ЕП гласува резолюция за правовата държава в България

На отделен вот ще се подложи дали ще се внесат изменения в текста
Обновена: 8 окт 2020 07:49 | 8 окт 2020 07:43, Елка Василева
72
ЕП гласува резолюция за правовата държава в България
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България. В отделно гласуване ще бъде решено дали към предложения първоначално текст да бъдат внесени изменения.

Възможностите са ЕП да приеме резолюцията без промени; да я отхвърли; да подкрепи всички или някои от предложените промени, предаде БТА.

Проектът на резолюцията бе изготвен от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания). Текстът бе приет с 35 гласа "за", 30 "против" и един въздържал се.

В черновата на резолюцията се отправя призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в нашата страна.

Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите у нас се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.
Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите в България. Посочва се, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано я отхвърли.Другото е постепенно отчуждаване на България от ЕС.ЕП окончателно ще загуби всякаква способност за влияние ако се въвлича във вътрешните дела на всяка страна членка!
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С гражданските свободи не виждам проблем. Даже са прекалени.