Сакскобургготски: За всички е ясно, че е време за промяна

Със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси, заяви той
21 сеп 2020 18:12, Нели Христова
127
Сакскобургготски: За всички е ясно, че е време за промяна
Снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски разпространи своя позиция в навечерието на утрешния празник 22 септември - Ден на Независимостта на България.

Ето пълния текст:

"В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения, нека осъзнаем, че това е било възможно благодарение на обединените усилия на целия народ! Поуката от онова време е валидна и днес – обединени и сплотени можем да постигнем далеч повече, отколкото конфронтирани и разединени.

В момента, за съжаление, наблюдаваме силно противопоставяне в българското общество и също така – между държавните институции. Това едва ли е най-удачното в условия на безпрецедентна световна не само здравна, но и икономическа криза.

България без съмнение е сред страните, съумели да опазят човешкия живот, без да блокира икономиката си и резултатите са налице. Въпреки очаквания спад на икономическата активност, у нас последиците от пандемията са несравнимо по-леки от тези в други страни. Вместо да привлечем вниманието с този добър пример и да се акцентират възможностите, които предлагаме в една все по-глобална Европа, ние изпъкваме с нестабилна политическа среда! Нещо, с което до скоро, заедно с финансовата ни стабилност, се гордеехме. Ниският външен дълг, по който България е на второ място в ЕС след Естония, присъединяването ни към валутния механизъм (ERM-2), са несъмнено големи успехи, с които ставаме привлекателни за външни инвеститори. Но както знаем, капиталите се страхуват от непредвидени политически обрати и послания за неконтролируема корупция.

В една демокрация естественият процес на смяна на управлението е след проведени избори. Идеалният вариант, даващ стабилност на една държава, е завършване на мандата на редовно избран парламент и правителство. Когато обаче, част от гражданите считат, че е нарушен обществения договор с управляващите за спазване на демократичните правила, те са в правото си да излязат да протестират. Презумпцията, че някои от участниците са платени, както и наличието на провокатори, не означава те да бъдат неглижирани. Видимо е, че големият процент протестиращи са млади хора. Много от тях протестират и в чужбина, където учат или живеят. Чувам, че те не би трябвало да имат мнение за процесите у нас, но забравяме, че повечето от тях подпомагат финансово семействата си тук, които трудно биха преживявали сами с размера на една българска пенсия. Реално тези хора допринасят за държавата и нейните финанси и то не малко.

Като бивш изгнаник, винаги съм апелирал сред българските общности в чужбина за по-скорошното им завръщане в Родината, която се нуждае от тях. Ще ги върнем ли, като им казваме, че тяхното мнение е без значение?

Със сигурност в сегашната ситуация има провокативни интереси. Въпреки това, тези многодневни вече протести изразяват обществени настроения, в които управляващите е редно да се вслушат. Общественото негодувание е коректив на управлението и начин гражданите да изразят исканията си. Възможността да се чуят различни мнения, свободно да изразяваме различни тези е привилегия на демокрацията. Европейският съюз ни дава пример за политически плурализъм като основен принцип за разбирателство и съжителство. Заглушаването на критичните гласове е типично за тоталитарните режими, които ние преживяхме, осъдихме и оставихме с радост назад.

За всички е ясно, че е време за промяна. Не толкова на личности, колкото на стила на управление и политически практики. Не можем и не бива да затворим очи пред множеството нередности във функционирането на администрацията. Не можем да подминем и очебийни корупционни явления или необходимостта от модернизация в съдебната власт.

Считам, че е от огромно значение да не заблуждаваме Европа, да не потулваме тромавото и неефективно усвояване на кохезионните фондове, да не украсяваме докладите за напредък в дадена област. Това означава най-вече да лъжем себе си. Ето и сега, ЕС ще ни предостави близо 30 млрд. евро, 7,7 млрд. от които безвъзмездно, но срещу конкретни изисквания, не просто подарени пари – инвестиции чрез проекти в области като екология, дигитална трансформация, устойчива заетост. Все политики, за които младите апелират.

Ще имаме ли капацитета в условията на политическа нестабилност и конфликт между институциите да подготвим и реализираме подобни успешни проекти? За да успеем, сме обречени да постигнем разбирателство по основните въпроси и твърдо да заложим на проевропейска интеграция. Имаме всички условия, при спазване на демократичните принципи и правила, и отговаряйки на европейските изисквания, да постигнем много по-висок жизнен стандарт за всички. Не може да допуснем да сме разединени в сегашната кризисна обстановка. Недоволните протестиращи имат право да искат промяна и управляващите е редно да отговорят с адекватни мерки. Ако просто се смени един кабинет с друг, без обаче да се премахнат вредните политически практики, които опорочават демократичния процес у нас, дълго време ще губим енергия в политически кризи.

