Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември

Историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост
9 окт 2020 14:00, Елка Василева
116
Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември
Снимка: МС

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи правтелствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

 „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Още по темата

Премиерът Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Борисов на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...N e ..ne e Borisov deto iskal ...ot Koziak taka sa mu naredili !!! Toi niama ideia kakvo da iska !!!
83
16
 
8
 
! Отговори
учен преди 3 години
БРАВО на Б.Б. !!!!!!! Очертава се и като ОТЛИЧЕН ДИПЛОМАТ !!!!!! а това ни кара да настояваме наесен да се КАНДИТДАТИРА за ПРЕЗИДЕНТ ......а НАРОДА да каже .......пРезидента Р.Р. ...или БЪЛГАРИНА Б.Б. !!! .....прогнозите са : 90% - 10 % !!!...и ГЕШЕВ МОМЕНТАЛНО с обявяване на резултатите ...ИЗВЕЖДА Р.Р. със БЕЛЕЗНИЦИ.....и обвинения за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ...и искане на ДВЕ ДОЖИВОТНИ !!!
82
1
 
10
 
! Отговори
мхм преди 3 години
тази комисия е провал. ние с договора за сътрудничество директно признаваме македония, тъй като по конституция, македонския им език е техен
81
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да вземе да си дочете "Винету" и да не се бърка в работата на историците.
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ред и дисциплинасамо че не разбрах с какво ще нахлувате в македония-с двете ръждясали уазки от поделението в горна баня и ромите от факултето.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все му е тая на Борисов как ще се преценява някакъв си умрял човек! Няма да си разваляме рахата с началниците я!
78
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРИСОВ ПРОВАЛИ НЕЩАТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ.
77
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
до анонимен:правилно разбираш!.....обаче:-"СКЪСАН мост"?!?...Какво ще рече това?За скъсани диги сме чули,но за "скъсан" мост?!?!...Требе да отвора "Винету",може на трета-четвърта страница да е споменат тоя неправилно преведен термин....и тоя "СТРОИ" магистрали..
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно сериозно сме се навели,който иска да ни .........
75
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно ли разбирам, че Министър председател на държава, членка на ЕС, призовава да се надупим, за да изработим компромис за кандидат членка на ЕС, която се опитва да ни открадне историята?
74
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Доколкото разбрах, скоро се очаква да има преброяване.На него всеки може да се пише какъвто си иска.Това е демокрацията.Ако искаш - можеш и марсианец да се пишеш.Ако искаш - пиши се шоп, ако ли не, селянин.Малцинство е, когато е под определен процент.Има различни малцинства - етнически, но също така езикови, има религиозни малцинства. Например мюсюлмани, източноправославни и католици - в случая с България българските католици са религиозно малцинство.Македонците - каквито си искат!
73
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До БОЙКО БДобре! Сега, или веднага?
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите вън.Или при Галеви или при Черепа.Но при тях ще е опасно,особено за Винету.Затова да си избере друга дестинация.
71
4
 
12
 
! Отговори
БОЙКО Б преди 3 години
МИШКА МОШЕНИК - ОСТАВКА
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СРАМ!ТОЯ ВЕЧЕ НЕ ГО БРОЯТ НАВЪН И ЗА ОХРАНА - СЕДНАЛ С НЕКЪВ МАКЕДОНСКИ МИНИСТЪР ДА ГОВОРИ!ГОВОРИ С ТОЗИ НА ТВОЙТО НИВО БЕ!И ЗАЕВ ЛИ ТЕ НАРИТА??ТИ ЧЕ В ЕВРОПА НЕ СМЕЕШ ДА ИДЕШ, ДА НЕ ТЕ ПОДБЕРАТ ЛИДЕРИТЕ НА ЕВРОПА И ПРОТЕСТЪРИТЕ, РАЗБРАХМЕ!
69
6
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА ОСТАВКА БЕ преди 3 години
ОСТАВКА оставка ОСТАВКА МУТРИ
68
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aло,Борисов , освен компромиси и теманета можеш ли друго да правиш?
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"ако трябва да сравним два съседни града от българска и от македонска страна като например петрич и струмица,искам да ви кажа,че струмица е много по-богата и изглежда много по-добре от тънещия в мизерия,нищета и безпросветност петрич,който е част от българия членка на ес.да не сравняваме доходите на тези в петрич и тези в струмица,познайте къде са по-високи-в струмица естествено.а за безработицата-да тази в петрич е по-голяма."Можете ли да докажете с емперични данни тази лъжа?
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винету не се излагай.ЕС е пред разпад.Това е както го определи Путин един картел в който великите сили Германия,Англия и Франция налагатсвойте интереси над по слабите и бедни държави в ЕС.Това ще правите,това няма да правите.Каквото ви кажем ще изпълнявате и слушате.
65
2
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Аз съм Атанас велмазов : обичам да целувам задниците на ГЕРБ и всичко свързано с ГЕРБАко ми кажат яж лай.а и това ще ям.може да ме намерите всеки ден от сутрин до вечер по всяка статия свързана с политикаМОЖЕ ДА ПРОВЕРИТЕ. КАКВО ЛИ РАБОТЯ?