Политолог: "Пакетирането" ни с Унгария и Полша е опасно

Днес ще станат ясни резултатите от гласуването в ЕП
8 окт 2020 11:45, Петя Славова
36
Политолог: "Пакетирането" ни с Унгария и Полша е опасно
Снимка: БГНЕС

"Пакетирането" на България с Унгария и Полша е много опасно, предупреди пред БНР политологът Даниел Стефанов преди окончателното финализиране на резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона у нас.

"За мен най-големият риск е "пакетирането" на България с Полша и Унгария. Като гражданин смятам, че мястото на България не е там, въпреки всички проблеми, които имаме, защото това е много сериозен репутационен проблем. Ако България влезе в тази група в очите не само на евродепутатите, но и на останалите членове на Европейския съюз, това ще ни създаде много големи неприятности в бъдеще", коментира Стефанов.

Стефанов вижда друг риск в създаденото "много голямо очакване сред нашето общество, че в момента, в който не можем сами да намерим изхода от политическата криза, една такава резолюция ще помогне за нейното разрешаване". Това по думите му е очакване, което по никакъв начин не може да се сбъдне, а несбъдването му се превръща в антиевропейски настроения.

Има държави, които ще се противопоставят на механизъм на директното обвързване на върховенството на правото с еврофондовете, смята политологът. "Предполагам, че ще има санкции, но те няма да са толкова остри. Със сигурност ще има тежка процедура, защото в такъв сложен механизъм няма как процедурите да са леки", изтъкна Даниел Стефанов.

Позицията на страните-донори в ЕС е много ясна – механизъм за обвързване с върховенството на правото ще има, но трябва да се отчита и остротата, с която държави като Унгария и Полша му се противопоставят, отбеляза още Даниел Стефанов.

С предишната Европейска комисия управляващите се опитваха да приключат връзката между България и проблемите с върховенството на правото. Последните дебати и резолюцията обаче промениха посоката на развитие на тази тема, подчерта Стефанов.

"Ако досега някой си правеше илюзии, че България приключва с този въпрос, след тези дебати и тази резолюция това съвсем не е така. Темата е наново отворена, с пълна сила. Не мисля, че този проблем скоро ще бъде затворен."

Когато се вкарват такива спорни документи, това, което най-често се случва, не е онова, което очакваме – принципен документ, а борба между отделните политически семейства, поясни още политологът и даде примери как резолюции за Унгария и Полша се превръщат в размяна на удари между отделните политически "семейства".

В случая със самия текст на резолюцията за България всяка една група в Европейския парламент е вкарала "неща, които нея я вълнуват, далеч-далеч не се говори само за върховенство на правото в България", отчита Стефанов и посочва Истанбулската конвенция, ромите и гей браковете.

"Няма какво да се съмняваме и от едната, и от другата страна как са произведени тези текстове – те идват от български групи и това е част от проблема в този инструмент: да се произведе резолюция на Европейския парламент."

ЕП е орган със сериозни политически сблъсъци и трудно можем да очакваме резултатът да е балансиран, обобщи политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих се гордяла да ни " пакетират" с Унгария и Полша, но нямаме нищо общо.За сега само за Истанбулската конвенция сме се възпротивили.
28
2
 
6
 
! Отговори
Даа преди 3 години
128 853 тият бг политолог се произнесе със супер надут коментар по некакъв супер незначителен документ на ес. От цялото това стресиращо вълнение загубих апетит и днес не обядвах. Как ще издържа до вечеря не знам.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На социалистите от БСП много им се иска ГЕРБ да подаде оставка за да могат да дойдат те на власт да крадат.
26
7
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До мехуро. И като подаде оставка правителството какво следва бе баххур? Какво ще се разчисти бе, жалък наивник? Ще дойдат най-големите лапачи, крадци и лъжци от БСП и ДПС и пак ще ни върнат поне 10 години назад. И всички пари от Европа ще ни спрат и държавата ПАК ще фалират.
25
2
 