Приема се, че властта е отражение на обществото, но и то трябва да бъде готово за промяна. Днес е приоритет за всички ни да мобилизираме силите си, за да вървим напред, вместо да се опитваме да унищожим различно мислещия от нас. Нека се поучим от историята – само обединени сме били успешни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
8
 
! Отговори
Bg. преди 3 години
Евала за думите те му, това е истината.
90
6
 
10
 
! Отговори
На всички преди 3 години
Е ясно,само на Боко "Острото" не му е ясно,но и туй си е дарба. Хората цял живот седят на слънце без шапка и пак не се докарват до такова състояние .Който си го може си го може .Та те така.
89
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом активираха и този дърт ми.ндил значи изборите ще са скоро.
88
5
 
8
 
! Отговори
У бре преди 3 години
Оставете Баце да направи Хемус! Каза, че си отива след това!Вие напук го карате да седи повече на власт!
87
2
 
9
 
! Отговори
Корморан преди 3 години
Пак е останал гладен. Кучешкия магазин ще го остави гладен.
86
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов нарани и царя,въпреки това , Симеон излезе джентълмен и не му отказа услуга на нашия Бойко,защото е човек,герберите минаваха като валяк през всички през тези 11 години власт,даже и през царя!БСП трябва да се връща на власт!
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не си на Протеста, щом е нужна промяна
84
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко си е кгб, дс,. Номенклатура дe в общини, директори където са парите бб там. Мързеливи директори със земи, жилища, купуват ородават, а на трудолюбивите 0. Телета, картофи, муфта там са и те, ббдпсбсп, далавери, кражби, корупция... Алчни и им виновен Сакскобурггодски, Анастасия Мозер. Велики са царя, мозер. Възпитани и с уважение се отнасят с хората. Не ги делят на религия, пол, вяра, за разлика от вас възродителите.
83
2
 
8
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
ти направи големи промени теб няма да коментираме а няколко министри станаха милионери за един мандат-една от тях бе мин.на околната среда и водите с автопарк за милиони и къщички на дюните
82
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Царя е със синя кръв. Вие комунистите го привалихте. Рядко възпитани са. Родителите ни го харесваха фори по живково, майка ми е говорила за царчето, бащата на Сакскобурггодски. Де и всички горе, но селяния е в нс, развисени, разпасани, нехигиенични по външност и духовност.Господ да ги богослови Сакскобурггодски. Антикомунисти сме.
81
4
 
6
 
! Отговори
Цървул преди 3 години
Един истински цар никога не трябва да се оплаква! Че друг е бил по-голям цар от него..:-)))Защото помним как "ЩЕ ВИ ОПРАВЯ ЗА 800 ДНИ"
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей изкорени държавата бе чуждоземец инвазивен не се наяде, че и акъл даваш ама нямаш. Чий проект беше е ясно сега моля си прибирай заплащането и изчезни.
79
7
 
3
 
! Отговори
Ястребовски преди 3 години
Борисов ще си тръгне, когато си вземе горите! Принцип!!!
78
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тука комунистите си го тачат царя. Толкова хубава работа им свърши тогава. Ето и сега, от Мадрид им дава рамо.
77
6
 
8
 
! Отговори
<<< преди 3 години
Дедо пак се кани да ни оправи.
76
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кое беше това?
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има един или са няколко. С такава въпиуща злоба към Цара. Та човек се пита титлата ли му искат, имотители му искат . и що за хора са?
74
5
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Добре, де! Някой сигурен ли е, че е разбрал добре какво са написали на дядката личните му Шехерезади? Ако това слово е пример за обединител на нацията - мерси! Не може да има толерантност към откровени простаци и бездуховна пекинска, банкянска и дариткова напаст! Не е в тон със съдържанието и най вече духа на Манифеста за независимостта на България!
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72. Ти на детето нищоли няма да му дадеш. Голи щи си отидеш от тоя свет. А има нещо друго което оставя. Роден е за Цар. Тази титла се не избира и не се отнема.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** ни довлече - гербТоя ни го довлякоха комунистите, за да не направи СДС втори мандат.