ЕНП зад Борисов, левите ни сравниха с Унгария – и Европа се раздели при дебата

Родните евродепутати пък се сдърпаха
298
ЕНП зад Борисов, левите ни сравниха с Унгария – и Европа се раздели при дебата
Вебер защити кабинета на Борисов. Снимка: БГНЕС
Европейският парламент обсъди снощи въпросите с върховенството на закона и основните права в България.
 
От името на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че нашата страна е в преход и не всичко е перфектно. Добре е, че младите хора излязоха на улицата и изразяват своите виждания, нямат търпение за бърз напредък. 
 
Докладът на Европейската комисия от последните дни е честен и основан на доказателства. Пред българите има задачи, но трябва да се гордеят с постигнатото досега. В страната има правителство на ЕНП и социалист президент, има равновесие на силите, добави той.
 
Хуан Агилар (социалисти и демократи) посочи, че в нашата страна има недостатъци и се чуват постоянни упреци за корупция в съдебната система и за преследване на политическите съперници. Положението е сходно в други държави от ЕС, например в Унгария и Полша, добави той.
Още по темата
Рамона Стругариу ("Обнови Европа") заяви, че българите имат нужда от подкрепата на ЕС. Някои от влиятелните фигури в ЕП подкрепят Борисов. Подкрепяте хора, срещу които има сериозни обвинения, допълни тя.
 
"Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на медиите е тревожно. Европейското финансиране влошава нещата. Тези пари се присвояват, за да се купуват независими медии. Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона, поведението на Туск спрямо Борисов и изказвания, но това, което не вижда българският народ, не са решителни действия", каза Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.
 
Британката Гуендолин Делбос-Корфийлд от зелените пък направо призова да се спрат парите за България. "Докладът за върховенството на закона в България констатира редица нередности в различни сфери. Но ЕС продължава да дава пари на страната. Трябва да запазим Механизма за сътрудничество и проверка, защото не разполагаме с друг инструмент и това е единственият начин за борба с корупцията", каза зелената депутатка.
 
Ирландската депутатка Клеър Дейли отново хвърли остри критики срещу българските управляващи. 
 
"Значението на тази резолюция е очевидно за всеки, който видя как премиера Борисов и неговите депутати се хвалиха с доклада на ЕК за върховенството на закона. Те твърдят, че той е подчертал прогреса, направен от неговото правителство. И всъщност защо да не го правят, като им се разминава от години. Те разиграват ЕК като й казват каквото иска да чуе, правят се, че се съобразяват и накрая продължават да си правят каквото си искат. И защо го правят? Чухме го от ЕНП - защото те са проевропейска партия. Следователно корупцията и манипулациите нямат значение", заяви остро Клеър Дейли.
 
Тя разкритикува ЕНП за това, че не е позволила изказване в пленарна зала на Радан Кънев, който наред с ГЕРБ също е член на парламентарната група на десницата.
 

Българските евродепутати се скараха

 
Резолюцията се използва за политическа пропаганда, вътрешнополитически битки и чрез нея се злоупотребява с Европейския парламент. Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона, заяви Андрей Ковачев. Той допълни, че текстът се базира на "предполагания, слухове и недоказани съмнения". Според Новаков след този дебат "името на страната ни ще бъде опетнено". Според него резолюцията е дело на лявата част на ЕП.
 
Ангел Джамбазки (Еврпейски консерватори и реформисти) също се противопостави остро на резолюцията и запита съставителите й защо са включили в текст за върховенството на закона ратифицирането на Истанбулската конвенция и еднополовите бракове. Той разпали и скандал, след като заяви, че "когато в България се говори за корупция, винаги хората се сещат за ДПС".
 
Евродепутатът Илхан Кючюк не му остана длъжен и му отговори: "Не забравяйте за касичката на ВМРО и златните паспорти". Той още подчерта, че в България не може да се прави агитация на чужд език за изборите и попита Манфред Вебер, ако реши да се кандидатира в България за евродепутат как би го направил, при положение, че ще трябва да плаща глоба за всяка дума или да мълчи по време на кампанията. 
 
"Докога светът ще мълчи? Това, което ЕК ще предприеме, ще определи дали България ще продължи по този път. Това, което е болката на България сега е болка на целия ЕС", каза от своя страна Елена Йончева.
 

Ще има проверки за България

 
Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова обеща Брюксел да запази Механизма за сътрудничество и проверка за България. Тя заяви още, че ЕК засега не може да се произнесе относно предложенията за конституционни реформи у нас, но че те трябва да са предмет на широк и задълбочен обществен дебат.
 
А от представителя на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот стана ясно, че още от следващия месец върховенството на закона в България отново ще бъде обсъждано – този път в Съвета. Той ще започне проверка за състоянието на правовата държава във всички страни членки, като заради азбучния ред ние попадаме в първата петица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
ЕНП пази корумпирани преди 3 години
Жалко е това, че и на ниво Европарламент принципите (които иначе гръмко се рекламират) се забравят тогава, когато трябва да се защитават "наши хора". И за какво? Защото наш Бойко осигурява десетина евродепутати, които гласуват това, което е изгодно на ЕНП.
252
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се бърка Манфред Вебер с Манфред Вьорнер!
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 267Ами то и ГЕРБ са избрани на избори. Но когато викаш "мутри вън". А в същото време лидер на СИК ти е организирал среща с Решетников за одобрение за кандидат за президент, какви мутри си щял да гониш? Като кажеш другите да си покажат чатовете. А прокуратурата започне да вади чатовете на твоите съветници и провери бизнеса на спонсорите ти и излязат заровени отровни отпадъци? Колко от съветниците му избягаха с писък?
250
1
 
