Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември

Историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост
9 окт 2020 14:00, Елка Василева
116
Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември
Снимка: МС

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи правтелствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

 „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Още по темата

Премиерът Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Борисов на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименсепаратизъм съществува в цяла европа-каталуния,страната на баските,корсика,бретан,шотландия,тирол,турците и македонците в северна гърция,унгарците в трансилвания,канарските о-ви...това не е нито ново нито непознато явление са ес...не мисля,че нещо толкова страшно се е случило с признаване на македонците в пиринска македония
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резолюцията *** ЕК отваря широко вратата за създаване сепаратизъм и отцепване *** Пиринска Македония. Подкрепата к пък за Истанбулската конвенция е просто без коментар.
62
4
 
4
 
! Отговори
Македониja преди 3 години
Па Борисов да си сака колко ще ние ще бидеме на европското по фудбал 2021 а бугapиja отпадна
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя остави джипката и гората и сега обегна зад граница!Ама и там няма много фенове! Не смее да иде на запад, че ще го сгащим протестиращите! ЗА тва ходи тук на Балканите, може и в белград при Василев да иде, че Сърбия дава убвежищре на такива престъпници!
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ало, тикво, от Брюксел ти казаха да се чупиш! не се праи на улав!
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
компромиса както се полага от гербавите комунисти слуги на краваршингтон ще е за сметка на българия за да си изпълнят плана американцитегну.на про.даж.на комунистическа твар
58
10
 
10
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Каквото и да направи БСП "за България ", т.е. където и да пипне техния пръст в политиката ни, винаги се случват ужасни неща - ето и сега с мръсната си атака срещу ГЕРБ в ЕС постигнаха резолюция, която явно постави под съмненя отношението на ЕС към България изобщо и Бойко явно е решил поне да вкара макетата в ЕС- под техен покрив той предполага, че сърбите там няма да издевателстват повече с братята ни по кръв...Това е абсолютна грешка и в дъното отново е БСП...Заради тях, Бог наказва нас всички
57
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
никакви компромиси с такива работи шега не бива не е задължително македонияда влиза в нато и ес тя си е добре и така
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов иска компромисно решение.Имам новина за Борисов , в международен план , абсолютни никой не го интересува какво иска Борисов.
55
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Русия не беше влязла първа в България през 1944г, днес България щеше да бъде до Пловдив, без Добруджа и без западните покрайнини.
54
0
 
6
 
! Отговори
смешни преди 3 години
пак,ще ни излъжат евтино
53
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУТИСТИЧЕСКИЯ ЛИДЕР ПИЯНИЦА ПОДАРИ НА ТИТО БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ И СЪРБИ ПОДЛОЖИХА НА РЕПРЕСИЯ И АСИМИЛАЦИЯ НАСЕЛЕНИЕТО НА МАКЕДОНИЯ! СЕГА КОМУНИСТИТЕ ИСКАТ СМЕТКА НА БОРИСОВ! НАГЛОСТ!
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако трябва да сравним два съседни града от българска и от македонска страна като например петрич и струмица,искам да ви кажа,че струмица е много по-богата и изглежда много по-добре от тънещия в мизерия,нищета и безпросветност петрич,който е част от българия членка на ес.да не сравняваме доходите на тези в петрич и тези в струмица,познайте къде са по-високи-в струмица естествено.а за безработицата-да тази в петрич е по-голяма.
51
16
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации , господин Борисов ! Поредна ползотворна среща ! Най-дейният и ефективен министър председател, който сме имали ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
50
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво за Бойко.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама какво толкова иска пак, чекмеджето пълно, памперси има, санитарки - колкото щеш
48
4
 
9
 
! Отговори
ожф преди 3 години
абе какво му разбира тиквата от международна политика на тиквата ?!?
47
0
 
11
 
! Отговори
акуд преди 3 години
ОМО Илинден и македонско малцинство е много селска провокация и тя няма да е за сметка на БЪЛГАРИЯ !!!! македония може да си останат по орбитата на кремъл ако искат
46
2
 
3
 
! Отговори
Медиите ни преди 3 години
Медиите в България доказват, че са анти-европейски настроени, защото не коментират важните теми, идващи от ЕС. Аз дори например, не съм запознат какво точно се случва в момента. Дезориентиран съм. Аз съм гражданин обаче и имам право да знам. Защо медиите не ми казват нищо?
45
11
 
6
 
! Отговори
Оле ле мале ле преди 3 години
Премиера поставя ултиматуми на съседите ни на изпроводяк. Май освен огромен дълг, недовършени и калпави магистрали и набодена с беларуски тръби земя, е решил да ни направи услуга и като ни вкара в някое и друго балканско клане.. :)Отивайте си с мир г-н Борисов. Народа не Ви иска повече. Подайте си оставката. Не е сега момента за велики дела.