Добрата новина: По-малко тежки катастрофи, по-малко жертви

Една от причините - мерките срещу коронавируса
Обновена: 24 сеп 2020 17:26 | 24 сеп 2020 17:15, Камелия Цветанова
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тежките катастрофи у нас са намалели. Намалял е и броят на тежко ранените и загиналите при пътно транспортни произшествия. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването пред Вътрешната комисия в НС, цитиран от bTV.
Още по темата

„Даваме си сметка, че това се дължи и на временното ограничаване на придвижването на гражданите по време на карантинните мероприятия, които се наложиха през месеците март и април“, каза той.МВР заедно с Министерството на транспорта и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата са внесли предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които ще доведат до по-бързо санкциониране на нарушителите на пътя, по-сериозно санкциониране на нарушителите, които стават рецидивисти, както и по-бързото събиране на глобите.

От началото на тази година са установени 300 000 нарушения повече в сравнение със същия период на миналата година.

„Към вчерашната дата сме събрали с около 25 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. Събраната сума от глоби от всякакви нарушения вече стига 85 млн. лв.“, каза още Христо Терзийски.

МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

„В момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупост, назначени статистики, дори да е така е с много малко, но със сигурност сме пак първи в Европа.
8
0
 
0
 
! Отговори
КАТеричоците преди 1 месец
Тежките катастрофи са олекнали, а леките отдавна сме им изтървали края и не ги регистрираме изобщо, защото ни мързи и да гледаме.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересното е, че преди 1989, когато стандартът ни беше доста по-висок, имаше повече движещи се коли по пътищата, въпреки че личните коли на хората бяха горе-долу същия брой. Сега има повече фирмени коли от онова време, но личните коли изминават средно три пъти по-малко километри на година от онова време. Тогава обаче, спазвахме правилата и катастрофите бяха малко. Сега контрол няма и катастрофите са повече.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Катастрофите ще намалеят много, ако премахнем КАТ като структура особено вредна за безопасността на движението.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3

Къф стандарт имаш ?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май дрънкат безмислици... Къде е намалял трафика ? Просто тая година няма особени катастрофи с много жертви. Но никога не е късно.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да има много катастрофи, като умра комунизма стандарта се вдигна супер много и всички имат коли сега. През комунизма бяхме много повече хора и тук там някоя Лада и Москвичи.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го дадат в %-ти колко е спаднал трафика и от там %-та на кактастрофите. Да не се окаже обаче, че съотношението е същото и за това се говорят общи приказки за отчитане на дейност.
1
0
 
11
 
! Отговори
умно село преди 1 месец
Добрата новина била, че имало пандемия, която намалила катастрофите. Ти да видиш.