Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии

ГЕРБ и БСП ги разделя процент
Обновена: 5 окт 2020 13:15 | 5 окт 2020 12:43, Александър Попов
432
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
Снимка: БГНЕС
Конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев води до ръст на недоверието и към двете основни институционални фигури, сочи проучване на "Алфа Рисърч". 
 
Загубите обаче са много по-съществени за Борисов, отколкото за Радев. 
 
Президентът Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение - 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. 
 
Премиерът губи нови три пункта доверие спрямо юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% одобрение, рейтингът му е близо до нивата на К.Нинова (19.8%). Непосредствено след тях се нарежда лидерът на „Демократична България” Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Кр.Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.
 
Борисов и Радев губят доверие, Слави №1 сред лидерите на партии
 
Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие - 26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9% - 33.7%). Коренно различна е ситуацията при лидера на третия нов проект, Цветан Цветанов, който към момента на лансирането на „Републиканците“ стартира с 3% лично одобрение.

Коя е алтернативата на сегашното управление?

Неяснота цари и по друг ключов проблем – каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление? Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Р.Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Сл.Трифонов,  залагат на формулата „всички срещу ГЕРБ“. 9.4% са за „лява алтернатива“, като симпатизантите на БСП и М.Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за „дясна алтернатива“. Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на „Демократична България”, но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии,  са на мнение, че няма приемлива алтернатива.
 
Двете основни характеристики на обществените нагласи към края на септември – сериозен спад на доверието към управляващите и неяснота относно изхода от политическата криза, оказват пряко отражение върху електоралните нагласи. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора – ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скаеи има подкрепата на народа ...?!Голяма лъжа е това !Славуца е един дребничък Бареков.
292
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави на първо, Мая на второ....ужас и безумие
291
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То политиката е чалга, така че резултатът е релевантен
290
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обобщим:" Анушка вече разля маслото":D
289
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славуца пъпеша -ще гласувам за него да стане премиер-искам да го видя в евр.парламент в инвалидна количка като премиер, количката я тика зам. председателят лилипуда Тошко с голямата глава-до тях преводачка с големи бомби -голямо густо-споделям съвсем сериозно
288
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу мутрата от Банкя!
287
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
До наблюдател 296 Изобщо не те питаме. Мнението ти не важи.
286
4
 
15
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
"....ЕДНО ФЕРАРИ С ЦВЯТ ЧЕРВЕН....И ВСИЧКИ МУТРИ В НЕГО С МЕН..."...ХА,ХА,ХАААААААААА...СЛАВЧО И ФИГУРАНТА , ВИ КАНЯТ НА ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ В ХОТЕЛ "СОФИЯ"!ВХОД СВОБОДЕН !!!!!/..вземете си кофчезите и бухалките...въженца ше раздаваме от профсъюза .../
285
3
 
16
 
! Отговори
Незрящ преди 3 години
Да питам само Трифонов на кой е човек?!Много *** народ!!!Кръговрат!!!
284
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трифонов умишлено е натиквам пред очите на всички,много преди да получи прозрениеда стане депутат.Ето аз като човек,който отдавна не гледам никаква телевизия, но чета новини не останах неосведомен относно творчествотому. Само не ми казвайте че ме влекат конспирации. Работата на СМИ е да ви насочват към правилния избор,който вие после да припознаете като свой. Има много достойни хора , не само у нас, но те са били винаги далеч от медийната слава, защото Не СА ПродуктА Трифонов Е продукт
283
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 313С Дългия отраснаха 2 поколения чалгари, както казах, единствено в Чужбина бих го слушал :)) Даже сега като си помисля, платих за да го слушам в Лондон, заедно с останалите 13 000, но не се бях прибирал от 2 години тогава, яко ме мъчеше носталгията :)))
282
1
 
25
 
! Отговори
ШУТ преди 3 години
придворен шут избират за цар, има го приказките и басните
281
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е нов човек, но е мн краен. И той е целият му екип. В момента сме заобиколени от напрежения и диктатори. Една грешна стъпка може да ни прати десетилетия назад. Не знам раздвоен съм за Славуна.
280
0
 
9
 
! Отговори
да бе да преди 3 години
каква е извадката и сред какви слоеве от населението?да бе да. Извадили от извадката тия дето ще гласуват за борето нинето и президента и се получава че от поклонниците на Трътканиев 30% ще са за Радев и 30% за Герб, 30% за Нинова и останалите 10% са за Слав и Сливата
279
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо ми е любимец още от Лондон, събрали сме се 13 000 българи на концерта му, той гюбеци пуска...:))) Единствено мога да го слушам далеч от родината, напомня някои неща с Йовано-Йованке, но като почнат с гюбеците, направо се чувствам в Анадола :)))
278
0
 
14
 
! Отговори
верно ли преди 3 години
И с какво точно е номер едно???А тези проучвания се знае как се провеждат...всеки може да стане номер едно след заплащане на солидна сума.Това си е чиста проба "опипване на почвата", или внушаване на определено мнение насила на обществото,колкото повече се говори за това,толкова повече остава в ума на хората.И изобщо поредното манипулиране на общественото мнение с лъжи.Внушението е голяма сила понякога, рекламата- също.Колкото повече се повтаря,толкова по-добре за определени личности.
277
2
 
22
 
! Отговори
роко преди 3 години
Ако един чалгар стане депутат,хак да ни е.Заслужава ме си го.
276
2
 
15
 
! Отговори
Обективно Славчо иск преди 3 години
Власт, а който има власт има и пари. Алчен е много, но се крие умело зад патриотични клишета. Защо се движи с джипове и охрана? Нито един министър това не го прави, а той е *** шоумен. Замислете се.
275
14
 
1
 
! Отговори
Курти преди 3 години
Славчето Президент Президент
274
23
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
не съм за Слави Трифонов,но не съм съгласна че ще "ударим дъното"ако го изберем защото не е подготвен, чалгаджия и тем подобни - ами ние си търпим 10 години един про*т и неграмотен пожарникар, охранител! -той явно е по-подготвен.Мен ако питате падението е на българският народ, че допусна да се докараме дотук!