Радев: Управляващите гонят служебна победа на предстоящите избори!

Президентът наложи вето на част от новините текстове в Изборния кодекс
Обновена: 28 сеп 2020 17:21 | 28 сеп 2020 17:20, Камелия Цветанова
276
Радев: Управляващите гонят служебна победа на предстоящите избори!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев обвини управляващите, че с промяната на Изборния кодекс целят да спечелят служебна победа на предстоящите избори, нанасяйки пореден удар върху правната конструкцията на страната .

Той наложи вето на част от промените.

Още по темата
Според него се създават предпоставки за честността на изборите и възможност за тяхното оспорване.

„Промените на токова важни правила броени месеци преди изборите без реален дебат по същество и без оценка за въздействието са пример за непредсказуемост на управлението и отблъскват  гражданите“, коментира президентът.
 
Радев смята, че трите месеца на протести с искане за оставка на кабинета са свидетелство за дълбока криза на демокрацията.

„Сондажите регистрират срив на доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължим напред. Отказът на властта да чуе гражданите удължава агонията“, каза Радев.
 
Той напомни, че през миналата година парламентът постанови изискване за изцяло машинно гласуване, с последните промени в Изборния кодекс депутатите го подмениха с възможността да се гласува и с хартиена бюлетина.

„Тези решения могат да се обяснят само с желанието да се отвори достатъчно възможност за хаос и изборни манипулации в ползва на управляващите“, скочи държавният глава.

 Освен това прехвърлянето на ЦИК на решението да определя дали да се наемат или купят машините на практика означава бягство от отговорност на парламента при положение, че в Конституцията ясно са указани разпоредбите за задълженията на парламента.

„В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи избора за компютърна обработка на данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“, подчерта Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да обсъждат тези въпроси по медиите, защо не ги обсъдят в парламента, защо всичко се свежда до политически игрички и от двете страни.
185
1
 
21
 
! Отговори
ноятс преди 3 години
Откак от Позитано&Решетников спряха ФБа на Деса и той се движи кат ерген, а тя е домакиня, съвсем изтеряса горкия!
184
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев смята, че трите месеца на протести са свидетелство за дълбока криза в БСП.
183
1
 
25
 
! Отговори
77 преди 3 години
До Зъл и бесен ком. 168Приятел, много си умен щом вярваш в тези шкафчета, шапка ти свалям !!!
182
1
 
13
 
! Отговори
до 172 преди 3 години
Калоян Методиев не напуска просто ей така Радев.Те са имали явно различия във вижданията си.Методиев ми се вижда ерудиран човек.Слушах го одеве при Ризова каза:"Имахме сериозни разминавания с президента, аз уважавам конституцията и партийната система,не приемам командния стил, явно съм засегнал егото му, за мен политиката е диалог,трябва да се градят мостове".Напуснал не-изгонен е бил от Радев защото е посетил Боровец с Нинова на софра.Питал го: Бил ли си на Боровец?Не може да продължаваме така.
181
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сондажите регистрират срив на доверие в президентството.
180
1
 
25
 
! Отговори
1 преди 3 години
Бънди ми ти как спечели изборите.
179
1
 
21
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
ГЕРБ печелят като цяло провелите се избори в малки общини! Никой (червен сайт/журналист) не говори за това. Сякаш такова нещо няма и е сън, та да се размине?!? Мислете какво ще стане март и какви оправдания ще има от левицата и от психо "десницата"!
178
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иванка Иванова какво прави, г-н Радев? Добре ли е?Чух, че си шие мъжки костюми и се надява да е ваш съветник с името Иван Иванов.Ей..тази дж.ендър-култура!Защо ги вземате тези съветници-като един няма стока от тях?Иванка ли е Иван ли е?Та тя от 2004 е при Сорос-вие я вземате за съветнник!Тя ли Ви дава акълите, където ръсите или онези па.пагали на ДС като Ал.Маринов-агент Майстора,Димитър Икономов-агент Георгиев,Иван Димитров-псевдоним Ясен,Илиян Алипиев-разузнавач-ДС-управление III и т.н.
177
13
 
2
 
! Отговори
До поета с № 149 преди 3 години
До Радев-жаалък"Срещу тринадесет хилядарки нето"Поете вдъхновен, защо изтърва мотива си? Значи хилядарките те тормозят? А друг президент колко щеше да получава? Да си чул Плевника да е дал нещо на старчески дом в западналия Северозапад? Нали побесняхте, когато Радев каза "Кръ-ъ-ъгом!". По-важното бе военната заповед, отколкото подарените от него на старците пари! Помня, всичко помня!
176
2
 
24
 
! Отговори
555 преди 3 години
Който гроб копае другиму , сам пада в него - велика мисъл , само , че не е за елементарни мозъци , които си мислят , че като подливаш вода на другите , живота ти ще тръгне по вода . Смирението е една от основните християнски ценности .
175
27
 
4
 
! Отговори
Премъдър е Радев преди 3 години
Премъдър е Радев слушайте внимателно за да сте напътени към добруването и вечните благини несретници каквото е рекъл Радев премъдър е той..
174
1
 
7
 
! Отговори
gosho преди 3 години
До Анонименizpushiliya e tozi smeshnik s malkite zlobni ochichki na snimkata
173
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като го гледам май иска да ми приказва нещоА ве нямаш какво да кажеш ама искаш да се обадиш
172
17
 
3
 
! Отговори
Какво правиха? преди 3 години
Какво правиха ЦИК цели три години, за какво получаваха заплати? Машините отдавна трябваше да бъдат доставени или поне да е ясно кой ще ги достави и от кой вид. ГЕРБ и патериците им правят всичко възможно да провалят машинното гласуване, за да кажат след това: "Вижте какви проблеми създават машините, хайде да минем пак на хартиени бюлетини".Само когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка, тогава ще се отлепим от дъното.
171
4
 
26
 
! Отговори
Най щастливия ден.. преди 3 години
Когато свърши мандата на Радев ще има спонтанни празненства в цялата държава! Трябва да се гласува и някакъв закон да върне всички пари от заплати които е взел защото това не е президент и следователно не трябва да взима пари като такъв...
170
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти господин резидент какво гониш? Я си признай.
169
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калоян Методиев напуска,бяга от Радевтой коментира""Давам му свободата да разкрие потенциала си другаде"БОЖЕ колко е щедър дава му свободав кой век живее Радев
168
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите изпушиха, кеф !!
167
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко което отчита тази партия е фалшивокакто конгрес на БКП лъжи и измислицинакрая Горбачов ги разгонинашите от БСП се събират отновои хоп фалшив избор - Нинованяма да ви бъде