5G, микровълнови печки, радари - вродена ли е технофобията у хората?

5G е само най-новата изкупителна жертва
23 сеп 2020 22:15, Нели Христова
93
5G, микровълнови печки, радари - вродена ли е технофобията у хората?
Снимка: Pixabay

Въпреки обещанията, че петото поколение мобилен интернет ще ни доведе по-близо до автономните автомобили и виртуалната реалност, 5G продължава да буди страх у много хора. На 14 юли тази година Великобритания забрани 5G устройства, произведени от Huawei в Китай, да бъдат използвани на нейна територия от съображения за сигурност. През това време екоактивисти се борят против инсталирането на новата мрежа, тъй като ще се изискват огромни ресурси да се замени и без това бързата 4G мрежа.

Но освен това, много хора вярват, че 5G е опасен за здравето. Те твърдят, че 5G антените отслабват имунната система и спомагат за заразяването с COVID-19. Някои стигат и по-далеч, твърдейки, че самите антени са онези, които те заразяват с коронавируса и най-добрият начин да се борим с пандемията е като ги изгорим.

Този страх може и да ни се струва напълно смешен и необоснован през 2020 година, но феноменът е сред нас през последните 60 години. Електромагнитни вълни, високоволтови линии, микровълнови печки, радиостанции, радари, вятърни турбини и wifi модеми: всички те са "обвинявани" в причиняване на здравословни проблеми като левкемия, безплодие и аутизъм. Нито една от тези теории не е научно потвърдена, но комбинация от неправилно общуване, лошо разбиране на науката и чист мистицизъм ги поддържа живи.

На първо място е важно е да разберем какво представляват "вълните" и как работят. Човешкото око може да улови само малка част от енергията, пътуваща през Вселената под формата на електромагнитни вълни и други видове радиация. Този малък диапазон на възприятие, известен като видимия спектър, е в основата на това, което наричаме цветове.

Електромагнитното излъчване се класифицира според дължината на вълната. Това, което възприемаме като лилаво, се движи с дължина на вълната около 400 нанометра (nm). Радиацията под 400 nm е известна като "ултравиолетова" и е невидима за хората. Друг вид лъчение, "йонизиращо лъчение", също се движи с дължина на вълната под 400nm. Това излъчване превръща атомите, до които се докосва, в йони, като краде техните електрони и разрушава химическите връзки на молекулите. Накратко, тя е нестабилна и опасна за хората. Например радиоактивни материали като уран отделят йонизиращо лъчение - което в екстремни количества може да причини изгаряния и дори смърт.

Паниката около електромагнитното излъчване започва през 50-те години на миналия век, пишат от VICE. След Втората световна война епидемия от така наречената "болест на радиовълните" порази военните застави в Източна Европа. Хората твърдели, че радиостанциите и радарите причиняват симптоми като умора, главоболие, световъртеж и проблеми със съня. Днес състоянието е известно като електромагнитна свръхчувствителност, но не се признава като болест от медицинските власти, а хората, които твърдят, че са болни от нея, най-вече се самодиагностицират.

През 1979 г. електромагнитните вълни започват да се свързват със заболяването рак. Всичко започва с една научна статия, която отбелязва, че в Колорадо линии с високо напрежение са по-често срещани в близост до домовете на деца, които са развили рак, в сравнение с тези на здрави деца. Корелацията е изследвана в много последващи проучвания, но и до днес не са намерени доказателства в подкрепа на твърдението.

През 80-те години на миналия век, когато микровълновите печки станаха задължителна част от домакинствата, общественият страх от електромагнитно излъчване се появи отново, подхранван от медиите. Твърди се, че микровълните причиняват рак и унищожават хранителните вещества в храната. Въпреки че настоящите проучвания показват, че микровълновата печка в добро състояние не представлява риск за здравето на хората, фалшивите съобщения за забрана на микровълновите печки през 1976 г. се появява като доказателството отново и отново.

