Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви дпс и бсп ви гонят като точно герб от първия ден, вече 11г, управлява с дпс. Само защото е задкулисно не значи че не се вижда. Дори по-зле че така скришно каквато е цялата лицемерна политика на герб. На Борисов всяка буква и запетайка са нагли лъжи, а зад гърба ни просто работи за шефовете и шайката си, заем след заем които харчи да си плаща да остане още 4-5 месеца на власт ама ще ги връщаме ние и внуците ни.Ето такива герберски "симпатизанти" загробват държавата и гонят кадърните.
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 102Аз питах, дали са КГБ или БКП, ти ми се репчиш че били мноооого мощни сили :))) Айде, отивай да спиш, също не забравяй, да си избършеш бялата течност от устата, *** :)))
112
15
 
4
 
! Отговори
otgovor преди 3 години
Я се скрий с джендърската си толерстка европа бе, цял живот все надупени на някой.Комунизъма му виновен, русия му виновна, как пък фашизма не пречеше на комунистите да изградят веднага, без "преходи" една прекрасна държава.Ама Русия наливаше вместо да ни граби като тия евро-г-ейски демокрасти, парно 24 часа целия апартамент за 4-5 лв,а ся си в студа в едно стайче,да въ в надупените европейци.
111
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаНикой не е изсмуквал така,като пиявица кръвта на България,както ГЕРБ и сие,няколко пъти коалиции от партии се опитваха да свалят ГЕРБ,но не успявахаЕНП е проклятието на България,трябва да се върнат БСП и ДПС на власт,БСП да управлява държавата,защото е демократична,а не тоталитарна партия!
110
2
 
18
 
! Отговори
До прост селянин преди 3 години
Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание."ОСТАВКА!##############Да ,оставка ще има .Месец март.
109
5
 
35
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Къв мост може да има между Бойко и Еленко Божков от стратегическия комитет на Фигуранта например?:):):):)Единият ни направи метро,а другият му спира тока докато вътре има хора-жени деца?:):):)
108
5
 
32
 
! Отговори
Ради преди 3 години
Всичко което говорят от тази партия е фалшивоФиона всичко в тава изказване е фалшивоЙотова, когато говори за толкова сериозен въпрос да се подготви или да даде думата на някой, който разбира от тази тема.Как да гласувам за вас,като подменяте вота
107
4
 
31
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Лош ли е Гешев, че смазва едрите бизнесмени, които източват ресурсите на българския народ и държава???И какво лошо има в това, дори и да го прави по поръчка, не стоят ли интересите на държавата над всички!!!Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
106
6
 
31
 
! Отговори
Геро преди 3 години
Чудя се за какво ни е Президенство,те нищо не правят,само заплати получават и още много разходи. Все едно цар си имаме,нищо че е от некво харманлийско село.
105
4
 
15
 
! Отговори
прост селянин преди 3 години
До ВасилевНяма промяна,Василев,просто няма как!Един народ,който не се бие,защото му обещават да не плаща данъци,и след това 500 години се хапе отзад,не се променя!Един цар на 56 години,дето иска да оправя 18 годишна еврейка,и дава коз в ръцете на болярите,а после дели държавата на 13 като че ли му е селска пита не се променя!Пъзльовци,дето една пушка не са гръмнали срещу "освободителя" по 9.9 не се променят!Селски тарикати дето искат да крадат заедно с червените,не се променят!
104
13
 
4
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
И така, за всички, които не помнят: Ж.Желев поиска оставката на Ф.Димитров на пресконференция в Бояна; ПлЮвналиев сне доверието от Правителството на Орешарски, П.Стоянов също критикува Костов. РЕШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОНИЯ СЪД:"Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО НЕ ОЗНАЧАВА ПОЛИТИЧЕСКО ЕДИНОМИСЛИЕ! Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание."ОСТАВКА!
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката Чибурашка и мис Пиги се готвят за бой срещу Кермит (Боко) - кой ли ще победи???
102
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 98Мафията беше създадена от БСП.Факт.И беше създадена с държавни пари.А парите ги раздаваха в куфари на "наши"хора.Да продължавам ли ?--------Това което си написал са едни големи и опашати лъжи.България беше ограбена от чужденци и куфарчета не е имало и НЯМА. Убити бяха и български бизнесмени,останаха само олигарсите служили или служещи на чужди интереси.
101
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мис Пиги и зеления чорап вземат напълно незаслужено пари от гърба на народа. Чорапа за четири години не можа да проумее, че е президент на всички българи а не само на БСП. Пиги още в началото на мандата му го предупреди ,че не трябва да се отклонява от линията на БСП. И чорапа изпълнява.
100
5
 
23
 
! Отговори
Защо ли? преди 3 години
Тази тлъста овца защо не коментира собственото си поведение и действия? Или за нея и льотчика все на държавна хранилка всичко е позволено, а акъл ще дават, когато са си изработили сами парите. Тяхната демокрация и имане са им дадени, не са се сблъсквали изощо с бюрократи, защо самите те са били такива. И е грозно, лицемерно и низко да се бунтуват, "борят" срещу това, от което са излезли. Да са го правили, когато са били на терен, а не да са мазали яко аванти, сега първи борци да се изписват и да
99
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилно го каза всичко Йотова, а оная *** реши че е много велика и "под достойнството" и да се среща с майките, ама достоойнството и го нямаше когато *** от банки я нарече ***,щото е по-важно да се подмазва на шефа си отколкото да разговаря с някакви си изстрадали женици.Сигурно вече е договорила някой пост, я посланик,я някой борд като плевня,затова за нея няма значение как ще я нарича бащицата.Толкова се отвратих от тази герберска ***.
98
6
 
24
 
! Отговори
Василев преди 3 години
И все пак Борисов остава в българската история като държавник ,а Радев като селски надут бек изпълзял от летателната машина и си помислил, че щом фърчи в облаците, ще може да стъпва смело в дебрите на държавното устройство, икономиката и външната политика!!!Радев виноват, хванете се под ръчичка със *** и си идете на село, ако не искате на село идете си в апартамента, който окрадохте с Деса по законен път от държавния резерв на българската армия!!!Агент Майки Девъроу!ЦРУ!!!
97
8
 
24
 
! Отговори
Долу руските партии преди 3 години
Всеки който подкрепя Русия, държава агресор и враг на цивилизована Европа, трябва да бъде съден за национално предателство.
96
3
 
28
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Мафията беше създадена от БСП.Факт.И беше създадена с държавни пари.А парите ги раздаваха в куфари на "наши"хора.Да продължавам ли ?
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Аз те питам теб, не съм немски журналист, натурално отгледан българин съм :)Понеже знаеш за мноооого мощните сили, сподели, да научим от простолюдието :)