"Балкански поток" навлиза във финалната фаза

Борисов направи оглед на изграждането на проекта
146
"Балкански поток" навлиза във финалната фаза
Снимка: МС

Работим за истинска 100% диверсификация, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес направи оглед на изграждането на "Балкански поток", заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител Аркад, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проектът навлиза във финална фаза и e съществена част от реализацията на газов хъб "Балкан", чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в региона и Европейския съюз като цяло. В днешния оглед с хеликоптер над компресорна станция "Расово" и след това на място, на станцията за очистване на газопровода и кранов възел "Лозен", участваха също енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.

"Това е много впечатляващ проект. Изразявам благодарност от името на принца на Саудитска Арабия към премиера на България", заяви от своя страна заместник-министърът по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. Той беше категоричен, че страната му ще продължи да подкрепя компанията, реализираща проекта, така че той да бъде завършен в срок и качествено.

"Това е важна стъпка за сътрудничеството между Саудитска Арабия и България", добави зам.-министър Алсаадун.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че работата по изграждането на "Балкански поток" продължи с пълна сила дори по време на пандемията от COVID-19 и темповете се запазиха, въпреки сложността на терена. Наред с това министър-председателят отбеляза, че са предприети мерки за съхраняване на археологията, открита по трасето, а на селскостопанските производители е дадена възможност да приберат реколтата си.

Премиерът Борисов посочи, че проектът за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбската граница е приоритетен за българското правителство. Реализацията му ще повиши сигурността на доставки на природен газ от различни източници, ще засили конкуренцията и прозрачността на пазара на природен газ, което е от полза и за потребителите. "Ще можем да доставяме газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме от Азия до Европа", добави Борисов.

Министър-председателят напомни също така, че миналия месец "Булгартрансгаз" ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Активно се работи и по изграждането на интерконектора с Гърция.

За реализацията на проекта "Балкански поток" работят повече от 2500 работници от 16 страни при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В изпълнението на обекта са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. Към момента по трасето са разнесени над 474 км тръби, от които 473,47 км са заварени. Изкопаната траншея за полагане на газопровода е с дължина 470 км, а положеният газопровод в нея е над 452 км. В повече от 423 км е извършено обратно засипване след полагането на газопровода. В момента се провеждат хидравлични изпитания на газопровода като вече са изпитани 266 км от него.

"Консорциум Аркад", който е изпълнител на проекта, е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор е в размер до 1 102 203 220,11 евро без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДааааааа,беееееееее,специално за да си купи още жилища и натрупа пари Цветанов,цяла България трябва да стои без евтина и качествена газ,да няма производство и работни места,да студуват хората,да си изхвърлят готварските и отоплителини печките на газ и колите да няма с какво да си напълнят бутилките,а и учрежденията да стоят на студено или скъпо парно,СПЕЦИАЛНО за кефа на Цветанов,трябва да работим срещу България и ЕС!Ти за *** ли ни взимаш?
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Девиза на Баце: Обедени усвояваме повече не срещна одобрението на честните българи.
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ЕНП не бъде забранена,в България благоденствие НЯМА да има,те са не само антибългарски,но и антиевропейски партии,които работят за смачкаването на интересите на европейските държави и държавата ни и превръщането и на страна на племена със знамена,без развитие и създаване на работни места,без собствена енергетика, ако и турски поток не довършат и провалят, ЕНП да се маха,стига са работили срещу интересите ни!
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожелавам успех на Цветанов. Крайно време беше за АНТИРУСКА партия.
110
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИТЕ СА СЪС САЩ, ТУРЦИТЕ С РУСИЯ.
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО СТРОИ ЗА ТУРЦИ, СЪРБИ И РУСНАЦИ, НЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ.
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти мазни, Лъжливия Вожд няма да успее. Боко и Радев са едно и също.
107
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РАДЕВ С ЮМРУК ПО МУТРИТЕ НА МУТРИТЕ, ФИГУРАНТА СЛУГУВА НА МУТРИТЕ ОТ ВОСТОКА.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕНП - най-антиевропейсата партия,която съсипва и ограбва,а не създава!Турски поток е европейски и той трябва да бъде завършен,защото няма да имаме грам газ за производство и отопление! ЮП също трябва да се реализира!
105
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Има разлика !Бойко строи но за руснаците и турците, не за българите.
104
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОСКОВСКИ ТУРК!
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПроекта е РУСКИ в ИЗГОДА на Турция и Сърбия! Това е руско-турски проект ваш защото сте слуги на Ердоган и Путин.
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за 99Проекта не е руски,а ЕВРОПЕЙСКИ,в ИЗГОДА на Европа и България,а и дори да беше руски,тебе какво те засяга,това си наш европейски проект,газа ни е под носа отсреща и при това е по-качествен,защо работите срещу европейските интереси,предатели?
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХахах помним как Русия се опитваше да лъже Сауди Арабия, Боко е в руските схеми.
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУСКИ СЛУГА! РОБ НА МОСКОВСКАТА ПОЛИТИКА!
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турски поток е балкански, а Бойко не е балкански а турски
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турския паток с турски поток.
97
4
 
1
 
! Отговори
за 99 преди 3 години
До АнонименЛЪЖЕЦ! САУДИ АРАБИЯ НЯМА УЧАСТИЕ В ТОЗИ РУСКИ ПРОЕКТ.
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакто чуваш,Саудитска Арабия е спонсора на проекта ТП,кактви турци те гонят и тебе,освен,че ако беше ЮП,нямаше да плащаме такса на Турция?Искаш Бойко да се кара със съседите и Турция ли? Така по-добре ли ще се чувстваш,ако си правим на инат,само за твое удоволствие? Щото някои идват и си отиват,но съседите остават.
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоганьовец