Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен

За Ахладова ясно са очертани постигнатите резултати
87
Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен
Снимка: МП

Докладът на ЕК е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК, смята  правосъдният министър Десислава Ахладова.

В доклада по новия механизъм за върховенството на закона е посочено, че има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите.

Още по темата

Според Ахладова ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, коментира тя, цитирана от БНТ.

Според нея доклада изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

„ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията“, каза министърът на правосъдието.

В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Ахладова заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Абе другарко ли госпожо ли все е тая как ще те нарека! Бе вие у ред ли сте? Ние получаваме информацията от парламента в Европа от Брюксел и четем в ПРАВ ТЕКСТ Истината която ЕС и Парламент вижда и дава като реална оценка на събитията в България!! А вие ни говорите за " положителна оценка"? ОСТАВКА БЕ ЛИЦЕМЕРИ!!!! ОСТАВКА! ВЕДНАГА!!!
55
12
 
5
 
! Отговори
Политико преди 3 години
В статията на " Политико" , критиките са най вече към Унгария и Полша за върховенството на закона, а за корупция и свобода на словото са упоменати Хърватия, Словения, България, Унгария и Испания. В доклада всъщност няма нищо ново, няма конкретни обвинения на правителството ни, а общо критики критика , която засяга и други държави членки на ЕС. Но това няма да спре критиците , и безполезните търтеи на протестите да тълкуват този доклад, както на тях им е угодно.
54
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто с тоя доклад ЕК подпечата още един мандат на Бойко и каза че не иска типове като Радев и Корнелия да водят България!
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54Да. Навсякъде го оценяват. Затова споменават, че се протестира срещу корупцията. 😁
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 48Къде съм чел? Доклада в оригинал на английски от сайта на ЕК. Защо? 26 страници е. Бързо се чете.Да, там говорят и за Апартаментгейт и т.н. ГЕРБ и медиите им( както е описано в доклада за зависимостите на медии у нас) е ясно какво ще споменат. Но то и срещата на ЛИБЕ беше организирана от Гешев, но някак си и конспирация на зелени и леви за прокарване на Истанбулската Конвенция, щото у нас корупция няма...
51
19
 
6
 
! Отговори
vodkapernik91 преди 3 години
В цяла Европа оценяват правителството на Борисов, но тук специалистите по протестите искат оставка. Безделници и безработни кърлежи. Браво на Г-н Борисов . Дано все още преобладават здраво мислещите и на избори пак да изберем ГЕРБ
50
6
 
3
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Не обичам да давам ухо на слухове,но се говори,че Десито Радева е в САЩ.Можеи да е вярно-да се огледа,децата растат,трябва да учат,дъщерята била влезла вНАТФИЗ(надали в Холивуд знаят кой е Радев),но останалите?Кака Корни,какаЙотова,другите от висшия ешелон на БСП показаха как трябва да се учи:"прокуждат"(думата е на Радев)децата на запад.А като се върнат...А нас искат да управляват по маниера на партийния секретар-не ме гледай какво правя,а меслушай какво ти казвам.
49
12
 
8
 
! Отговори
Лидия преди 3 години
Сега гледах Радев, беше много ядосан от положителния доклад, каза две думи и избяга от журналистите!Какви хора, желаят лошото на България, щяха да се радват ако всичко беше лошо, не ги е срам! И тези от триото, тези антибългарски и те чакаха унищожителен доклад, безсрамници!
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се обяви конкурс коя от калинките на ГЕПИ е най- про-ста...Аз залагам на поне 20 броя...
47
8
 
6
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Въпреки огромните усилия които положиха някои Бабикяновци да очернят България пред ЕК, доклада е в рамките на нормалното с общи приказки и напътствия.Направих си труда да погледна и докладите към другите страни от нашата черга (Хърватия, Чехия , Словакия, Словения и др.) и мога да кажа че и напътсвията към тях са почти същитеИма и държави като Унгария, Румъния и Испания, за които препоръките са доста по-солени от тези в нашия доклад.Естествено бТВ пак прочете доклада като дявола евангелието
46
4
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Къде пише такива работи бре, ти да не си чел манифеста на Радев! В доклада България се споменава два пъти и то в общи оценки!Никъде не пише за вас платените проституиращи и платеното трио!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък много харесвам Дариткова, много ме привлича, яка е!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много положителен. От положителен по-положителен. Абе, изцяло положителен. В края на краищата управляващите са учили математика /!?!/ където минус, плюс минус дава плюс.
43
3
 
7
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Четейки доклада, все едно описват Беларус. Много е зле положението хора, прочетете го. Това е само върха на айсберга!
42
5
 
7
 
! Отговори
Маволов преди 3 години
Това, последното ***, дето го тропосаха за министър на правосъдието от ГЕРБ, що така се усмихва като че ли са му го показали. От ЕС не били ги критикували, ами ги били "приветствали" с критика в много положителен доклад, пълен с критика. И що така се получава, че тия от ЕС са си плюли в устата с Демократична България като критикуват правосъдието на ГЕРБ, "патреотите", "Воля", ДПС и БСП?
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ГЕРБ е пълно с нов вид калинки караянчевки.
40
2
 
3
 
! Отговори
ПроСтоТо преди 3 години
Па ти голям умник и не се излагаш.
39
13
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Ами къде е другата Десислава, Десито Радева? Тоя егоист Фигуранта я крие само за себе си и не я споделя с целокупния български народ. А преди всеки ден пишеше във Фейса. Сигурно и е спрял Интернета на горката женица.
38
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В доклада пише, че главният прокурор е недосегаем, споменава се Апартаментгейт, казва се, че хората протестират заради корупцията, че медиите са собственост на олигарси/политици и зависими от държавни пари, журналисти са преследвани, но било положителна оценка... ГЕРБ са уникални.
37
3
 
17
 
! Отговори
Докладът не дава преди 3 години
обективни оценки.У нас няма свобода на словово-да сте видели БТВ да оценявадобре властта?Водещите се страхуват за работата си и говорят каквото имдиктуват собствениците.Няма добра Конституция,според нея начело на държаватаима една ненужна институция,влизаща в конфликт с другите власти-президентството,тя трябва да бъде премахната.НС не работи добре-ако работеше.щеше да имапроведена процедура по импийчмънт на воюващия с другите власти ненужени вреден президент,който само разделя и бунтува.