10
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Няма как да ни пакетират с тях. Полша и Унгария отстояват националните си интереси и не са винаги съгласни с диктата на Брюксел. Затова са неудобни и критикувани от брюкселските бюрократи.Докато нашият *** козирува и е съгласен с всичко каквото му спуснат, независимо дали е добро или вредно за страната.Ние сме си за друга категория, тази с мафиотско управление.
24
3
 
5
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
До изнервенНе, въобще не е имало такива декларации. Просто спряха европарите ей така...Сега е момента да му го нахендрят на Барисов и партията му ***-фашуги в Европа.
23
2
 
4
 
! Отговори
Мехуро преди 3 години
Така е, за това е прав. Но ако имаме национално-отговорно правителство - то ще подаде оставка. И тогава този проблем може да бъде решен. За това ОСТАВКА и нека да разчистим гнуусните ПеКааПе-та от високите позиции на държавата.
22
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
До Радо. И какво от това? Просто защото има жестока политическа конфронтация в самия ЕП и в момента левите и зелените са малко повече. Тази резолюция няма никаква сериозна стойност и ще оттече още утре в канала.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замислете се. Какво знаят българските евродепутати (например Бареков) за реалната ситуация в Полша, Испания, Исландия и Естония?Защо си мислите, че евродепутатите от другите държави са по-добре? Не помните ли как немският претендент за канцлер от социалистите Мартин Шулц навремето идваше в България да поддържа БСП и Станишев. Евродепутатите си нямат никаква идея за България и си гласуват по партиини опорни точки или максимум по мнение съставено чрез четенето на преводите на 2-3 вестника.
20
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мога само да се гордея с това, че ни слагат заедно с държави като Унгария и Полша.
19
2
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Само че когато имаше над 400 дни протести срещу правителството на БСП при Орешарски нямаше такива декларации, нали? Защото нямаше такова грозно и подло клепане на страната.
18
1
 
3
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
До 22. Май при други управления имаше диктатура и мафиотски политики. Ама така е, всеки си нагажда нещата така, както на него му е удобно.Та и ти като червен *** какво друго да напишеш.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом търпите мафиотска тоталитарна диктатура, много ясно, че ще ви наказват. Това вашето не е нормално европейско поведение на свестен европейски народ. Като ви наложат санкции и като погладувате, ще махнете накрая тоталитаризма и диктатора.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасно е разбира се, Полша и Унгария са с минимум по 100 години напред в развитието си!
15
2
 
4
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 3 години
Сега вече окончателно, въпреки , че се знаеше от известно време- ЕС не е нито повече, нито по- малко " реплика", т.е. повторение на Варшавския договор и СИВ, взети заедно! Не случайно Великобритания го напусна! Позор!
14
2
 
7
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 3 години
Сега вече окончателно, въпреки , че се знаеше от известно време- ЕС не е нито повече, нито по- малко " реплика", т.е. повторение на Варшавския договор и СИВ, взети заедно! Не случайно Великобритания го напусна! Позор!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' "Пакетирането" ни с Унгария и Полша е опасно ''.................."Пакетирането" ни с Унгария и Полша е ... определено за предпочитане пред пакетирането ни с Румъния
12
2
 
7
 
! Отговори
АзГ преди 3 години
Противоречията в ЕС тепърва ще се разрастват. Почакайте още малко да влезе в деействие Новата Резолюция за Миграцията и ще видите. Който се противи да приема мигранти, т.е. нашественици, ще бъде наказван, най-малкото ще му бъдат спрени фондовете.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Репутационият проблем на България се нарича Бойко Методиев Борисов а не пакетирането ни с някоя държава.
10
3
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Спомням си Чехия 1968, бях ученик по това време, както и СОЛИДАРНОСТ през 1980/81 в Полша. За Унгарското въстание през 50-те знаех от баща ми само. Тези народи са БОРЧЕСКИ, и не са се оставяли да ги мачкат, оказвали са СЪПРОТИВА. Когато една НЕПРАВДА се смени с нова, свободолюбивите народи отново се надигат. Те не обичат да им се ДИКТУВАТ чужди "стойности", както преди 1990, така и сега. За съжаление Българският народ в голямата си част е много търпелив, наивен, страхлив (били сме "малка нация")