Докладът на Европа за България излезе, доколко положителен е той?

Весела Чернева: Страната ни стои зле, в групата на Полша и Унгария сме
39

Механизмът за сътрудничество и проверка ще продължи, а българското правителство има още работа, която да свърши. Toва е записано в частта за България на първия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. Управляващите у нас го нарекоха "обективен" и "положителен".

"Не знам как този доклад може да се чете положително. На базата на това сравнение с всички страни членки става ясно, че България стои много зле. Стои в групата на Полша и Унгария", заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ докладът е доста дипломатичен от една страна, а от друга - доста ясен. Тя посочи, че според доклада българският парламент се е превърнал в лобистка организация.

Чернева подчерта, че е приета регулация, която прави връзка между върховенството на закона и финансовите инструменти на ЕС. Това обхващало бюджета за следващите 7 години, Фонда за възстановяване и съществуващите финансови ангажименти.

"Върху такива доклади ще стъпят политиките на ЕС по отношение на разпределянето на фондовете между страните членки. Никога не сме смятали, че сме достатъчно важни и някой ще се задейства само заради нас. В случая на Полша и Унгария има демонстративно антиевропейско управление. В България позицията е много по-прагматична", каза още  Весела Чернева.

"Механизмът за сътрудничество и проверка продължава. Нашите власти бяха рекламирали положението, че този механизъм ще отпадне. Оказва се, че неясно докога ще бъдем под контрола на два отделни механизма", коментира пред Bulgaria ON AIR Андрей Янкулов - адвокат от Антикорупциония фонд и бивш прокурор.

Според него тепърва чакаме да ни кажат нещо, което вече от Европа са ни казвали в ред становища, с които обаче не сме се съобразили. Налице е видимо протакане, зад което се крият други цели, смята Янкулов.

"Важно е какво ще последва в резултат на тези констатация. Общественото мнение в държавите членки на ЕС започна много сериозно да обръща внимание какво се случва в периферията. Много трудно европейските институции ще могат брутално да си затварят очите какво се случва тук", разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
9
 
! Отговори
ДОКЛАДЧИК преди 3 години
протестърите непрекъснато се оплакват, първо чакаха този доклад, после заплашваха, че ще ни разкатае и най-вече Баце, сега пък ЕК не я признават и си искат да сме в руска орбита и Гумен Гедев да ръководи държатаа с помощта на Черепа и отровителите
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сто наблюдения да ни направят е все тая, когато всичко е проформа. Корупцията стана водещата политика на ЕС и е време да се махаме - не защото затъва съюзът, а защото е избрал този път на развитие.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как да пише в доклада "Защо не съдите Фигуранта за погазване на Конституцията ?".
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка остава паралелно с общия мониторинг на Европейската комисия за спазването на върховенството на закона в 27-те страни от ЕС. Това се разбра днес от думите на зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова при представянето на първия доклад за всички държави.С други думи, България остава под двойно наблюдение от Еврокомисията заради корупцията.Какво положително има в това???
7
4
 
13
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
В доклада има 2 изречение. "Анадолски клозет. Без съществени промени."
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК за пореден път показа колко е бутафорна и безполезна. Какъв е този доклад, в който не може еднозначно да се разбере, дали е положителен или не. Това не е меморандум.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОКЛАДА ОТРАЗЯВА ВСИЧКО ПОЛОЖИТЕЛНО ЗА МУТРИТЕ - КОРУПЦИЯ, КРАДЕНЕ, НЕПОЧТЕНОСТ, БЕЗЗАКОНИЕ. ЗА МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ ТОВА Е ПОЛОЖИТЕЛНО.
4
5
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Това, че сме в групата на Полша и Унгария съвсем НЕ ОЗНАЧАВА, че "страната ни стои зле".За жалост обаче не сме нито като Полша и Унгария, нито като останалите от Вишеградската Четворка. Ние сме ни рак, ни риба и се въртим безпринципно накъдето духне вятъра. Полша и Унгария имат НАЦИОНАЛНИ СТРАТЕГИИ и не са обикновени ВАСАЛИ като нас.
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали русофилите и червената Мафия симпатизират на Унгария и Полша, че отстоявани змията "неданисивост", а сега критикуват ГЕРБ, че е и България е в тяхната група !!!
2
11
 
10
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
До 1. Ама това е мнението на теб. Защото много голяма част от хората изобщо не мислят така. Разрухата идва, когато БСП е на власт.
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалките опити за гербави манипулации на тема доклад биха били много смешни, ако не ставаше дума за пълната разруха, до която докараха държавата ни!