Радев зове за инвестиции и развитие на научния капацитет

Проблемите били много, ресурсите ограничени
80
Радев зове за инвестиции и развитие на научния капацитет
Снимка: Прессекретариат на президента

Кризата с Covid-19 показа, че се нуждаем от постоянно развитие и поддържане на научен капацитет и учени на високо ниво, на които можем да се доверим. Знанията трябва да се надграждат всеки ден, което изисква държавен ангажимент и сериозна инвестиция. Това заяви президентът Румен Радев на среща с директорите и научните екипи на четири института на БАН, значима част от чиято научна дейност е насочена към биомедицински изследвания, подобряване на здравето на населението и превенция - Институтът по молекулярна биология, Институтът по микробиология, Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство, Институтът по експериментална морфология и антропология с музей, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Държавният глава посочи, че четирите института са пример за обединени усилия на научна инфраструктура, лаборатории и човешки потенциал, чиято синергия дава резултат.

„Чувствам се горд като българин не само от вашите научни постижения, а най-вече от начина, по който се отнасяте към благородната си мисия и  развивате българска наука на световно ниво с ангажимент към бъдещето на България“, заяви държавният глава.

Президентът благодари на учените за научния и практико-приложния им принос и усилията, които полагат още от началото на пандемията с коронавируса. „Вие дадохте увереност и на  нашите медици, че пандемията може да бъде регистрирана, контролирана и овладяна. Кризата показа, че не трябва да се отнасяме с лека ръка към нашите учени и към научната дейност в България“, посочи Румен Радев.
 
Президентът изтъкна приноса на институтите за намирането на механизмите, които отключват острите вирусни инфекции и онкологични заболявания.

„В ЕС годишно 1 млн. души губят живота си заради онкологични заболявания, което остава огромен проблем. Вашият принос е безценен не само за разработката на ваксини, на ефективни медикаменти, но и за профилактиката и превенцията на тези заболявания и извънболничното лечение, където България изостава“, отбеляза Румен Радев.
 
Президентът приветства  ангажимента на учените за решаването на екологичните предизвикателства, както и международния им обмен със световноизвестни институти.

„Проблемите пред бъдещето са много, а ресурсите – ограничени, и можем да ги решаваме само с обединяване на научния потенциал“, заяви държавният глава.

Румен Радев изтъкна необходимостта от дебат за посоката на развитие на българската наука, какъв да бъде темпът на нейното развитие в области, които са жизненоважни за нашето общество.
 
Президентът пожела на учените да продължават неотклонно с висок дух и енергия да работят за бъдещето на България.  Румен Радев посети днес лаборатории на Института по молекулярна биология, където се запозна с най-модерната микроскопска лаборатория, включена в европейската мрежа Euro Bioimaging, която е единствена на Балканския полуостров. Държавният глава се запозна и с изследователската дейност на лабораториите по имунология и за изследване на рака, които са на Института по микробиология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Отдавна казах, че този е за психиатрията. Нали тук беше блато ве, ***, какви инвестиции чакаш?
18
6
 
3
 
! Отговори
Смях! преди 3 години
Представям си как джендърите навирили дирници в къс куршумен старт, само чакат някоя ключова дума, за да хукнат! В случая думата е РАДЕВ. Ако не говори е фигурант.Ако говори.... чети по-долу!Джендърчета жалки, на този човек до чатала му не можете да стигнете!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Да много изтекли мозъци червени има на Запад дори и те не искат да се върнат в блатото на недъгавите комунисти дето останаха да се подпират по бюрата си в БАН и да чакат пенсия.
16
3
 
14
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
Празни приказки и откровени глупости е наговарил пак тоя патокк.
15
3
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Ние пък изобщо е се чувстваме горди, че това недоразумение ни е президент.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Хкрементче, знаеш ли колко "недъгави комунисти" ги канят да четат лекции в просветения Запад? Да работят в техните лаборатории? И публикуват в най-престижни световни списания? Я си таковай п. майчина!
13
3
 
10
 
! Отговори
решетников преди 3 години
Този взе нещо много да обикаля. Да не би да си мисли, че вече е взел и изпълнителната власт?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ххаха тоя взе да бута масло тотално абе един малки балкански народ летеше във космоса във 20-ти век върховно постижение за държава от такъв мащабл Кой ще ти инвестира там където сте продали космически изследвания и прозводство на компютри за демокрация. Все едно някой да инвестира в Либия сега щото краварите и там демократизираха.
11
3
 
6
 
! Отговори
Радион преди 3 години
Зове...баси жалкатакреатура
10
2
 
7
 
! Отговори
Посещенията на РР преди 3 години
са част от предизборната кампания.Иска да покаже ангажираност с делото научените,подкрепа.Какво постига освен рекламата си?Отнема време на ученитеда посрещат височайшата му особа.Заблуждава ги,че евентуална държавнаподкрепа зависи от него.Представя се едва ли не като меценат космополит,загрижен за хората,климата и какво ли не.Нашият адекват на болната Грета.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, да ти напомня, че метереолозите напуснаха БАН. Изпищяха от"феодалните старчета". Както и онзи, дето още не е разбрал, че социализма фалира. Проф.Иван Ангелов, де. Водороден потенциал! Правят всички българи милионери. При Жан Виденов, ако не се сещате. Колко пари се потрошиха за Блу джийн? И какъв е ефекта.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И що да инвестираме, учените да теглят кредити и да си финансират собствените начинания, ако тези учени не вярват във своите способности как ние да им вярваме. Ако са учени, а не пишман недъгави комунисти би трябвало да са наясно как работи кредитния капитализъм на серерно атлантическите. евроатлантисти, нашите партньори и ментори, които тези същите експерти и учени все ни съветват да следваме.
7
3
 
15
 
! Отговори
Свободна тв преди 3 години
Е нали нямаше? Била в нечий мозък? (Трети Март Шипка)Сега пък имало е немога да го разбера този човек??? Това в медицината му викат болестно състояние!!!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТО КРАСИВ,НАПЕТ И АКАДЕМИЧИН ФИГУРАНТ!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво г-н Президент ще дарим пари на БАН да разработят висококачествени ваксини и тъй ще се спасим от тоз вирус. Мутафчийски да напрaви сметка за набиране на средства и ще дарим парите на Мутафчийски и ще се ваксинираме. Капачки да събираме ли също ?
4
2
 
12
 
! Отговори
така е преди 3 години
Президентът е с голям научен капацитет. Продължава неотклонно с висок вух и енергия. Вся власть Советам!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа папагал работата му е или да плюее или да зове. То и аз зова заплатата да стане 40 000 евро, но няма да дам идея как точно да стане.
2
1
 
10
 
! Отговори
Зов за завръщане преди 3 години
Чака се Дъглас Куейд ( преди Арнолд,сега Радев) да изпълни мисията "Go to Mars" (Отивай на Марс).Бг превода може да се чете и "Отивай на май.ната си"
1
2
 
15
 
! Отговори
ураааа преди 3 години
Предлагам да направим Деса Радева генерален-директор на БАН. Също и ПР естествено.