Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО

С инвестициите в модерно военно оборудване страната става още по-сигурна
281
Новите F-16 модернизират армията ни, гарантират съвместимост в НАТО
Снимка: МС

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А купуването на дюнери е съвместимост с германия!
219
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/244изводът е, че и руснаците трябва да се намесят... но путин е предател на руските интереси.
218
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците си признаха - турска ханъма с Ф-16 е свалила тяхното Су-25. Ей тея Ф-16ки ...
217
1
 
8
 
! Отговори
Ebu Hanefi преди 3 години
То не е само да ги купиш, ами и да имаш топки да ги ползваш. Не вярвам тези ф-ки да получат заповед да свалят чужд самолет. Могат да стрелят по картонени мишени. Иначе турска ф-ка току-що свали арменски СУ. Но, както казах трябват топки да се даде заповед. Разберете и ф-35 да купите без топки ще раждясват някъде по хамбарите.
216
2
 
5
 
! Отговори
Proletarij преди 3 години
Какво стана, пролети , повдигна ли ви се отвътре като се сетихте, че си плащаме самолетите с това дето руснаците крадяха от нас? Нямаааааа, няма вечееееее кражба за рубашките.Прочетохте ли, че може да си купим още 8 самолета в близко бъдеще? Точно така, И ТЯХ ще ги платим от същото място - с парите, които руснаците си бяха запланували да ни откраднат!
215
0
 
3
 
! Отговори
Винету преди 3 години
до Анонимен------Винету ти тичай да правиш изкуствено дишане на сСсР то.....----------Не-ъ, ни ща!Не понасям Болшевиките!А, вие г-не престанете да съ кланяте "наляво" или "надясно" и свалете идеологическите очила!Погледнете на заобикалящата ни реалност безпристрастно!ПС---------Лично аз бих предпочел да бяхме купили F-18 E/F Super Hornet, при туй на почти същата цена...
214
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
238...винету ти тичай да правиш изкуствено дишане на сСсР то.....
213
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвид нападението на башибозука в Армения това закупуване на нови ф16 е напълно оправдано. И в момента турчилята терориризат съседните държави с ф16, ама не смеят да почнат война с Гърция която има доста самолети, защото ще хвърчат *** из цяла Анадола.
212
4
 
4
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Бе, то хубаво, стига дотогава Щатите дъ не съ разпаднат след изборите през ноември тази година, че то там като нищо може да избухне Втора Гражданска Война според мнението на Стив Бенън!
211
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
229, тъ па ко, поръчай още 100, що се стесняваш в поръчките?Поръчай ги и да закриваме България, че тя диша на умряло вече от безакълни съветници.
210
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До 1 Рубла = 1 Стотинка - няма спор за качествата на F 16. Но това което си написал е глупост, прощавай. Су 25 е щурмови самолет летящ с до звукова скорост за борба с наземни цели. Това не е голяма победа. Нещо като стрелба по неподвижна цел. Не се предвижда щурмовата авиация да влиза в конфронтация със самолети за извоюване на въздушно превъзходство. Несъпоставими са.
209
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петров, спри за малко да правиш инсинуации и изтичай от Сороското НПО те викат за хонорарчето, че ще затварят за днес.После може да се върнеш да ни будалкаш още.Само да те светна, че при Ф16 всичко идва интегрирано още от 1970 г, нали?По твоята логика вместо компютъра, от който досаждаш тука, дай едно 4 млрд, да ти доставя една напълно интегрирана пишеща машина, ама след 10 г, иншалах.
208
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бах това модернизиране с 6 самолета ( другите са 2 учебно тренировъчни с двойна кабина така че не ги бройте).Наптаво с 6 самолета дето още ги нямаме ще превземем света. Бойко пак плещи празни приказки за пред бабите на село.
207
4
 
10
 
! Отговори
А. Петров преди 3 години
Добре, че не набутахме да потрошим милиарди за скопеца Грипен както оперативните ръководители на Румен ЧеГевара Радев от ГРУ ни натискаха. Грипен е един скопец - двигателя му американски, въоръжението и авиониката сбиртак от американски и европейски компании. Докато при Ф16 всичко идва интегрирано още от завода производител. В цената е включена подръжката и части за десет години напред.
206
3
 
3
 
! Отговори
sram za vas преди 3 години
Modeernizirat s f16pone da maxnat taq duma golqma moda e f16 1960
205
11
 
6
 
! Отговори
Цеко преди 3 години
С тези 3-4 милиарда можеше да се вдигнат най-ниските пенсии с поне 150 лв.За Борисов обаче не е важно да си българин-патриот и да помогнеш на най-бедната прослойка.По важно му е да си създаде фалшив пиар и да се мазни като *** пред хамериканците.
204
10
 
7
 
! Отговори
1 Рубла = 1 Стотинка преди 3 години
Ф-16 е доказан боец. Току що световните агенции съобщиха за свален от турски Ф-16 щурмови самолет Су-25 в Нагорни Карабах. Бойко, поръчвай още осем Ф-16ки за да си направим пълноценна ескадрила. Стига си хвърлял милиарди за поддръжката на съвецкитеБоклуци МиГ-29.
203
8
 
15
 
! Отговори
V преди 3 години
Съвместимост с нато се прави чрез една компютърна програма .Свой-чужд .А не се сменят самолети за 4 милиарда. Как може толкова неграмотни хора да управлява България и армията ни ???Аз това го знам от обща култура .
202
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви F16 бе кръглия суджук от Банкя ги плати с нашите пари но още не е построен завода който ще ги направи , браво на тиквата , след 3-40 години могат да дойдат като старо желязо за скраб
201
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zabelejete i novi pisti za 300 miliona tiq f 16 im trqbvat 10 km pista da litnat ujas