И все пак здравни организации като Френската агенция по храните, околната среда и здравето и безопасността на труда казват, казват, че има "възможна" връзка между електромагнитното излъчване и причиняването на рак, особено що се отнася до левкемията при децата. Но СЗО оляви, че доказателствата "слаби", а тяхната методология беше поставена под въпрос.

Що се отнася до дългосрочните ефекти от електромагнитното излъчване, през 2011 г.  Международната агенция за изследване на рака класифицира електромагнитното излъчване като "вероятно канцерогенно", но с огромна забележка. Те откриха "ограничени" доказателства, свързващи използването на мобилни телефони с два специфични типа рак - глиома и акустична неврома, и "неадекватни" доказателства за други видове. Тук трябва да се отбележи, че някои често срещани продукти като кисели краставички и кафе също се считат за канцерогенни от СЗО.

Научната основа, която да подклажда паниката, в най-добрия случай е нестабилна, но това не спира хората да се плашат от електромагнитни вълни. Но ако учените не знаят едно нещо със сигурност, то не-учените също няма да могат да го разберат. Технофобията или страхът от технология може би просто са дълбоко вкоренени в човешката психика.

Ян Хакинг е канадски философ, който изучава феномена "временни психични заболявания" или разстройства, които се появяват само в определен контекст и след това изчезват. Например, в Европа през 16-ти век, по времето, когато прозрачното стъкло е започнало да се превръща в обичайна гледка, хората били убедени, че собствените им тела са станали стъклени. Тази "стъклена заблуда" засегнала дори френския крал Шарл VI, който започнал да се облича със специално подсилено облекло, за да защити крехкото си тяло. Друга известна технофобска група бяха лудитите английски текстилни работници, които унищожиха тъкачните си машини през 19 век в знак на протест срещу доминацията на технологиите.

Днес невидимите вълни, които ни свързват помежду ни, се разглеждат като подобна заплаха. И с помощта на големите компании, които използват вълни за събиране на все повече и повече от личните ни данни, хората губят доверие и се насочват надолу по конспиративни заешки дупки. 5G е само най-новата изкупителна жертва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои телекоми ви платиха за тази статия? Или картела от трите ?
55
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно вярно: ел вълните причиняват болести. Корона не е грип, а по-скоро комплекс от симптоми на облъчване с микровълни. Испанския грип не е дошъл от Испания, а от Сащ точно когато светът и инсталирал радио-антени на всяка крачка. Затова е и било това масово заразяване по света, въпреки че е нямало самолетен транспорт, а само кораби и лодки между континентите. Някои организми свикват с вълните, други умират. Това се случва и сега. Още тогава са знаели че радиото е причинител,писано е за това
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5g е за индустрия 4.0 без работници в предприятие или завод!Автономно каране на автомобили няма да има скоро в Европа от правна и застрахователна гледна точка, а в България заради инфраструкурата с дупките!Добър ден и поздрави от Австрия (Österreich)
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електромагнитното излъчване се класифицира според дължината на вълната. Това, което възприемаме като лилаво, се движи с дължина на вълната около 400 нанометра (nm).Пълни нискочели академици от Балкана! Wave-Corpuscle dualism е още в началото на ХХ век развит и с Айнщайн кулминира в теорията на относителноста.движи с дължина на вълната няма такова нещо за вълните те или са стоящи или бягащи, но не движещи.Благодарение на квантовите физици в днес.БГ научих новостите във физиката.
52
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виваком вчера пуснаха 5G мрежата си във всички 27 областни града на България, та предполагам, че сега се налага да се обяснява колко е безопасно всичко.
51
11
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
По-голямо облъчване от 'чипирани' хора няма!Сложил маска,шлем и ръкавици на 30 градуса,иначе 5G мрежата щяла да го изпържи!Обаче не ви прави впечатление,че сте се зомбирали с тези смартфони,пресичате,шофирате,забили поглед надолу,колко псувни сте отнесли!
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да си купя нито едно 5 джи устройство.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5G има за цел да задоволи алчността на мобилните оператори за клиенти, да повиши качеството на шпиониране и да повлияе негативно на повечето живи същества. Кой има полза от това, вие преценете.
48
5
 
