Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен

Двете институции правят политика по различен начин
238
Мостът между Президентството и Министерски съвет бил изгорен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова по повод на антиправителствените протести, които продължават вече над 70 дни.

По думите ѝ в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, и допълни, че след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

Още по темата

„Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират – той не е за там“, каза Йотова пред bTV.

Вицепрезидентът коментира и скандала между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и майките от „Системата ни убива“. Според нея оставането ѝ на поста е в полза на опозицията, но е обидно към институцията.

„Превърнаха Народното събрание в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат – ги изнасят. Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там“, допълни тя и уточни, че в президентството няма приемен ден – всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни“. Тя допълни, че конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

„Откровеният начин, който четири години е основната философия в  поведението и действията на президента Радев и нашата институция. И едно задкулисния, чрез което се правеха опити да бъде омаловажена президентската институция и да се блокират нейни инициативи. Ние не сме поданици, ние сме граждани и искаме да се управлява по правила, а не чрез благоволението на някого, било и министър-председателят. Не искаме да се купува по една жълтица, за да се купува време за властта. Не искаме да се гаврят с Конституцията, за да си осигуриш още месец във властта“, заяви Йотова.

Тя коментира и вдигнатия юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци. Според нея това е бил спонтанен жест към протестиращите, които са дошли да защитят президентската институция. Относно разследваните от прокуратурата президентски съветници – Пламен Узунов и Илия Милушев, тя заяви, че те са в отпуск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПисах го Убидинител, защото е обида за народа и институцията Президейтство.Иначе, наистина е обидно, че си толкова елементарен да не схващаш гаврата с идола ти Фигурант. Какво да правиш такъв си му е електората - такъв, като тебе!
93
6
 
2
 
! Отговори
Алчен Кариерист преди 3 години
Аз ако стана Министер- ще забраня на всякакви "хърби' да идват в моето Министерство! Ще могат да идват само ВИП персони -бизнес дами и бизнесмени ! И задължително да ми носят подаръци -Може и по едно шкафче! Искам да ме пазят Полиция НСО и никой от Простолюдието да не припарва! И Простолюдието да си гледа простата работа -Стига са ревали -търсят се овчари копанари свина-ри говедари - ако не стават за това- да почват да сеят картофи_няма да МИСЛЯ ЗА ТЯХНОТО БЪДЕЩЕ Я! ТРЕБЕ ДА МИСЛЯ ЗА МОЕТО!
92
2
 
17
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Не всичко, което са направили ГЕРБ за държавата е лошо!Радев ако е мъж, трябва да признае успехите на ГЕРБ!Не всяка критикана Радев е безпочвена!Борисов ако е мъж, трябва да признае и неуспехите ,които са продукт на субективния примитивен герберски посредствен селски мозък!Левски го е казал, да си кажем кривиците и да гледаме напред!Радев е некомпетентен политик и е тръгнал с рогата да руши държавността, а Борисов се е вкопчил във властта, и трябва да се състави експертно пртавителство!ЦРУ
91
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 93Ами за твое разочарование,не са БСП,чужди външни и много мощни сили създадоха групировките,а след това ги унищожиха.
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще изгори нещо, което никога не го имало
89
4
 
13
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
На такова нещо са способни само комунисти.Изобщо знаем я историята Съжалявам само ,че БСП не я забраниха 90-та година .
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКажи кой са тези мнооого мооооощни сили, които са създали групировките, КГБ, БКП...кои ? :)))----------Не!Но който пита - умира,така умря един немски журналист,който много питаше за групировките!
87
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевВиж сяяяяя...:)Уважавам Радев, но взе да рецитира едно и също, плюс това не искам гражданска война.Да си стиснат ръцете с Бокича, да се обърнат, ако ще да не се поглеждат повече през живота си и това е, да не става лична вендета :)
86
4
 
10
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Казах ви селяни прости, че ще се удряте в тавана и ще ви боли селската глава, защото ръста ви е голям, но стаята е малка!Казах ви, че единственото спасение като народ и нация е всеки да започне да работи качествено и ефективно!Тогава ще имате съвсем друг живот и самочуствие!Търсите цели 30 години някакво спасение и някаква демокрация специално измислена за вас!Животът е жесток селяни прости, вие имате само един единсвен път пред вас, да си признаете колко сте некадърни и да се промените!ЦРУ
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Кажи кой са тези мнооого мооооощни сили, които са създали групировките, КГБ, БКП...кои ? :)))
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз пък ти ГАРАНТИРАМ,че създателите на групировките не са българи,а мноооого мощни външни сили - 100%!Българите от групировките са само марионетките,куклите на конци,имат и власт,разбира се!
83
29
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Румен Радев е единственият български политик с висок пост, който скочи на мутрите, които ограбват собствения си народ и изнасят навън благата и ресурсите!!!Агент Кевин Марлоу!ЦРУ!!!
82
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз пък ти ГАРАНТИРАМ,че създаделите на гриупировките не са българи,а мноооого мощни външни сили - 100%!Българите са само марионетките,куклите на конци,имат и власт,разбира се!
81
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Комунист, сър!Обединител, не Убединител....хахаха :)))Но такива сте герберастите, кво да правиш :)
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 230 000Я па тоя!Ами заминавай си,никой не те държи насила!
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази и липсва преди всичко възпитание и след това всичко останало.В БСП такива ги произвеждат.
78
4
 
27
 
! Отговори
Комунист, сър! преди 3 години
Както казва лейди Маргарет Тачър - "Комуниститите винаги обвиняват другите в престъпленията, които самите те извършват".Фигурантът-Убидинител-*** скочи на война с Правителството, пък после разправя, че мостът между тях бил изгорен. Ам чи кой го изгори бе ***?Комунисти, сър!
77
2
 
22
 
! Отговори
Да преди 3 години
До ГаменПрав си! Но живота е такъв, какъвто си го направим самите ние! За жълтите стотинки, можеш да протестираш пред тези, за които работиш и ти плащат! Мислиш ли, че развитите държави, за всички живота е хубав и всички са доволни от властта?
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Гарантирам ти, че групировките са създадени от българи, може да питаш работодателя ти от Днес :)))Стане ли въпрос за банди, групировки и т.н....на българина му идва отръки :) Доган също е чедо на българската групировка ДС, дори е лежал 2 месеца в затвора, с цел да убеди турците че е техен човек :)))
75
11
 
2
 
! Отговори
230 000 преди 3 години
ДНЕС стига се трили коментари и вие ли сте като БЛИЦ.Е- ба -ти и продажните медии дето сте.Свобода на словото ,че вие постоянно ми триете коментариите!Тегля ви по една майна и възгеч от тука!Да ви гръмне сървара дано!ЧЕР-ВЕН-СТЕ И ВИЕ...!ЗАМИНАВАМ ЗА РУСИЯТА!