сутрешни блокове,следобедни и съботно-неделни и ще видите кой кой е!Въпросните псевдоновинари в ролята на другарите ШУТОВЕ директори от филма КИТ!Една цацка другарите я представиха като КИТ,така въпросните новинарипредставят МЕТЕЖЧЕТО като ВСЕНАРОДНО ВЪСТАНИЕ,НАРОДНО-ТО НЕДОВОЛСТВО,ХОРАТ-ТА!Гнус.
138
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и за клюнa!
137
2
 
29
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
*** и съветника му от ВИС2 щели да правят стратегически съвет. Ха, ха. Божков и Шиши ги подкрепят.
136
1
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Дефектния стратегически съвет към държавния глава дефектира скоропостижно и каканиже кухи пожелателни фрази които бърже ще забрави ако му излезе късмета за служебен кабинет. Пази Боже от таквизи фалшиви управляващи.
135
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ДПС искат оставката на Румен Радев-ще я получат. Аз не знам турчин нещо да е поискал и да не го е получил.Парадокса е пълен. ДПС подкрепиха Радев на изборите за президент. Единствените избори, които са организирали ГЕРБ са президенстките избори.После изборите били нагласени? Лъжа и заблуда е, че ГЕРБ правят изборите.Радев е изхарчил най-много пари за предизборна реклама.Има разчети за рекламите и медиините изяви на кандидатите. Сега е дошло време спонсорите да си търсят пърите. Ресто търсят
134
1
 
28
 
! Отговори
izh преди 3 години
Дефектните хора открили дефекти. Разбира се срещу заплащане, кеш или срещу обещания за бъдещи постове. Това просто показва,че избраната пътека за движение на държавата е правилна
133
25
 
0
 
! Отговори
Нико преди 3 години
Тролчета насирайте се още малко...
132
0
 
34
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До one of...Терориста от метрото Еленко Божков и той е член на Стратегическия съвет.
131
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърти ДС ченгета и членове на еднолично управлявалата партия 45 години БКП-основателка на Мафията в България казали на събрание на метресата си че имало нередности според тях в нещо си И НА КОЙ МУ Е ПРЕЗ ТРИЪГЪЛНИКА??Да се оплачат на отходното трио и на Бойкикев,евентуално на Славчо или Копейкин!!
130
0
 
24
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Всъщност "продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции" е благодарение на неуморните четиригодишни усилия на руската марионетка и национален предател Румен Георгиев Радев.
129
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Органите, които трябва да следят за недопускане и отстраняване на нарушенията на изборните права на гражданите, прилагат двоен стандарт и често прикриват тези нарушенияДвоен стандарт и паралелана държава са термини от онези, които ги лобират.Двоен стардарт е когато си назначил съветници, които търгуват с влияние П.Узунов, които са агенти на ДС А.Маринов-псевдоним Майстора, които купуват гласове на избори И.Милушев.Кой прикрива нарушения?В съвета има терористи-Е. Божков е терорист и спря метро
128
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пъдете го тоя ве !
127
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв съвет ? Това някакъв бъзик ли е ?
126
1
 
29
 
! Отговори
Охооо преди 3 години
Пишете кой го писа тази анализ - стига с този Съвет, имената на писателитенапишете ;)