МКС избегна удар с отломки от стара японска ракета

Ситуацията с космическите отломки се влошава
23 сеп 2020 09:26, Нели Христова
22
МКС избегна удар с отломки от стара японска ракета
Снимка: БГНЕС

Екипажът на Международната космическа станция (МКС) бе принуден да направи маневри, за да избегне сблъсък с космически отломки от стара японска ракета, предаде Франс прес, като се позова на НАСА.

От съображения за сигурност хората на борда - двама руснаци и един американец, се събрали в руския отсек на МКС, за да може да се евакуират с капсулата "Союз" при възникване на извънредно ситуация, съобщи космическата агенция на САЩ.

В предишно комюнике НАСА каза, че тримата членове на екипажа са били влезли в руската капсула, отбелязва АФП.

Отломките преминали на 1,39 километра от МКС. Орбитата на станцията обаче била повишена за две минути и половина като предпазна мярка - операция под съвместния контрол на американския и руския команден център.

МКС се намирала на 421 километра над океаните, а при маневрите се издигнала до 435 километра. Тя се движи с 27 500 километра в час - скорост, при която дори малък обект може да повреди сериозно или дори да унищожи слънчев панел или друг елемент от станцията.

Според астронома Джонатан Макдауъл отломките са били от стара японска ракета. Изстреляна през 2018 г., тя се разпаднала на 77 парчета през февруари миналата година.

Редовно се налага МКС да прави маневри, за да избегне космически отломки. НАСА е преброила 25 такива случая между 1999 и 2018 г., отбелязва АФП.

Ситуацията с космическите отломки се влошава, обобщи администраторът на американската космическа агенция Джим Брайдънстайн. Той написа в Twitter, че се налага МКС да прави маневри за трети път тази година.

Шефът на НАСА иска от Конгреса на САЩ да отпусне 15 милиона долара, за да може цивилна служба да поеме от специализирано военно подразделение наблюдаването на космоса и отправянето на предупреждения за риск от сблъсък.

Около Земята има все повече космически отломки, след шест десетилетия на изстрелвания на ракети и сателити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Имам божествено предложение-да се съберат всички отломки, гравитиращи около земята и да се изпратят с мощен лазерен лъч в най-близката черна дупка на космоса. Може да ви се струва доста фантастично, но без научна фантастика няма напредък в науката като цяло.
14
2
 
2
 
! Отговори
Феликс преди 3 години
Най лесно може да се почисти околоземното пространство с един як лазерен спътник, зареждан от слънчеви батерий.Поне от дребните частички , а те са всъщност най сериозният проблем.
13
8
 
11
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Пратете в космоса Тиквонавти от герб, те и техния електорат, обичат да събират ***, не само на Европа а и от космоса.
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А представяте ли си какъви проблеми ще създават хилядате сателите *** Мъск? Трябва да се забрани на частни фирми да изстрелват сателити в орбита"О така ли? Занчи космоса е само на държави, така ли? Аман от дрони като тебе. И не, няма да е проблем, защото тези сателити са от ново поколениие, могат да се навигират и са планирани, след години да изгорят в атмосферата. Стига ли ти? Или само плюеш срещу мъск и подобни нему хора?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Космоса е прекалено голямо нещо ... Спокойно.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Защо мислиш, че Мъск е конкуренция на "руснаците". Ракетите имат за цел, да се изпползват многократно, кеото прави изтрелванията по-евтени с фактор от 10 и повече. Не разбирам, защо всичко е до конкурениця, а не до кооперация ... тоя свят верно, май за нищо не става.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елон муск още много ляб трябва да яде докато стане сериозен конкурент на руснаците. За тези които не знаят МКС маневрира с помощта на товарните кораби Прогрес, които освен провизии носят окромно количество гориво и стоят закачени за станцията за да се изполват двигателите им и така до пристигане на следващият прогрес. Иначе руснацит са лоши и трябва да се санкционират защото американците така искат. Несправедливо нещо е живота.
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че са американците да следят целия космически ***, че ако останеше с това да се справят руските некадърници досега МКС щеше да е надупчена като швейцарско сирене.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, даже и космоса ocpaxмe!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7 Че защо да създадат ? Те не са отломки, а насочването им за изгаряне в атмосферата при наличие на проблем е лесно поради малкият им размер. Да забраним на частни фирми да оперират в космоса, само ще помогне на мудните, скъпи и неефективни държавни агенции. Това няма да бъде в полза на мнозинството хора.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експериментална японска мисия за изчистването на "космическия ***" от земната орбита завърши с неуспех. Това съобщиха японските власти, което постави в неловко положение Токио, отбелязва "Франс прес".Учени от Японската агенция за изследване на космоса (JAXA) са се опитвали да тестват електродинамично "въже", създадено с помощта на компания за рибарски мрежи, за забавяне на *** в орбита и да го изтикат в по-ниска орбитаСмятаме, че въжето не се освободи", изтъкна водещият изследовател
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японците щяха да хвърлят мрежи да събират ***, ама май нещо не се получи.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако отломките са от джилезу, имаме готово и изпитано решение. Да товарим каручките и стартираме обратното броене.
2
18
 
15
 
! Отговори
КосмУнафт преди 3 години
...Сбрали се в РУСКАТА част на МКС щото им е било скучно, пийнал си бояршник американеца с руснаците, решили да си поиграят с пулта за управление, "да видят как върти гуми" тая таратайка в открития космос ..... и после - Хюстън, Имаме проблем. Мобилизирайте ПР агентите да измислят нещо за пред света щот всички видяха как кривуличи МКС по звездното небе снощи.
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в космоса направихме сметище.