Българите можели да спасят зимния туризъм в коронакризата

Николова се надява на чужди туристи от региона
Обновена: 11 окт 2020 14:37 | 11 окт 2020 11:55, Камелия Цветанова
156
Българите можели да спасят зимния туризъм в коронакризата
Снимка: БГНЕС

Разчитаме българите да подпомогнат и предстоящия зимен сезон, както спасиха летния. Над 900 хил. българи са посетили родното Черноморие, а общият брой на пътувалите из страната е 2,7 млн., като чужденците са 1,1 млн. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ.

Тя посочи още, че е имало засилен интерес към Южното Черноморие, както и спа курортите, които и в момента са много подходящи за туризъм.

Още по темата

И допълни, че в условията на пандемията от COVID-19 туристите търсят по-малки места за настаняване, където може да се спазва дистанция и в тази връзка ще оцелее тази част от бизнеса, която прилага по-иновативни практики и проявява гъвкавост. По думите ѝ през предстоящите зимни месеци се очакват и чуждестранни посетители, най-вече от близките балкански страни, които ще дойдат със сухопътен транспорт.

Министър Николова уточни още, че контролът за спазването на мерките в местата за хранене и развлечение е безкомпромисен и регионалните здравни инспекции проверяват непрекъснато курортите, така че да се гарантира сигурността на всички гости. И най-малкото нарушение, няма да бъде толерирано, бе категорична тя.

Относно мерките, които правителството предприема за подпомагане на бизнеса, вицепремиерът обясни, че социалните мерки са на стойност над 2,2 млрд. лв. И допълни, че  първоначално бизнесът е имал резерви за прилагането на мярката 60 на 40, но сега вече я възприемат и подкрепят.

Вицепремиерът каза още, че 60 на 40 ще бъде удължена до края на годината, като има тенденции да бъде продължена и до 2021 година. Логиката е запазване на работниците и подкрепа на бизнеса, коментира министърът на туризма. Тя поясни, че винаги може да има недоволни, но правителство полага усилия да подкрепя обществото, защото без икономически мерки няма как да оцелеят нито хората, нито бизнесът.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
22
 
! Отговори
А мерси преди 3 години
В Банско вечеря за двама 300лв, кило портокал 10 лв, мандарини. 9лв. Айде нема нужда...
74
2
 
16
 
! Отговори
Ски турист преди 3 години
Ти май не си карал ски в БГ? Българският ски турист плаща доста повече от дрипавите англичани, които идват тук да пият евтин менте алкохол. И хубавите хотели са пълни само с българи, чужденците са масово в евтините 2-3 звездни хотели, на ол инклузив, който струва 10 лв на ден, и се тъпчат с повръщана храна като за последно. В заведение ако седнат ядат само пържени картофи и чай или евтина бира. Така че замълчи. Пробема е, че на БГ туриста като цяло му омръзна да му дерът кожата...
73
0
 
24
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Миналата година сме им платили и за тази. То не беше изнудване за Нова Година - минимум 4 нощувки, минимум 6-8 човека група, минимум по 800-1000лв на стая. Пари са изкарали и за този сезон, да си гледат бюджета вместо да купуват Мерцедеси.
72
0
 
24
 
! Отговори
ss преди 3 години
Нищо няма да спасяваме, зимния сезон ще е мъртво роден...
71
0
 
23
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Айде дано, ама надали. Кризата идва, в западните държави след по-малко от месец свършват хеликоптерните пари, и до края на годината се очакват масови съкращения. Който има пари и е умен, няма да ги харчи за глупави почивки. Януари ще бъде доста гаден месец и начало на голямата криза за много .
70
0
 
21
 
! Отговори
моля? преди 3 години
... никакви вече почивки в България ..!... тази година през септември в Несебър за супа от риба ми взеха ... 9.95 лв.... каква наглост!... ама то до почиваш в Държавата е трябвало да бъде приоритет; да, ама да ти съдерат кожичката, явно това е също приоритет, нали ..?Никакви почивки вече в страната ..!Може през зимата да изкарам със снахите и внуците, 7 парчета, например на село, на брега на Дунава, но в България - никога ..!
69
0
 
15
 
! Отговори
Николова се надява преди 3 години
Ще си остане с надеждата, Но, винаги има и друг вариант, както лятото криеха бройки, за да дойдат немските баби на слънчака, така и сега да намалеят чудодейно около 1 декември и да посрещнем чартърите. Да му мислят хората живеещи по маршрута на туристите.
68
3
 
21
 
! Отговори
Лумпени преди 3 години
Задава се най голямата криза от началото на века а стадото продължава да си мисли за почивки и къде за какви глупости да харчи пари.... хаха... Вземайте още заеми харчете. Ако трябва си направете ипотека върху ипотеката за да отидете тая година Банско за 2 седмици и да пръснете една торба с пари. Те началниците скоро така хубаво ще ви нагласят че свят ще ви се завие.
67
0
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Може и да можем да го спасим, ама няма да ви спасяваме мутренския псевдобизнес!
66
0
 
23
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Не разчитаейте на мен и моето семейство. Ние ски не караме и мразим студа.
65
1
 
25
 
! Отговори
сс преди 3 години
Те бълфарите спасиха и летния сезон, а пишман хотелиерите се отблагодариха с двойни цени. Фалирайте не ми пука за вас
64
0
 
15
 
! Отговори
синдикалист на сянка преди 3 години
Как да стане тя - първо карантина, после болнични , неплатен отпуск , лятото платения . . . . . . . сега и за зимните курорти трябва някой друг ден да намерим - откъде , авансов отпуска за 2021 дали дават някъде ? ? !
63
0
 
11
 
! Отговори
само Бог знае! преди 3 години
а не министърката на туризма!
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През цялото време имам чувството, че има две Българии едната е на премиера Бойко Борисов, а останалата на 7 млн. българи,
61
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето какво представлява българския ски турист:сутрин се качва на колата(обикновено бмв на 25 г.)с още 4-5 приятеля,за да си поделят разноските за гориво,с една раница сандвичи и стек бира от "лидл"най-евтината.паркира някъде в гората,защото не иска да плаща 2 лева за паркинг, ските му са от 1975 година,взима си карта за половин ден и след това преди да се прибере вкъщи си изсипва снетта в гората...а иначе се възмущава от мръсотията в курортите.
60
2
 
21
 
! Отговори
AZ преди 3 години
През март като затвориха Банско за двама-трима болни викахте;ли"Англичаните-вън" викахте.Вдигахте ли плакати срещу тях-вдигахте.Е,те са горди хора-няма и да ви стъпят.
59
0
 
11
 
! Отговори
минев не минев преди 3 години
добре не направИхме вториО лифт на Банско . . . . .
58
3
 
11
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Първо Толупа да си ходи заедно с калинки и ортаци около него, после да почват да отстраняват критиките в доклада на ЕК. Едва след това ще си помисля дали да ходя по курорти на мутри и олигарси. Баста!
57
4
 
24
 
! Отговори
българин преди 3 години
Открийте Стара планина , Белоградчишкия край ! Ще останете поразени - уютни къщи за гости , любезни домакини , страхотен Балкан , невероятни недокоснати красоти и спокойствие ! Оставете Банско , мутренско сборище !
56
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
При този ръст на заразени, като прибавим и разните щамове грип през зимните месеци, забравете драги бизнесмени и хотелиери! Това са казва "пир по време на чума"! Ама вие искате да пирувате, а за нас чумата!