Радев връчи висши офицерски звания, поиска решителност

Президентът: Изпитанието ще е нови способности с ограничени ресурси
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание.

На церемония на "Дондуков" 2 пагони на "генерал-лейтенант" получи досегашният командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който става заместник-началник на отбраната.

С висше офицерско звание "генерал - майор" бяха удостоени бригаден генерал Димитър Петров, досегашен командир на Трета авиационна база, който е назначен за командир на ВВС, и бригаден генерал Стайко Прокопиев, сегашен директор на дирекция "Стратегическо планиране", който става директор на Щаба на отбраната.

Държавният глава връчи пагони на "бригаден генерал" на полк. Николай Русев, който става командир на Трета авиационна база и на началника на НВУ "Васил Левски" полк.Иван Маламов.

Президентът Радев посочи в словото си, че времето налага да се предприемат решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, при едновременно повишаване оперативната ни съвместимост със съюзниците. Затова Стратегическият преглед на отбраната трябва да адресира коректните проблеми и предизвикателства в отбраната и да намери рационално съотношение и баланс между заплахи, ресурси и способности, каза президентът.

Румен Радев изтъкна, че започналата модернизация на въоръжените ни сили не е еднократен акт на придобиване на нови оръжейни системи, а сложен и продължителен процес на дълбока трансформация, в който ще трябва да се решават сложни предизвикателства по изграждането на изцяло нови модели на обучение, подготовка, нормативна база, логистично осигуряване и инфраструктура.

Като предизвикателство пред повишените офицери президентът посочи интегрирането на въоръжените платформи в единно информационно пространство за пълноценно взаимодействие на видовете въоръжени сили и родовете войски със съюзниците, защото по думите му без това модернизацията е напразно усилие и похарчени на халос огромни финансови средства, предаде БТА.

Президентът посочи, че до приемането и усвояването на новата техника ни делят дълги години, в които ще трябва бъдат намирани устойчиви решения на проблемите с незадоволителното състояние на основни образци техника и въоръжение, недостатъчно ресурси за подготовка и некомплект и отлив на личен състав.

Вашето най-голямо изпитание ще бъде да поддържате и развивате нови способности при ограничени ресурси, без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот, се обърна още Радев към повишените в звание.

Президенът изтъкна, че това е особено актуално в изтребителната авиация, където нальотът е катастрофално нисък и апелира към решителни стъпки от политическото и висшето военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност.

Така ще се минимизира рискът пред летателния състав и няма да се допусне прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на България.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков заяви от името на повишените офицери, че пред тях стои дълъг път, през който трябва да защитят и оправдаят оказаното доверие. На нашите плещи стоят отговорностите и задачите да установим едно нормално и устойчиво темпо още от тази година, за да можем да изградим тези способности и да активираме проектите за модернизацията на трита вида въоръжени сили, посочи още ген.-лейтенант Стойков.

Той също изтъкна важността на военното образование и каза, че е важна ролята на военните училища, които трябва да привлекат, задържат и мотивират младите офицери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
17
 
! Отговори
Фигурант-търтей ! преди 3 години
Всеки ден ни занимавате с този нищо неправещ Фигурант - търтей ! Радев Вън от Президентството !
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше на произведат Мутафчийски в чин генерал полковник, обаче резидента е злобно и дребнаво човече
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радеф става все по смешен
27
0
 
27
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Сигурно само в Русия и САЩ имат повече генерали в армиите си от нас
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на първо място в света по производство на генерали професори академици .Всички ни завиждат на този узаконен начин за ограбване на бюджета и пенсионните фондаве.
25
0
 
21
 
! Отговори
Запасен Генерал преди 3 години
Бате то войска не остана, ама правим генерали на килограм.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията ни е противоречива, защото са я правили празноглавци, избрани след фалшифициране на изборите през 1990В една парламентарна република, най-висшия пост е председателя на парламента. Президента и министрите са едно стъпало по-ниско. Защо на президента са вменени дейности, които са присъщи на президентската република?В самата конституция е заложено, МС, НС и президент да не си знаят мястото и да се борят за правомощия които не са им присъщи
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армия от генерали и едно шкембе
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази нищожна армия, всяка година 5-6 генерала. Натовците ни се смеят.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този г.з. не разбра ли, че фърчилата му нямат шанс пред днешното ПВО и дронове ?Принуди Борисов да му купи шоу PR играчки...хвърлени пари на вятъра и произвеждане на генерали на конвейер !
20
0
 
8
 
! Отговори
Р.Р преди 3 години
Изтъкнах и думата - Индулгенция
19
5
 
20
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Съд и затвор за националния предател и ФИГУРАНТ- Рундю Гумен Гадев
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА СЕГА ГАДЕВ ГО ТОПЛИ РЕЗОЛЮЦИЯТА ОТ РАМАДАН И ЕЛЕНА МИЛИОНЧЕВА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, АКО И ТЯ НЕ УСПЕЕ, СМЕНЯ ПОДХОДА, НО ЦЕЛТА Е ЯСНА: МИХАИЛ ХАЗИН Я ИЗРЕЧЕ МНОГО ЯСНО- "...ПРЕЗ 2023Г БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ"....НЕ ЩЕМ ПРИ БРАТУШКИТЕ- НЕ МЕ КЕФЯТ МЪЛЧАЛИВИТЕ И ВЕЖЛИВИ ТУРИСТИ И ПРЕДПОЧИТАМ КЕТЪРИНГА НА КРЕМЪЛ "ВАГНЕР" ДА СТОЯТ ИЗВЪН БГ.
17
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учим, тренираме и чакаме американските клоаки да дойдат, до пенсия дали ще дойдат аджаба ?
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър шкембе войвода е вече генерал....
15
2
 
11
 
! Отговори
Толкова вевесари, преди 3 години
въздухът ще ни стане тесен,ще трябва да разформирамв ВВС и да формираме,подобно на руснаците ВКС-въздушно-космически сили.В космоса ще има мястоза 50+16 авионите ни.А Радев може да се произведе освен за президент и заултра-супер-хипер-мега въздушно-космически главнокомандващ маршалисимус,което вероятно ще задоволи за момента властовите му амбиции.Да ме прощават авиаторите,не питая лоши чувства към тях,и без това рядко летят,но са готини,(без бившия си началник РР,разбира се).
14
1
 
18
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Държавата с най много партии,професори,генерали,полковници,министерства и телевизионни канали.... и всичко това абсолютно ненужно!!!
13
1
 
11
 
! Отговори
Бай тошо преди 3 години
До КривонделНе смее да говори за оставки, че Каракачанов е до него, а Румянчо изпълнява само заповедил
12
4
 
19
 
! Отговори
Румен Радев преди 3 години
Давам ви тези звания ама искам да саботирате България с всички средства!
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал-майор Румен Радев произвежда в чин генерал-лейтенанти. Това си е нарушение на устава отвсякъде.Всичко това обаче бледнее пред издигането в ранг на ген.-майор Бойко Борисов от редник Петър Стоянов.