Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте се гербери-българоубийци,народа масово ви мрази и не ви понася,избори никога не сте печелили,а ги манипулирахте и така незаконно заграбвахте властта,постлахте цяла България с трупове и смазахте всички институции и партии,за да остане на власт тиранина ви Бойко с чекмеждета и тираничната ви геберска партия!Махайте се!
153
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господи,помогни на България и я спаси от това чудовище ГЕРБ!
152
8
 
10
 
! Отговори
Подпалвачи преди 3 години
МутроФатмакът и вице МутрофатМачката горят мостовете.
151
4
 
15
 
! Отговори
Мъпет шоу преди 3 години
Мис Пиги и жабокът Кермит, който живее в блатото.
150
9
 
20
 
! Отговори
Йотова защо не преди 3 години
разкаже за сватбата на сина си,той къде учил,какво е завършил,с какви парисе е издържал в САЩ,какво работи,колко стотин хиляди струва сватбата му,кой е платил тези пари,каква е връзката му с нея.БСП-арите най-обичат даплюят и съдят другите,да менторстват и обвиняват в такива прегрешения и престъпления,които са тяхна запазена марка.Отврат,фарисейщина.
149
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да я няма.В контакте,може.
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора,страницата на Божков във фейса я няма!Някой знае ли какво се случва?
147
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧе как - Кърмит винаги побеждава. Щото е готин.
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевАмче да скочи на Нонва тогава! Ама че фантастики разправяте тук! Ниско ниво, нискоооо.
145
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаменЯвно си раснал в семейство на "правоверни" комунисти или напълно безлични бездуховни еснафи. Кой ти каза, че се растеше спокойно и че имаше пари за всички? А страха да не кажеш нещо накриво и да заминеш за лагерите или да не те допуснат да следваш? А униженията и промиването на мозъци? А наглия разкош, в който тънеха червената буржоазия и това как лудичката Людмила Живкова ходеше на фризьор в Париж за един ден? Амеби сте вие, но не лъжете младите. Никога вече комунизъм!
144
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КОМУНИЗЪМ FOREVERЛеле, ти верно ли, бе? Радев - велик президент? Това безлично селско продажниче и слуга на Големия брат? Чак пък такава мозъчна недостатъчност ... нещо не ми се вярва. Значи, опорки и кинти, а?
143
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОСТА НА БОЙКО МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА Е ИЗГОРЕН
142
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
general bborisov vi probuta tozi faliral pensioner pilot za prezident kato mu pusna cecka ot rabfak za konkurencia, vmesto nekoe staro magare ot Uzundjovo ili Krumovo :-)
141
10
 
18
 
! Отговори
Т.Танов преди 3 години
И на тая й изгоряха " лампите " :))) В ицепрезидент,ч не вижда по-далеч от ... носа си ?!Ето защо червените нямат работа - и без това нищо не вършат !!! - в държавни институции Там те вършат само вредителство ... Срам сте за България! Оставка на ПРЕЗИДЕНТА И ПОДГЛАСНИЦАТА МУ !!!
140
6
 
13
 
! Отговори
До Митя преди 3 години
134митяпреди 1 час 4 2не го защитавам.този човек е избран легално по начин определен в конституцията на РБ.дори да не сте гласували за него-мнозинството е, така че той е и ваш президент#######По същата логика,Борисов е избран легитимно от мнозинството и е ваш премиер.
139
8
 
30
 
! Отговори
Причината е,че преди 3 години
Радев не е бил наясно с функциите на президента.Той искаше за всякорешение изпълнителната власт да търси одобрението и разрешението му.От друга страна изпълнителната власт разбра,че той има фундаменталнипропуски по отношение определянето на вътрешната и външна политика,политически зависим е от опозиционна партия и иска да прокарва нейнитеидеи,с други думи няма как да го допуснат,пък и не му е работа.Но катовсеки бесепар и Йотова и той виждат вината винаги в другите,никога всебе си.
138
8
 
26
 
! Отговори
Кауза Пердута Потник преди 3 години
Радеф е фигурант и длъжник на БСП, щото е *** и са му сложили чатала да им играе по свирката, обаче народа ако мрази някой повече от ГЕРБ и Баце, това са кирливите червени вратове.
137
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът е законно ИЗБРАН от изборите организирани от ББ.ПАРЛАМЕНТА Е ЗАКОННО ИЗБРАН от изборите организирани от РАДЕВ. ЗАЩО РАДЕВ НЕ ВЯРВА, ЧЕ ББ МОЖЕ ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ! Няма логика, може пък РАДЕВ ДА СИ МИСЛИ, ЧЕ ББ НЕЗАКОННО Е МАНИПУЛИРАЛ ИЗБОРА И ВМЕСТО ЦАЧЕВА ИМАМЕ РАДЕВ! НАКОЙ ЛЪЖЕ МНОГО ГЛУПОВАТО!
136
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Йотова още си мисли, че е комсомолски секретар, кандидат за АОНСУ-то, по Татово време. Смех!Тоя пишман протест още се крепи, ама червените *** ще го провалят, гаранция.
135
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберските "симпатизанти", те крепят фашистката герберска власт и са най големите престъпници.Тия ще минат през майка си баща си да се докопат до трохите от герберската маса.