България и САЩ подписаха пътна карта за военно сътрудничество

Очаква се страната ни да получи 15,4 млн. долара
7 окт 2020 08:10, Елка Василева
61
България и САЩ подписаха пътна карта за военно сътрудничество
Кадър: БНТ

България и САЩ подписаха военна "Пътна карта 2020-2030". Това стана на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и американския секретар по отбраната Марк Еспър в Пентагона във Вашингтон.

В рамките на програмата за чуждестранно военно финансиране на Държавния департамент се очаква България да получи 15,4 милиона долара за изграждане на критични способности на въоръжените сили, предаде БНТ, като се позова на дипломатически източници.

Още по темата

"Пътната карта 2020-2030" за сътрудничество в областта на отбраната очертава плановете за модернизация на армията ни и надгражда Споразумението за сътрудничество със САЩ от 2006 г.

По линия на чуждестранната военна помощ се очаква България да получи от САЩ 15,4 млн. долара. С 8 милиона от тях би трябвало да бъде изграден Център за киберзащита в България и да бъде финансиран също съветник по киберзащита, който да подпомага българското Министерство на отбраната с прокарването на институционални реформи, необходими за защита на страната от киберзаплахи.

Очаква се още 810 000 щатски долара да бъдат заделени в подкрепа на обучението и оборудването на български вертолетни екипажи за подпомагане на антитерористични операции.

В документа се казва, че "Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България споделят целта да развиват военните способности и готовността на България, на САЩ и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО. Основавайки се на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Правителството на САЩ и Правителството на Република България, подписано в София на 28 април 2006 г., Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България потвърждават своето стратегическо партньорство в настоящата Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за период от десет години във взаимни направления на работа". съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбранат.

Сред приоритетите на сътрудничеството до края на 2030 г. в Пътната карта са очертани следните цели:
- Привеждане на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността в съответствие с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;
- Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;
- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морското и въздушното пространство;
- Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;
- Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки и ефективно противодействие срещу противниците;
- Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.

Съгласно с тези приоритети, САЩ и България планират да осъществят дейности по военното сътрудничество, очертани във взаимните направления за работа (LOEs) по отбранително сътрудничество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.