23
 
! Отговори
... преди 3 години
Само да вметна нещо. Знаете ли кой е първият, напълно покрит с 5G мрежа град? Ухан...Втория е Милано. Нали помните къде бяха огнищата в света? Чудите се как едното е в Китай, другото в Италия. Ми.... вижте по-горе.
47
2
 
26
 
! Отговори
... преди 3 години
Платена статия. Това облъчване е много вредно. Прочетете кога за последно е имало квантов скок, в полето на земята и ще си дадете сметка що има ковид. Жокер:Напишете в гугъл "Пояса на Ван Алън" и много неща ще ви станат ясни.Карантинирането на хората, беше нарочно. За да не виждате какво се слува. Парите които се раздаваха така лесно, милиарди... бяха за да се изгради много бързо 5G мрежата. Готова е почти, сега я пускат пробно. Напролет навсякъде. Честито
46
1
 
17
 
! Отговори
Друго "заболява преди 3 години
Отвращение от т.нар. "медии", които се опитват да правят хората на ***.
45
0
 
3
 
! Отговори
митя преди 3 години
дори не ми прави кеф да отварям очите на такива като тебе, щото те в повечето случаи не могат дори да асимилират най-обикновени базисни потвърдени доказани и архивирани вече доказателства..*** в ресърчгейт и ако изобщо в кутията ти има малко - потърси и тогава лай колко си искаш
44
5
 
4
 
! Отговори
митя преди 3 години
пич, аз да не мислиш, че съм го прочел някъде че ти пържи артерийте?има си артикули в researchgate.авторите са академици.дори да не е доктрина най-малкото е теза или дисертация.не са глупости а напритив-ето такива като тебе дето обиждат и се аргументират без покритие, те са глупаците.5г може да ти изпърже мека тъкан вътре в тялото.супер високочестотни микро вълни.
43
5
 
4
 
! Отговори
митя преди 3 години
да не говори за по-сериозни и директни бруталийки.като наптимерно 5г предавател може да оперира на супер високи честоти.които буквално могат да ти сварят артерийките до степен варени агнешки чревца.и едно по-сериозно ХЛОП на сърчицето, и после ПУК.и айййде...*** не ми се вярва.все пак това ще е много брутално.паники-маники.ще оставим земята мазало преди да си идем...
42
2
 
6
 
! Отговори
митя преди 3 години
5г-ваксинация-нанотехнология-катализатор(5г)-процес на обезплодяване-рязко съкращаване прираст на населениетотеории разни бро
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Да, дестките хиляди души, които е трябвало да създадът и разпространят тази мреца, всичките са били вербувани от илюминаитте и никой не е издал нищо ..."Всъщност данни има изнесени бол, ама откъде да знаеш, като си забил човка в пасквилите на *** Христова.
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпреки обещанията, че петото поколение мобилен интернет ще ни доведе по-близо до автономните автомобили и виртуалната реалност, 5G продължава да буди страх у много хора."На кой болен мозък са му притрябвали автономни автомобили и виртуална реалност??
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип всяко лъчение е вредно. Въпроса е в каква степен. Липсата на (безпристрастни) проучвания ни навежда на конспиративни теории.Ако с лъченията всичко беше наред, то щяхме да си правим ядрено-магнитен резонанс за добро утро.Като всичко е цветя и рози - отдавна да са го доказали десетки независими една от друга научни групи. Хеле със съпротивата срещу 5ге, която има в момента. Но проучвания липсват. Дори върху лаб плъхове.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойде масовата автоматизация, в страни катонашата, където няма да се вземат НИКАКВИ мерки за населението, тогава ще видите технофобия, когато 60% останат без грам препитание.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40По настоящем, даже и 10 санта стена му идва зор на това 5g. А и жената и децата, да надуват, колкото си искат. КЪщата се води фирмена и са добре дошли, да живеят с моите 480 лева изрръжка, които няма да им стигнат и за 1/5 от живота, който им предоставям сега.