3
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 3 години
БЕЗСИЛИЕТО, ЗЛОБАТА И МОЗЪЧНАТА ОГРАНИЧЕНОСТ НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ БСП/БКП, РАЖДАТ СРАМНИ И ДОЛНОПРОБНИ ЦИРКОВИ СПЕКТАКЛИ В БРЮКСЕЛ!!!ПРОСТАШКИТЕ КЛЕВЕТИ НА ОТРОЧЕТАТА НА ДС/БКП НЕ ВЪЛНУВАТ ЕВРОПА И БРЮКСЕЛ.ТЕ, В ЕВРОПА, САМО ГИ СЪЖАЛЯВАТ И ПРЕЗИРАТ.... ХАХАХААА
249
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС , управлявана пт бездетната бабичка Меркел и бездетния бабо ебец Макрон, е безсмислено и дори вредно образувание.
248
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите, ЧЕ В ЕВРОПА НЯМАТ СВЕДЕНИЯ КОЙ НИ ПОСОЧИ ПРЕЗИДЕНТАE, кой ти е посочил президета?Президентът е избран на избори.
247
1
 
1
 
! Отговори
Читател на Dies.bg преди 3 години
Родината ни е опозорена не от българските депутати,а от българските мафиоти във властта!
246
2
 
2
 
! Отговори
Олеле преди 3 години
Тя се била осведомила от шепата протестиращи за състоянието на нещата в България... ! Аз просто нямам думи за коментар ! Чудя се изоббщо пък кой ги вкарва такива профани в политиката, че даже и в ЕП !!! Живеем в свят, обърнат с главата надолу. !!!
245
2
 
7
 
! Отговори
Да спрат заплатите преди 3 години
На българските евродепутати, които опозориха родината си публично.
244
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите, ЧЕ В ЕВРОПА НЯМАТ СВЕДЕНИЯ КОЙ НИ ПОСОЧИ ПРЕЗИДЕНТА, коя е Елена ЙОНЧЕВА, къде е учила,на кого е дъщеря, КАКВИ СА СЪВЕТНИЦИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА? КАКВИ СА ДНЕШНИТЕ ОЛИГАРСИ? НА КОЯ ДЪРЖАВА СА АГЕНТИ НАШИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПРЕКРЪСТЕНИ КОМУНИСТИ?
243
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то направо си е похвала да ни сравняват с Унгария.
242
0
 
9
 
! Отговори
роко преди 3 години
Пълен фарс.Празна зала.Никакъв интерес.Всеки си говори неговите неща и си прибира парсата,а ние в България се караме заради едни лицемери и *** по площадите/уж спонтанни протести/.
241
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вебер, колко ти плати Лойко да му лъскаш бастунаа с такива изявления и да вървиш откровено срещу българския народ и заедно с мафиота сикаджия?!? Милиарди откраднаха ГЕРБ и главния суджук за 11 години беззаконие!!! Милиарди! ЕНП са съучастници на ГЕРБ в ограбването на българите!!! Това е позор за ЕС и за ЕК!!! Абсолютен позор и браво на англичаните, че ви показаха среден пръсттт!!! Гадни бюрократчета мултимилиардерчета крадливи!!!
240
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Ако България беше като Унгария...Ехей!
239
4
 
9
 
! Отговори
phaha преди 3 години
За какъв преход говори тоя ***,при положение че страната ни е 30г в преход бе.... Ние никога не сме били европейци и няма и да станем ,докато този цирк наречен "България" продължава да е в преход....
238
9
 
20
 
! Отговори
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ преди 3 години
ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ, А ЗАМЕРВАТ С ЯЙЦА ТИЯ, КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С ТЯХ, ИСКАТ ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, НО РАЗНАСЯТ БЕСИЛКИ, КОВЧЕЗИ И МЯТАТ КАМЪНИ И ПАВЕТА ПО ПОЛИЦИЯТА, ИСКАТ СВОБОДА НА СЛОВОТО НО КРЕЩЯТ СРЕЩУ ТИЯ КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С ТЯХ, ИСКАТ ДЕМОКРАЦИЯ НО СЕ ГАВРЯТ СЪС ПОСТРОЕНОТО ОТ ТИЯ ПРЕДИ ТЯХ- ПО ВСИЧКО ЛИЧИ, ЧЕ СЕ ЗАДАВА ФАШИЗЪМ А ТОВА МЕ ПЛАШИ- ЮМРУЧЕ ГОРЕ И КОМПАНИЯ СЕ НАПЪНАХА И.....РОДИХА ФАШИЗЪМ.
237
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един българин - воеводаДвама българи - Воевода с БайрактарТрима българи - Воевода Баирактар и Предател.Предателите от БСП на които им бяха спрели фондовете заради корупция оплюват България в ЕП и искат пак да ни спрат фондовете. Баси отвратитковците. И предателите от ДБ им подгласят. Уж десни пък крайо леви.
236
10
 
23
 
! Отговори
От Германия преди 3 години
Всички говорят по преразказ на преразказ на "една жена каза на пазара". Депутатката Рамона видите ли срещнала на улицата няколко протестиращи хора и те и разказали за корупцията в България. А те пък преразказали статии които са чели в медиите на Бабикян за фалшиви новини. Много сериозни източници. Аз пък чух на протестите в Берлин че Мекел била много корумпирана и участвала в световния заговор срещу демокрацията Ковид 19. Дайте ние в БГ да и поискаме оставката.
235
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Залата празна. Какъв дебат? Толкова сме им важни.. само евтина работна ръка и това е
234
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е заешкото сърце(бойко) що се крие.Само питамСъсипахте го тоя човек(нарцис) да неможе да се покаже пред хората и журналистите.